Effect of High Molecular Weight Chitosan on the Quality and Decay of Strawberry Fruits

고분자 키토산 처리가 딸기 과실의 품질과 부패에 미치는 영향

  • Hwang, Yong-Soo (Div. of Plant Science and Resources, College of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Ku, Ja-Hyeong (Div. of Plant Science and Resources, College of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University)
  • 황용수 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부) ;
  • 구자형 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부)
  • Published : 2004.12.31

Abstract

This study was aimed to determine the effect of high molecular weight chitosan treatment on the decay incidence and fruit quality in strawberries. Preharvest spray of chitosan (0.2%) effectively reduced the incidence of grey mould and increased fruit firmness. Chitosan application was also effective on remaining of surface gloss. This is probably due to coating effect. Physiological disorders were not found in treatment of 4 sprays. Internal quality such as soluble solid content and acidity seemed not to be affected by chitosan application. The effect of chitosan on keeping freshness was clear in fruit without physical damage at harvest, but much less effective in injured fruit. Postharvest application of chitosan did not affect fruit quality. Above results indicated that chitosan is an alternative to keep strawberry quality through delaying decay and keeping firmness.

본 연구에서는 딸기에 대한 고분자 키토산의 수확 전후 처리가 과실의 품질과 부패에 미치는 영향을 조사하였다. 키토산 처리는 수확한 딸기의 잿빛곰팡이병 억제, 과실의 경도 증진 및 표피의 광택을 유지시키는 효과가 명확하였다. 그러나 0.2% 농도 키토산 4회 누적적인 처리도 식물 자체에 생리적 장해를 일으키지 않으며 내적 품질에 현저한 영향을 미치지 않았다. 키토산 처리의 효과는 물리적 손상이 없을 경우 우수하였으며 손상을 받은 과실에서는 명확한 선도유지효과를 나타내지 않았다. 수확 후 처리의 효과는 명확하지 않았으며 수확 전 처리 효과를 증대시키지 않았다. 이상의 결과로 볼 때 키토산은 화학적 방제를 배제할 수 있는 수단으로 과실의 경도 증진, 부패 억제를 통한 품질 향상의 대안이 될 수 있는 것으로 판단된다.

Keywords