Monitoring on Recipe of Old Pumpkin Extract Drink

늙은 호박 추출물 음료 배합비의 모니터링

  • Published : 2003.09.01

Abstract

In the present study, we investigated the optimum recipe of the pumpkin drink using old pumpkin extract. Response surface methodology (RSM) was applied to optimize and monitor the drink recipe with pumpkin extract. The polynomial equation for color, flavor, taste, mouth feel, overall palatability, pH, brix and viscometer showed 0.7682, 0.9046, 0.9364, 0.9110, 0.8456, 0.9264, 0.7135 and 0.9906 of R$^2$, respectively and flavor, taste, mouth feel, overall palatability, pH and viscometer showed 5~10% of significance level. The optimum ranges of recipe on organoleptic properties of pumpkin pouch drink were estimated on 86.5~87.5% of the old pumpkin extract, 0.36~0.42% of xanthan gum and 9% of vinegar.

반응표면분석법을 이용하여 음료의 제조조건에 따른 늙은 호박의 품질 특성을 모니터링하고 음료 배합비를 설정하였다. 제조조건에 따른 음료의 색상, 향, 맛, 조직감과 전반적인 기호도를 회귀분석한 결과, $R^2$는 각각 0.7682, 0.9046, 0.9364, 0.9110, 0.8765이었고 pH, brix 그리고 점도에 대한 $R^2$는 0.9264, 0.7135, 0.9906으로 나타났으며 색상과 brix를 제외한 다른 품질에서는 5~10%이내의 수준에서 유의성이 인정되었다. 호박 음료의 품질에 대한 영향에서는 호박 추출액 함량에 가장 영향을 받았으며 다음으로 잔탄검 함량 마지막으로. 식초 함량인 것으로 나타났다. 호박 파우치 음료제조의 최적 배합비 범위를 얻기 위해 유의성이 인정된 향, 맛, 조직감, 전반적인 기호도 그리고 점도 등의 contour map을 superimposing한 결과, 호박 추출액 함량 86.5~87.5%, 잔탄검 함량 0.36~0.42%, 식초 함량 9%로 예측되었다.

Keywords

References

  1. 조재성 (1993) 식품재료학. 문운당, 서울, p 162
  2. 안희수 (1986) 가지, 오이, 호박의 영양과 조리법. 식품과 영양, 7, 38
  3. 농촌진흥청 농촌영양개선연구원 (1986) 식품분석표 제3개정판, p 74
  4. 이금숙, 황춘선 (1990) 한국의 전통적 민간용법의 이용 실태 조사, 성인병에 이용되는 식품을 중심으로. 한국식문화학회지, 5, 331
  5. Wills, R.B.H, Lim, J.S.K. and Greenfield, H. (1987) Composition of australian foods, 39 vegetable fruits. Food Technol. Australia, 39, 488
  6. Sharma, B.R, Saimbhi, N.S., Bawa, A.S. and Shukla, F.C. (1979) Varietal variation in the chemical composition of summer squash Indian. J. Agri. ScL, 49, 30-34
  7. Joshi, S.S. and Shrivastava, R. (1977) Calorie content and amino acid composition of Cucurbita maxima and Cucumis sativus seeds. J. Institution Chemists (India), 49, 51
  8. Nam, H.K. and Koh, D.H. (1994) Fatty acid composition of Korean pumpkins. Korean J. Food & Nutrition, 7, 95-99
  9. Izumi, H., Tatsumi, T. and Murata, T. (1984) Effects of storage temperature on changes in the ascorbic acid content of cucumber, winter squash, sweet potato and potato. J. Japan. Soci. Food Sci. Technol., 31. 47-51 https://doi.org/10.3136/nskkk1962.31.47
  10. Pedrosa, J.F, Casali, V.W.D., Cheng, S.S., Chitarra, M.I.F. and Carvalho, V.D. (1983) Changes in composition of squashes and pumpkins during storage. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 18, 29-34
  11. 박용곤, 강윤한, 석호문, 김흥만, 차환수, 박무현, 박정선, 박미원 (1997) 늙은 호박의 가공기술 개발, 농림부 과제 최종보고서.
  12. Park, Y.H. (1995) A study on the development pumpkin-citron-honey drink. J. Korean Soc. Food Nutr., 24, 625-630
  13. Shin, Y.S., Lee, K.S. and Kim, D.H. (1993) Studies on the preparation of yogurt from milk and sweet potato or pumpkin. Korean J. Food Sci. Technol., 25, 666-671
  14. 이국제 (1991) 분말 호박죽의 제조방법. 특허공보 91-2484
  15. 김길용 (1990) 호박쨈의 제조방법. 특허공보, 90-31
  16. Lee, G.D., Jeong, Y.J., Seo, J.H. and Lee, J.M. (2000) Monitoring on alcohol and acetic acid fermentation of potatoes using response surface methodology. J. Kor. Soc.Food Sci. Nutr., 29, 1062-1067
  17. Jeong, Y.J. (2001) Monitoring of extraction conditions of old pumpkin using response surface methodology. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 39, 466-470
  18. Wanasun dara, P.K.J.P.D and Shahidi, F. (1996) Optimization of hexametaphos-phate-assisted extraction of flaxseed proteins using response surface methodology. J. Food Sci., 61, 604-607 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1996.tb13168.x
  19. 박성현 (1991) 현대실험 계획법. 민영사, 서울, p 547