배추의 저온유통용 골판지포장상자 개발

Development of the Corrugated fiberboard Box for Cold-chain Distribution of Chinese Cabbage

  • Lee, Won-Og (National Agricultural Mechanization Research Institute in Rural Development Administration) ;
  • Yun, Hong-Sun (National Agricultural Mechanization Research Institute in Rural Development Administration) ;
  • Jeong, Hoon (National Agricultural Mechanization Research Institute in Rural Development Administration) ;
  • Lee, Hyun-dong (National Agricultural Mechanization Research Institute in Rural Development Administration) ;
  • Cho, Kwang-Hwan (National Agricultural Mechanization Research Institute in Rural Development Administration) ;
  • Kim, Man-Soo (Chungnam National University)
  • 발행 : 2003.03.01

초록

예냉$.$저온유통에 적합한 배추포장상자를 개발하기 위하여 3∼4포기를 담을 수 있는 골판지 포장상자를 T11형 KS 표준 팔레트에 적재율이 96%이상이 되도록 제작하여 상자 구조별로 수직압축강도, 배추의 냉각속도 및 냉각균일도, 배추의 품질변화를 측정하고 비교하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 가. 배추의 저온유통에 사용하는 골판지포장상자는 개공율을 5.4%로하고, 포장상자 형태를 접음식 형태로 하는 것이 예냉속도 및 예냉균일도에서 유리하였고, 저장후 수직압축강도에서는 브리스 상자에 비하여 낮게 나타났지만, 안전압축강도 이상의 수직압축강도를 나타내어 실제 사용에 문제가 없었다. 나. 예냉후 저장중의 배추 줄기의 절단력을 측정한 결과 기존상자에 비해 개선된 포장상자에서 유통기한을 2∼3일정도 연장시킬 수 있는 것으로 나타났다.

This study was conducted to develop the corrugated fiberboard box which is suitable to pre-cooling and low temperature distribution of chinese cabbage Consider from a cooling performance viewpoint, the folding type box with 5.4% vent hole ratio was most efficient for fast cooling and even temperature distribution in the packaging box. At the end of storage periods, the compressive strength of the folding type box was less than the bliss type box. However, the compressive strength of the folding type box after storage was higher than required safety compressive strength for long term storage. So the folding type box was considered to have no problems toy practical use. The shelf-life of the chinese cabbage packaged with the developed box was 6∼7 days which was 2∼3 days longer than usual packaging.

키워드

참고문헌

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