Ginsenoside Concentration and Chemical Component as Affected by Harvestin Time of Four-Year Ginseng Root

4년생 인삼의 수확시기에 따른 ginsenoside 및 일반 화학성분의 변화

  • Published : 2002.06.01

Abstract

This study was conducted to know the change pattern of chemical components, especially proximate constituents, saponin and free sugars in roots of 4-year ginseng according to different harvesting time, and to find out the optimum harvesting time on the basis of chemical components in fourth year ginseng root. The crude protein content was 20.77% of the highest on the April (shootinzg stage),13.13% of the lowest on the June among all growing stages, and was constant at 17% after the August. But crude oil and fiber contents showed the highest value on the May (flowering stage). The content of total sugars which was the largest constituent among the chemical components in ginseng root was in the range of 60~7(1% during the all growing stages. It showed the highest value of 7l% on the June, but the lowest of 60% on the May. The total free sugar contents was the highest on the April (20.40%), but the lowest on the May (11.89%). The change pattern of sucrose contents (10.96-19.60%) was same as the total sugars contents (11.89-20.40%), on the other hand, the contents of glucose and maltose were not changed significantly during all harvesting times. The contents of crude saponins and total ginsenosides had the value of 7.60% and 4.09% on the May, respectively. That was statistically significant, but the other harvesting times were not. Therefore, on the basis of the only chemical characteristics in the four year-old ginseng root, we suggest that the harvesting on the May at flowering stage was most proper time.

4년생 인삼의 저장근에 함유된 일반 화학성분, 유리당 및 사포닌 성분을 수확 시기별로 조사하고 그 변화 양상을 검토하여 4년생 인삼의 최적 수확기 선정을 위한 기초자료 제공을 목적으로 한 본 실험의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 4년생 인삼의 전 생육기간 중 조단백 함량은 지상부 출현기인 4월이 20.77%로 가장 높았고, 지상부 전개가 완료된 6월이 13.13%로 가장 낮았으며, 8월 이후에는 17% 수준으로 함량의 변화가 일어나지 않았다. 2. 조지방 및 조섬유 함량은 조단백과 반대의 양상으로 개화기인 5월에 최대치를 나타내었다. 3. 총당은 전 생육기간 중 60-71%의 함량범위로 존재하여 전체성분 중 가장 높은 함량을 나타내었고, 지상부 생육이 완료된 6월이 71% 수준으로 가장 높았으며, 개화기인 5월이 60% 수준으로 가장 낮았다. 4. 인삼 저장근의 유리당 함량은 지상부 출현기인 4월에 20.40%로 최대치를 보였으나, 개화기인 5월에는 11.89%로 전생육시기 중 최소의 함량을 나타내었다. 5. 유리당 중 가장 함량이 높은 sucrose의 변화(10.96-19.60%) 양상은 전 수확기간 중 총 유리당의 변화(11.89-20.40%) 경향과 유사한 양상을 나타내지만 fructose의 함량 변화와는 서로 상반된 양상을 나타내줬다. 한편 유리당 중 glucose와 maltose의 함량은 전 수확기간 중 통계적 차이가 인정되지 않았다. 6. 조사포닌과 총 ginsenosides함량은 개화기인 5월에 각각 7.60% 및 4.09%로 기타 수확시기에 비해 월등히 높았으며, 그 외의 시기에는 통계적으로 유의한 차이가 인정되지 않았다. 따라서 4년생 인삼에서 성분적 특성만을 고려할 경우 개화기인 5월이 가장 유리하였다 그러나 개체당 함량은 10월이 가장 높게 나타났다.

Keywords

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