Combination of Natural Products Removing ROS for Growth Promoting Effects of the Useful Enterobacteria Lacobacillus sp.

ROS 제거기능을 갖는 천연산물로부터 장내 유용세균 Lacobacillus속의 성장을 촉진시키는 조합의 구성

  • 김종덕 (여수대학교 생명ㆍ화학공학부) ;
  • 김민용 (여수대학교 냉동공학과) ;
  • 서효진 (여수대학교 생명ㆍ화학공학부) ;
  • 김봉조 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 김대현 (부산대학교 약학과) ;
  • 김은옥 (여수대학교 생명ㆍ화학공학부) ;
  • 정해영 (부산대학교 약학과) ;
  • 공재열 (부경대학교 식품생명공학부)
  • Published : 2002.09.01

Abstract

The growth of Enterobacteria, Lactobacillus acidophilus and L. plantarum was promoted by natural products themselves bearing antioxidative capacity and combined two, three and four kinds of them.1. acidophilus was promoted by Paeonia japonica, Acori graminei rhizoma, Aurantii nobilis pericarpium, alone, and two mixed combinations were composed of Acori graminei rhizoma and Cinnamomi cortex, Aurantii nobilis pericarpium and Puerariae radix, and three mixed combinations were formed with Cimicifugae rhi- zoma, Cinnamomi cortex and Glycyrrhizae radix, and four mixed combinations were made up Glycyrrhizae radix, Theae folium, Scutellaria baicalensis george and Cinnamomi cortex. There four combination promoted growth of 1. acidophilus with 1.3 times than that of control, and their antioxidative capacity also higher than that off times, the ratio of elimination of hydroxyl radical was more than 70% in dilution rate of 100 times. In the case of 1. plantarum was premoted by Corm fructus, Nelumbo nuclfera gaertner Sophorae flos, alone, and two mixed combinations were organized with Schizandrae Iructus and Theae folium, Paeonia japonica and Epimedii herba, and three mixed combinations were combined with Corni fructus and Theae folium and Paeonia japonica, Corni fructus and Coptidis rhizoma and Schieandrae fructus, and four mixed combinations were composed of Corm fructus, Theae folium, Coptidis rhizoma, Scutellaria baicalensis george, and Corm fructus, Schizandrae fructus, Paeonia japonica, Theae folium. These four combinations assisted growth of 1. plantarum with 1.5 times than that of control, and their antioxidative capacity also higher than that of 4-5 times, the ratio of elimination of hydroxyl radical was more than 75% in dilution rate of 100 times. As these combinations of natural products could activate some parts of body, they might be applied pharmaceuitcal sources, functional foods, and expected to fermentative beverages.

장내 유용세균인 L. acidophilur및 L. plantarum은 선택되어진 천연산물의 한 종류 단독으로서도 촉진되었으며, 또한 두 종류, 세 종류 및 네 종류의 배합에 의하여 특징적으로 성장이 촉진되었으며, L. acidophii요는 이들 천연산물의 배합 중에서 한 종류의 천연산물로서는 백작약, 석창포, 진피 등이 좋은 효과를 보였고, 두 종류 천연산물의 배합에서는 석창포와 계피, 진피와 갈근 등의 조합이, 세 종류의 천연산물 배합에서는 승마와 계피 및 감초 등의 조합이, 네 종류의 천연산물 배합에서는 감초, 녹차, 황금 및 계피 등의 조합에서 잘 성장함을 보였으며, 네 종류의 조합에 의한 세균의 성장 촉진 효과는 대조군보다는 1.3배 이상의 효과를 보였으며 이때의 항산화력은 대조 군보다도 4배 이상의 강함을 보였고, hydroxyl radical의 소거활성은 천연산물을 100 배 희석하였을 때 70% 이상의 소거능력을 보였다. 또한,1. plantaurm은 한 종류의 천연산물로서는 산수유, 연자육, 괴화 등이 좋은 효과를 보였고, 두 종류의 천연산물의 배합에서는 오미자와 녹차, 백작약과 음양곽, 현초와 녹차 등의 조합이, 세 종류의 천연산물 배합에서는 산수유와 녹차 및 백작약, 산수유와 황련 및 오미자, 산수유와 오미자 및 백작약 등의 조합이,4종류의 천연산물 배합에서는 산수유, 녹차, 황련 및 황금의 조합, 산수유, 오미자, 백작약 및 녹차의 조합, 산수유, 녹차, 황련 및 현초 등의 조합에서 L. plantarum가 잘 성장함을 보였고, 이 례 종류의 조합에 의한 세균의 성장 촉진 효과는 대조군보다 1.5배 이상의 효과를 보였고, 항산화력은 수-5배 이상으로 나타났으며, hydroxyl radical의 소거활성은 천연산물을 100배 희석하였을 때 75% 이상의 소거능력을 보였다. 이러한 천연산물의 배합으로 생체의 특정부위를 활성화시킬 수 있고, 항산화력으로 유해 산소를 제거 할 수 있으며, 천연산물 고유의 약성을 활용할 수 있고, 여러 가지의 유용세균의 성장 촉진 효과를 기대할 수 있어 생체에 긍정적인 효과를 제공할 수 있을 것으로 사료되며, 기능성 항산화 차등의 건강 식품의 원료로 사용할 수 있을 것으로 판단된다.

