A Potential of Postharvest CO2 Treatment on the Market Quality of Strawberries during Simulated Export

딸기의 수확 후 CO2처리와 모의 수출과정 중 상품성 변화

  • Lee, Hak-Jae (Div. of Plant Science & Resources, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Kim, Ki-Cheol (Div. of Plant Science & Resources, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Piao, Yi-Long (Div. of Plant Science & Resources, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Hwang, Yong-Soo (Div. of Plant Science & Resources, Chungnam Nat'l Univ.)
  • 이학재 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부) ;
  • 김기철 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부) ;
  • 박일용 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부) ;
  • 황용수 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부)
  • Published : 2002.06.30

Abstract

This experiment was conducted to improve the market quality of fresh strawberries through postharvest treatment of $CO_2$ at commercial level. Postharvest application of $CO_2$ increased flesh firmness regardless of ripeness of strawberries. Firmness further increased in berries of full maturity but the actual firmness was higher in less mature berries. The optimal condition of $CO_2$ treatment was above 15% of $CO_2$ for 4 hours during cooling of harvested fruit. Residual effect of firmness increase was remained until simulated shipment as well as retail condition for 1 days at ambient temperature. Market quality of full ripe fruit at harvest significantly reduced due turning skin color to dark red and dryness of physically injured surface. Result indicated that a short term application of $CO_2$ during cooling has a benefit for keeping freshness of strawberries during export and local marketing.

본 연구는 수출용 딸기에 대한 실용적 $CO_2$ 처리방안을 도입하여 수출단계에서 과실 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시하였다. $CO_2$ 처리에 따른 경도 증진 효과는 과숙한 과실에서 더욱 컸으나 과실의 실제적인 경도는 미숙한 과실에서 높아 미숙과에 대한 처리 효과가 실용적인 가치가 있었다. 처리조건은 수확한 과실을 예냉실에 넣어 냉각시키고 15% 이상의 $CO_2$에 4시간 이상 노출시키는 것이 바람직 하였으며 $CO_2$ 처리의 잔류효과는 모의 선적 및 소매과정까지 유지되었다. 그러나 과숙한 과실에서는 소매과정을 부여할 때 과피면이 검붉게 변하여 상품가치를 상실하였다. 본 연구 결과에서 농가 소유의 소형 저온실을 활용하여 간편하게 $CO_2$를 처리할 수 있으므로 수출은 물론 국내 유통에서 품질 증진을 위한 수확 후 처리기술로 활용 가능성이 있었다.

Keywords