Changes of Physiological Functionalities during the Fermentation of Medicinal Herbs Doenjang

약용 식물 첨가 된장의 숙성 중 생리기능성의 변화

  • 이대형 (배재대학교 유전공학과·바이오의약연구센터) ;
  • 김재호 (배재대학교 유전공학과·바이오의약연구센터) ;
  • 윤병하 ((주)해동백제) ;
  • 이가순 (충남농업기술원) ;
  • 최신양 (한국식품개발 연구원) ;
  • 이종수 (배재대학교 유전공학과·바이오의약연구센터)
  • Published : 2003.06.01

Abstract

In order to develop new functional doenjang, two types of medicinal herb doenjang were prepared with several medicinal herbs, bamboo salts and meju and then changes of its physiological functionalities were investigated during 6 months of fermentation. Antihypertensive angiotensin converting enzyme(ACE) inhibitory activities of medicinal herb doenjangs were decreased to 39.0∼5l.7% from 61.7∼72.5% after 6 months of fermentation. Fibrinolytic activity and electron donating ability of medicinal herb doenjangs were showed 10.4∼11.3 U and 96.3∼99.1% after 6 months of fermentation, respectively. SOD-like activity of medicinal herb doenjangs were also showed approximate 10% and tyrosinase inhibitory activity of 20$^{\circ}C$ -water extracts of medicinal herb doenjang(I) was increased up to 97.6% from 12.9% after 6 months of fermentation. Crude protein content and total sugar content of medicinal herb doenjangs were approximate 14% and 33%, respectively, which were higher than those of traditional doenjang.

재래식 된장의 품질을 고급화하기 위해 재래식 된장과 각종 한약제와 약초류를 달리 첨가하여 제조한 두 종류의 약용 된장들을 6개월간 숙성시키면서 성인병에 관련된 몇 가지 생리 기능성의 변화를 조사하였다 약용 된장들의 고혈압을 예방하는 엔지오텐신 전환효소(ACE) 저해활성은 숙성기간이 길어짐에 따라 급격히 감소하여 숙성 6개월 후에 39.0%∼51.7%을 보였고 혈전용해활성은 숙성 6개월후에 10.4∼11.3 U를 보였다. 약용 된장들의 전자공여능은 제조직후 95%∼97%을 보였고 숙성 기간이 길어짐에 따라 큰 변화가 없었으며 SOD 유사활성은 숙성 6개월 후에 모두 10% 내외를 보였다. 약용 된장(I)의 tyrosinase 저해활성은 숙성 기간이 길어짐에 따라 증가하여 숙성 6개월 후에 상온물 추출물에서 97.6%의 높은 활성을 보였다. 6개월 숙성된약용 된장들의 조단백질과 총당 함량은 각각 14%와 33%로 재래식 된장보다 높았다.

Keywords

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