A Study on the Status of Eating Out and Flour Preference of Some Houses in the Yosu, Chonnam Area

전남 여수시 일부 가정의 외식상태 및 분식 기호도에 관한 조사 연구

  • Published : 2003.06.01

Abstract

This study was carried out to examine the status of eating out and flour preference of some houses in Yosu, Chonnam area. The survey was conducted using a questionnaire in Yosu. The results are as follows. The majority of monthly income of household was 1∼2 million won with 50.1%. The highest family composition was couple and children with 75.6% and the highest number of family member was 3∼4 with 57%. The highest type of housing was an apartment with 67.1% while its ownership was, the highest in self-own with 69.9%. The highest frequency to dine out with a family was once a month and the lower age and higher education background was, the higher frequency to dine out was resulted. The menu was mainly the Korean food. The highest rate of flour-based meals was 2 or 3 times a week. The most popular kind was Ramen.

본 연구는 전남 여수시에 거주하는 가정의 외식상태 및 분식류의 기호도를 조사하기 위하여 전남 여수에 거주하는 주부들을 대상으로 설문조사를 하였으며, 내용은 조사대상자의 일반사항, 가족의 외식빈도 및 종류, 분식류 섭취빈도 및 종류에 대하여 조사하였다. 가정의 월수입은 100만원∼200만원 이하가 50.1%로 가장 많았으며, 가족구성은 부부와 자녀로 구성된 비율이 75.6%로 가장 높았고, 가족 수는 3∼4명이 57%로 가장 높고 주거형태는 아파트가 67.1%, 주택의 소유형태는 자가가 69.9%로 가장 높았다. 가족의 외식횟수는 1개월에 1회가 가장 많았으며, 연령이 낮을수록, 학력이 높을수록 외식횟수가 증가하였고, 외식은 주로 한식이었다. 분식류는 가족이 일주일에 2∼3회가 가장 많았으며, 분식류의 종류는 가격면에서 부담이 없는 라면이 가장 높게 나타났다. 이들 결과로 볼 때 여수지역 가정의 외식종류는 주로 한식으로 빈도는 낮았으며, 분식에 대한 기호도는 예부터 남도지역의 먹거리가 풍부하였기 때문에 면류에 접할 기회가 적었기 때문에 낮은 것으로 사료된다.

Keywords