Fusobacterium nucleatum의 유황화합물 생성에 영향을 미치는 인자

FACTORS AFFECTING THE PRODUCTION OF SULFUR COMPOUNDS BY FUSOBACTERIUM NUCLEATUM

  • 오인근 (전남대학교 치과대학 소아치과학 교실 및 치의학 연구소) ;
  • 박은혜 (전남대학교 치과대학 소아치과학 교실 및 치의학 연구소) ;
  • 오종석 (전남대학교 의과대학 미생물학교실) ;
  • 양규호 (전남대학교 치과대학 소아치과학 교실 및 치의학 연구소)
  • Oh, In-Gyun (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry and Dental Research Institute, Chonnam National University) ;
  • Park, Eun-Hae (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry and Dental Research Institute, Chonnam National University) ;
  • Oh, Jong-Suk (Department of Microbiology, College of Medicine, Chonnam National University) ;
  • Yang, Kyu-Ho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry and Dental Research Institute, Chonnam National University)
  • 발행 : 2003.02.28

초록

구취를 일으키는 구강 내 혐기성 세균 일종인 Fusobacterium nucleatum은 유황 성분이 함유된 배지에서 $H_2S$와 같은 휘발성 유황화합물을 생성하고 철 성분과 결합하면 FeS를 형성한다. 구강내 여러 인자에 의하여 Fusobacterium nucleatum에 의하여 생성되는 유황화합물 농도가 달라진다. 본 연구에서는 Fusobacterium nucleatum의 유황화합물 생성시 영양 물질과 pH의 영향을 연구하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 배지에 sodium thiosulfate가 1.0% 되도록 첨가하면 배지의 흡광도는 $0.817{\pm}0.032$로, L-cysteine hydrochloride를 0.05% 되도록 첨가하면 $1.297{\pm}0.024$가 되었다. 2. 배지에 자일리톨을 첨가하면 배지의 흡광도는 $0.799{\pm}0.032$인데 반하여 포도당과 병합으로 첨가하면 $1.775{\pm}0.003$으로, 과당과 병합으로 첨가하면 $1.648{\pm}0.022$로 증가하였다. 3. 배지의 pH가 5.5 이상이면 휘발성 유황화합물 농도는 20,000 ppb이상이었다. 배지의 흡광도는 배지 내 L-cysteine hydrochloride 농도가 높을수록 높았으며, 배지의 pH가 산성으로 갈수록 낮았다. 4. 배지 위에 증류수나 식염수가 있을 때, 그리고 그 양이 적을수록 휘발성 유황화합물 농도는 높았다. 이상의 결과를 종합하면 Fusobacterium nucleatum에 의한 유황화합물 생성 이 자일리톨과 산에 의하여 억제되었다.

Fusobacterium nucleatum, one of the bacteria causing halitosis, produces the volatile sulfur compounds (VSC) such as $H_2S$ in the media containing sulfur components, and forms FeS by binding with iron component. The various factors of oral cavity affect the concentration of sulfur compounds produced by Fusobacterium nucleatum. In this study, the effect of nutrients and pH on the production of sulfur compounds by Fusobacterium nucleatum was studied with the following results. 1. The optical density of broth was increased to $0.817{\pm}0.032$ and $1.297{\pm}0.024$ by adding 1.0% sodium thiosulfate and 0.05% L-cysteine hydrochloride in the media, respectively. 2. Though the optical density of broth was $0.799{\pm}0.032$ by adding volatile sulfur compounds (VSC) only in the media, it was increased to $1.775{\pm}0.003$ and $1.648{\pm}0.022$ by adding xylitol combined with glucose and fructose, respectively. 3. The concentration of VSC was above 20,000 ppb in the media above pH 5.5. The optical density of broth was still high in the media with L-cysteine hydrochloride of higher concentration, being low in the media of lower pH. 4. The concentration of VSC was high when there was distilled water or saline solution on the media, and their amount was small. These results suggest that the production of sulfur compounds by Fusobacterium nucleatum was inhibited by xylitol and acid.

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