DOI QR코드

DOI QR Code

Current Tendency of Middle School Students to Get the Food and Nutrition Information from the Internet Web Site

중학생들의 식생활 정보 Internet Site 이용 현황

  • Published : 2003.02.01

Abstract

This study investigated the current tendency of the middle school student's use of the food and nutrition information from the internet web site. The research employed web survey for the national middle school students. Middle school students usually searched the internet information to do homework and to solve the own curiosity. Forty percent of respondents had experience to get food and nutrition information from tile internet, and 74% of them were girl. Cooking method and world cooking exploring were the most wanted information among food and nutrition information. Professional cooking site and tips of food and nutrition from study aiding sites and monthly magazine sites were tile resources of food and nutrition information. The mai or reasons for searching the food and nutrition information were to know the cooking method and out of curiosity. The most unsatisfied problems were unnecessary information, too much advertisement and too difficult contents when the users approached the site to get the food and nutrition information. Students who have been not interested in and had no homework about food and nutrition, had no visiting experience of web sites for food and nutrition information. Therefore, to provide food and nutrition information for teenagers through internet, web sites were developed to have easy contents linked to study aiding site or other sites that teenagers frequently visit. Since teenager's interest about health issues is not as high as adult's one, the contents of sites must be easy for teenagers to follow and fun, however, should be based on scientific facts on food, nutrition and disease.

청소년에게 필요한 식생활 정보인터넷사이트 개발을 위한 기초 자료를 얻고자 식생활 정보 이용 현황에 대해 전국의 중학생 네티즌을 대상으로 웹 서베이를 하였다 중학생들은 숙제를 위해 또는 궁금한 것들을 알기 위하여 인터넷 정보를 찾으며, 식생활 정보 가운데는 요리 방법과 세계의 요리 탐방 등을 인터넷을 통해 얻고싶어 하였으며, 식사의 열량과 다이어트 및 음식들에 대한 토막 상식 등의 정보도 필요로 하였다. 응답자의 40%가 인터넷으로부터 식생활 정보를 얻은 경험이 있었으며, 특히 여학생의 이용 경험이 높았다 식생활정보는 요리사가 만든 전문사이트가 가장 높은 정보의 원천이었으나 학습사이트나 월간지 사이트 등의 토막 상식란 등에서도 정보를 얻고 있었고 주로 요리방법 을 알기 위해 또는 단순한 호기심 때문에 식생활 정보를 검색하였다고 하였다 그러나 검색하였을 때 필요한 정보가 없거나 광고가 너무 많고 내용이 너무 어려우며, 사이트 개설자의 상품이나 내용에 너무 치중된 내용이 단점이라고 하였다. 식생활 정보검색을 한번도 하지 않았던 학생들은 식생활에 대한 관심이 없거나 숙제가 없어서 방문하지 않았다고 답하였다. 따라서 청소년을 위하여 식생활 정보를 인터넷을 통해 제공하고자 할 때 전문 사이트를 새로 개발하는 것도 좋은 방법이나, 청소년들은 아직 건강 문제에 대한관심이 성인과 같이 높지 않으므로 학습 사이트 또는 청소년이 자주 방문하는 다른 사이트 등과 연계하여 관련 정보를 알기 쉽게 제공하는 것도 청소년에게 올바른 식생활지식을 접할 수 있는 기회를 많이 줄 수 있는 방안으로 생각된다. 또한 정보의 내용은 단순한 영양소나 칼로리 및 질병에 대한 학문적 상식에 국한되지 않고 실생활에의 적용측면에서 청소년들의 관심을 이끌어 낼 수 있는 다양한 정보로 형성되어야 하겠다.

Keywords

References

  1. Korea Network Information Center. 2001. Internet statistic report (2001. 12) p 2-3.
  2. Nielsen-netratings. 2001. Korea claims 23 of world's 100 biggest locally accessed web properties but US still home of global properties. http://www.nielsen-netratings.com.
  3. Maignan I, Lukas BA. 1997. The nature and social uses of the internet: a qualitative investigation. J Consumer Affaires 31: 346-372. https://doi.org/10.1111/j.1745-6606.1997.tb00395.x
  4. Park KY. 2002. Consumer information satisfaction on internet: information focus on electric home appliances. PhD Dissertation. Konkuk University, Seoul, Korea.
  5. Sung YS, Jung SJ, Jang SW. 2001. What is important factor to evaluate web site for netizen. p 103-114 presented at 2001 Annual Meeting of Korean Society of Consumer Studies. Seoul, Korea.
  6. Lee SJ, Lee SS. 2001. Studies on the needs of the consumer information from internet. p 39-49 presented at 2001 Annual Meeting of Korean Society of Consumer Studies, Seoul, Korea.
  7. Choi YS. 1999. Comparison of web-page information and direction for development of nutrition web-information. p 15-19 presented at 1999 Fall Meeting of Korean Nutrition Society. Daegu, Korea.
  8. Koh HY. 2000. Information of foods on the internet. Food Science & Industry 33: 9-12.
  9. Kim EM, Lee JS. 1988. Computerization of nutrition counseling. Nutrition and Dietetics 88-11: 15-20.
  10. Hong SM. 1989. Development of computer programs for nutrition counseling. Korean J Nutr 22: 275-289.
  11. Han JS. 2000. A system for nutritional assessment and diagnosis of dietary intakes through internet. J Korean Soc Food Sci Nutr 29: 1177-1184.
  12. Lee JW, Ly SY, Kim KE. 2002. Characteristic analysis of internet nutrition counseling served by the Korean society of community nutrition. Korean J Community Nutrition 7: 86-91.
  13. Moon SJ, Lee YM. 1986. A computerized nutritional education program for meal management and nutritional assessment. Korean J Nutr 19: 146-154.
  14. Lee SY, Kim JH, Baik HY, Gi KU, Pi JE, Hwang YK, Kim SH. 2001. Development of criteria to assess the quality of food and nutrition information on internet. Korean J Home Economics Association 39: 51-63.
  15. Hyun TS, Kang NM, Kim J. 2001. Evaluation of web sites on nutrition information. Korean J Dietary Culture 16: 20-26.
  16. Lee KH, Kang HJ, Her ES. 2002. Adolescent' internet utilization status of dietary information in Kyungnam. Korean J Nutr 35: 115-123.
  17. SAS Institute, Inc. 1990. SAS User's Guide. Statistical Analysis Systems Institute, Cary, NC, USA.
  18. Korean National Statistical Office 1999. Time spent on activities. Report on the time use survey Vol 1, p 27-50.

Cited by

  1. Tendency and Network Analysis of Diet Using Big Data vol.22, pp.4, 2016, https://doi.org/10.14373/JKDA.2016.22.4.310
  2. A Keyword Analysis Study on Postpartum Obesity Using Big Data vol.18, pp.16, 2003, https://doi.org/10.3390/ijerph18168807