Keywords

References

  1. Journal of Applied Microbiology v.85 The normal Lactobacillus flora of healthy human rectal and oral mucosa Ahrne,S.;S.Nobaek;B.Jeppsson;I.Adlerberth https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00480.x
  2. Zugai ZouyouKanbouSyohou Gan, K. K.
  3. J. Food Prot. v.62 Lactobacilli isolated from chicken intestines: tial use as probiotics Gusils,C.;A.P.Chaia;S.Gonzalez;G.Oliver https://doi.org/10.4315/0362-028X-62.3.252
  4. Dongeuibogam Huh, J.
  5. Protocol for control of body functional material in food Kawagan,S.
  6. Proof of pulse-Banhyakhappyeon Kawagdo, Y.
  7. Protocol for free radical experiments Kogukuchi,N.
  8. Jpn. J. Cancer Res. v.91 Green tea polyphenols induce apoptosis in vitro in peripheral blood T lymphocytes of adult T-cell leukemia patients Li, H.C.;S. Yashiki;J. Sonoda;H. Lou;S. K. Ghosh;J. J. Byrnes;C. Lema;T. Fujiyoshi;M. Karasuyama;S. Sonoda https://doi.org/10.1111/j.1349-7006.2000.tb00857.x
  9. Encyclopedia of Analytical Science, vol. 6 Oxygen Radical Activity-Detection and Measurement in vivo Lunec,J.;Townshend,A.(ed.)
  10. KanbouSyohounoKouseitoTekiyou Mori, Y. Z.
  11. Rev. Food Sci. Nutr. v.39 Probiotic spectra of lactic acid bacteria(LAB) Naidu,A.S.;W.R.Bidlack;R.A.Clemens https://doi.org/10.1080/10408699991279187
  12. Talk for Free Radical Nakada, C.
  13. Vet Med v.42 Criteria for selection of lactobacilli for probiotic use Nemcova,R.
  14. Food and Antioxidant Outa,S.
  15. Dermatology nursing v.10 The skin's Antioxidant Systems Peter,T.P.
  16. The Journal of Pediatrics v.135 Probiotics plus antibiotis Saavedra, J. M. https://doi.org/10.1016/S0022-3476(99)70046-6
  17. The Lancet. v.344 Red wine, tea, and antioxidants Serafini, M.;A. Ghiselli;A. Ferro-Luzzi https://doi.org/10.1016/S0140-6736(94)92017-6
  18. Protocol for lipid peroxide and free radical Torizaki, K.
  19. J. Pediatr. Gastroenterol Nutr. v.27 Use of probiotics in childhood gastrointestinal disorders Vanderhoof,J.A.;R.J.Young https://doi.org/10.1097/00005176-199809000-00011
  20. Lecture of modern Hanbang Yeom,T.H.;S.S.Park
  21. All of reactive Oxygen and Free Radical Yosikawa,M.;W.Kawano;I.Yano
  22. Hyundai Saengyakhak Yuk, C. S.;H. S. Yang
  23. Methods for not to lose against free radicals Zoubi,H.