Antioxidative Effects of Several Compositae Plants

수 종의 국화과 식물의 항산화 쵸과

  • 천상욱 (동신대학교 생물자원산업화지원센터) ;
  • 김영민 (전남대학교 응용식물학부) ;
  • 한승관 (동신대학교 생물자원산업화지원센터) ;
  • 최성규 (순천대학교 한약자원학과)
  • Published : 2004.02.01

Abstract

Aerial parts of Compositae plants were harvested from pastures and crop fields of Sunchon area at vegetative stage to determine their antioxidant activity. Among 13 species, three species Taraxacum officinate, Breea segeta, and Artemisia princeps were selected as potent plant materials. Through measurement by Rancimat and TBARS method, antioxidative effect was the greatest in Taraxacum officinate among plant species. Antioxidative index (AI) investigated by Rancimat showed Siegesbeckia glabrescensi was 1.51 while commonly-used antioxidants, BHT and ascorbic acid were 3.86 and 2.43, respectively. The highest TBARS value was also obtained from Taraxacum officinate(0.18) at 4 weeks after storage, indicating the plant had the strongest antioxidant activity during long time. Even though TBARS value (0.18) in Taraxacum officinate sample showed lower in all plants than two synthetic antioxidants(0.05-0.09), antioxidant activities of the plants were much higher than that of a control (1.01). The results suggest that the plants have antioxidant potential as an alternative natural antioxidant based on natural plant resources.

전남 순천지역 들판에서 채취한 수종의 국화과 식물의 항산화 능력을살펴보았다. Rancimat와 TBA 방법을 이용하여 국화과 식물 중 항산화 효과가 높게 나타난 서양민들레, 조뱅이, 쑥을 선발하였다. 유지 산화안정도에 대한 실험에서 BHT와 ascorbic acid가 각각 3.86과 2.43 AI(Antioxidative Index)를 나타냈고 한련초 잎이 1.51 AI를 나타냈다. 이것은 서양민들레 잎이 유지산화안정도에 높은 항산화 효과를 나타냄을 의미한다. 한편 건조된 분쇄물과 메탄올 추출물을 이용한 장기간의 산화 억제에 대한 TBA실험에서 저장 4주 째에 BHT, ascorbic acid가 각각 0.05와 0.09 TBARS치를 나타낸 반면, 서양민들레 잎은 0.12의 수치를 나타내 대조구 1.01 TBARS치 보다 월등히 낮은 수치를 보여 우수한 항산화 효과를 보였다. 이상의 결과로 서양민들레, 조뱅이, 쑥 등의 국화과 식물에서 비교적 높은 항산화 활성을 확인할 수 있었다. 특히 이 식물체들은 기존의 인공 항산화제에 대한 하나의 대체수단으로서 식물유래 천연 항산화제로의 개발 가능성 을 시사해 주었다.

Keywords

References

  1. 한국미생물공학회지 v.25 한국산 도꼬마리 추출물의 항균효과 및 분리 정제 김현수;신재욱
  2. 한국영양식량학회지 v.24 엉겅퀴 지상부에서 분리한 후라본 배당체 및 생리활성 박종철;이종호;최종원
  3. 한국약용작물학회지 v.3 산씀바귀의 Triterpenoid 성분 조성 박희준;윤세영;곽태순;최재수;박종희
  4. 한국양양식량학회지 v.21 쑥(산쑥)의 물 추출물과 에테르 추출물의 항산화효과 이기동;김정숙;배재오;윤형식
  5. J. Fd Hyg. Safety v.12 엉겅퀴에서 분리정제한 Silymarin이 사람 Low Density Lipoprotein에 대한 항산화 효과 이백천;진성현;조경자;김동석;류병호
  6. 한국농화학회지 v.36 고들빼기 생리활성물질의 검색 신수철
  7. 한국의 천연물과학 연구 서울대학교 천연물과학연구소
  8. JAOCS v.52 Toxicology and biochemistry of butylated hydroxyanisol and butylated hydroxytoluene Branen,A.L. https://doi.org/10.1007/BF02901825
  9. JAOCS v.66 Influence of thyme and clove essential oil in cotton seed oil oxidation Frag,R.S.;A.Z.M.A.Badei;G.S.A.Baroty https://doi.org/10.1007/BF02653671
  10. Can. J. Physiol. Pharmacol. v.63 Oxygen radicals in the adult respitory distress syndrome, in myocardial ischemia and reperfusion injury, and in cerebral vascular damage Hammond,B.;A.Kontos;M.L.Hess https://doi.org/10.1139/y85-034
  11. Nature v.344 Hydroperoxide in plants exposed to ozone mediates air pollution damage to alkene emitters Hewitt,N.;G.Kok;R.Fall https://doi.org/10.1038/344056a0
  12. Cellular regulation and malignant growth v.73 Oliver,C.N.;B.Ahn;M.E.Wittenberger;E.R.Stadtman
  13. Plant Cell Environ. v.14 Iron-catalysed oxygen radical formation and its possible contribution to drought damage in nine native grasses and three cereals Price,A.;A.Hendry https://doi.org/10.1111/j.1365-3040.1991.tb01517.x
  14. Plant Physiol. v.110 Ultraviolet B and ozone induced biochemical changes antioxidant enzymes of Arabidopsis thaliana Rao,M.V.;G.Paliyath;D.P.Ormrod https://doi.org/10.1104/pp.110.1.125
  15. J. Food Sci. v.35 A new extraction method for determining 2-thiobarbituric acid values of pork and beef during storage Witte,V.C.;G.F.Krause;M.E.Bailey https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1970.tb04815.x