Antibacterial Activity of Vinegars on Streptococcus mutans Caused Dental Caries

충치 유발균 Streptococcus mutans에 대한 식초의 항균효과

  • 김옥미 (대경대학 호텔조리학부) ;
  • 하대중 (대경대학 호텔조리학부) ;
  • 정용진 (계명대학교 식품가공학과)
  • Published : 2003.12.01

Abstract

The antibacterial activity for S. mutans by using 5 kinds of vinegar was researched. As a result it was the highest at persimmon vinegar and then grape, apple, high calcium brown rice, brown rice vinegar in order. The antibacterial effect was shown at 1.5% of persimmon vinegar concentration and the growth was fully repressed at 4% of concentration. As an observation result with a transmission electron microscope(TEM), the growth was obstructed by destroying the cell wall and the cytoplasmic membrane. As a research result of the total phenol contents for each vinegar, the persimmon vinegar was the highest as 237.49 mg% and the antibacterial activity was increased when the total phenol contents were high.

5종류의 식초(감식초, 포도식초, 사과식초, 고칼슘현미식초 및 현미식초)의 S. mutans에 대한 항균력을 조사하였다. 그 결과 감식초가 가장 높게 나타났으며 포도, 사과, 고칼슘 현미, 현미식초 순으로 나타났다. 감식초는 1.5%이상 첨가하였을 때 항균효과를 나타내었으며, 4%농도에서 균의 생육이 정지되었다. 투과전자현미경(TEM)으로 균 내부구조의 손상정도를 관찰한 결과, 세포벽 및 세포막이 파괴되었다. 각각의 식초에 대한 총페놀 함량을 조사한 결과, 감식초가 237.49mg%로 가장 높았으며, 총페놀함량이 높을수록 항균력은 높게 나타났다.

Keywords

References

  1. Menaker, L. (1980) The Biologic Basis of Dental Caries, Harper and Row. Hagerstown. p. 68
  2. Hamada, S. and Slade, H. D. (1980) Biology. immunology and cariogenicity of Streptococcus mutans. Microbiol. Rev., 44, 331-384
  3. Inoue, M. and Koga, T. (1979) Properties of glucans produced by Streptococcus mutans. Infect. Immunity, 25, 922-929
  4. Muroi, H. and Kubo, I. (1993) Combination effects of antibacterial compounds in green tea flavor against Streptococcus mutans. J. Agric. Food Chem., 41, 1102-1105 https://doi.org/10.1021/jf00031a017
  5. 황재관, 김현진, 심재석, 변유량 (1999) Streptococcus mutans에 대한 키토산의 항균효과. 한국식품과학회지, 31, 522-526
  6. Hanada, N. and Takehara, T. (1987) (1-3)-alpha-D-glucan synthase from Streptococcus mutans AHT (serotype g) does not synthesise glucan without primer. Carbohydr Res., 15, 168, 120-124
  7. 안봉전, 최창윤, 권익부, 니시오카 이트슈, 최청 (1992) Jack fruit 잎으로 부터 glucosyltransferase inhibitor 물질의 분리 및 구조, 한국생약학회지, 25, 347-353
  8. Kozai, K., Miyake, Y., Kohda, H., Kamataka, S., Yamasak, K., Suginakza, H. and Nagasaka, K. (1987) Inhibitoin of glucosyltransferase from Streptococcus mutans by oleanolic acid and urosonic acid. Caries Res., 21, 104-108 https://doi.org/10.1159/000261010
  9. 유영선, 박기문, 김영배 (1993) 생약재 및 향신료의 Streptococcus mutans 증식 억제효과. 한국산업미생물학회지, 21, 187-191
  10. Kubo, I., Muroi, H. and Himejima, M. (1993) Antibacterial activity against Streptococcus mutans of mate tea flavor components. J. Agric. Food Chem., 41, 107-111 https://doi.org/10.1021/jf00025a023
  11. Kubo, I., Muroi, H. and Himejima, M. (1992) Antimicrobial activity of green tea flavor components their combination effect. J. Agric. Food Chem., 40, 245-248 https://doi.org/10.1021/jf00014a015
  12. Ooshima, T., Minami, T., Aono, W., Tamura, Y. and Hamada, S. (1994) Reduction of dental plague deposition in humans by oolong tea extrac. Caries Res., 28, 146-149 https://doi.org/10.1159/000261636
  13. 박정순, 신용서 (1995) 황백추출물이 glucosyltransferase 및 치은세포의 활성과 Streptococcus mutans JC-2의 성장 및 세포막투과성에 미치는 영향. 대한구강보건학회지, 19, 447-456
  14. 이윤수, 박헌주, 유재선, 박형환, 권익부, 이현용 (1998) 후박피(Magnoliae bark)로부터 항충치 활성을 갖는 물질의 분리. 한국식품과학회지, 30, 230-236
  15. 정대인, 노재승, 장기완 (1996) 수종 flavonoids의 우식원인균에 대한 항세균 효과. 대한구강보건학회지, 20, 189-202
  16. Saeki, Y., Kato, T., Naito, Y., Takazoe, I. and Okuda, K. (1996) Inhibitory effects of funoran on the adherence and colonization of mutans streptococci. Caries Res., 30, 119-125 https://doi.org/10.1159/000262147
  17. 박정순, 신용서, 류일환, 이갑상 (2000) Aloe vera peel 추출물의 Streptococcus mutans JC-2에 대한 항균활성(I). 한국식품영양학회지, 13, 139-145
  18. 이현옥, 이경희, 박낭규, 정승일, 백승화, 한동민 (2000) 고삼의 Streptococcus mutans 에 대한 항세균효과. 한국식품영양학회지, 13, 536-546
  19. 최석철, 정진순 (1997) 봉선화추출물의 항균성에 관한 연구(I). 한국섬유공학회지, 34, 393-399
  20. 정용진, 서지형, 이기동, 박난영, 최태호(1999) 2단계 발효에 의한 사과식초와 시판 사과식초의 품질비교. 한국식품영양과학회, 28, 353-358
  21. 권승혁, 정은재, 이기동, 정용진 (2000) 2단계발효에 의한 과실식초 제조방법과 식초함유음료. 식품산업과 영양, 5, 18-24
  22. 김옥미, 김미경, 이갑랑, 김순동 (1998) 김치에서 분리한 Lactobacillus plantarum과 Leuconostoc mesenteroides에 대한 향신료 에탄올추출물의 선택적 항균효과. 한국산업미생물학회지, 26, 373-378
  23. 김미정, 변명우, 장명숙 (1996) 대나무(신의대)잎의 생리활성 및 항균성 효과. 한국영양식량학회지, 25, 135-142
  24. 강성구, 성낙계, 김용두, 이재근, 송보현, 김영환, 박석규 (1994) 갓(Brassica juncea)의 에탄올추출물이 미생물 생육에 미치는 영향. 한국영양식량학회지, 23, 1014-1019
  25. ACS Symposium Series 507 (1992) Phenolic compounds in food and their effects on health II . American Chemical Society, Washington DC. pp. 160-161 https://doi.org/10.1021/bk-1992-0507.ch013
  26. Cary (1999) SAS. SAS/STAT User's Guide. Version 6. 4th ed. NC, USA