The disinfective effect of garlic extract against Bakanae Disease

마늘 추출물의 벼 키다리병에 대한 종자소독 효과

  • Sung, Chang-Keun (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture and Life Sciences, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Choi, Ji-Ho (Department of Food Science & Technology, Graduate School, Chungnam Nat'l Univ.)
  • 성창근 (충남대학교 농업생명과학대학 식품공학과) ;
  • 최지호 (충남대학교 대학원)
  • Published : 2004.06.30

Abstract

Bakanae Disease is an abnormal plant growth caused by Gibberella fujikuroi. The infected plants several inches taller than normal plants in seedbed and field. To control bakanae disease, we made a seed disinfectant from garlic extract. And we isolated allicin($C_6H_{10}OS_2$) from garlic extract and the content was 0.62%. In order to develop efftive seed disinfectant from Garlic extract, we compared it with three seed disinfectants(benomyl, prochloraz, fludioxonil). Prochloraz, fludioxonil and Garlic wettable powder controlled Bakanae disease of rice very well, while benomyl did not suppress the disease enough. Water temperature was turned to be an important factor for controlling the disease by treating seed disinfectants. It was confirmed that the seed disinfectant from garlic extract can be used as non-toxic agricultural medicines.

마늘의 주요 항균성분은 allicin이며, allicin을 유효물질로 한 마늘 종자소독제를 제조하였다. 마늘 종자소독제 중의 allicin 함량은 약 0.62%였으며 키다리병균 Gibberella fujikuroi에 대하여 1% 농도에서 가장 강한 방제가를 나타내었다. 마늘 종자소독제를 이용한 벼 키다리병의 방제가는 병원균을 접종한 처리구에서는 87.5%, 접종하지 않은 처리구에서는 81.7%의 방제가를 나타내었다. 이는 대조약제인 prochloraz, fludioxonil 처리구 보다는 효과가 미흡하지만 친환경 종자처리제로서의 만족할 만한 방제효과라고 사료된다. 마늘 종자소독제의 수온에 따른 키다리병의 방제효과에 관한 실험에서는 수온 $30{\sim}35^{\circ}C$에서 91~95%의 방제효과를 보인 반면 온도가 낮아질수록 방제가가 떨어지는 현상을 볼 수 있었다. 따라서, 마늘 종자소독제를 이용하여 처리할 때에는 온도를 고려하는 것이 가장 중요하다고 판단된다. 마늘 종자소독제의 처리시 수온과 약량에 따른 키다리병 방제효과에 관한 실험에서는 종자소독제의 처리농도가 높고 종자소독시간이 길어짐에 따라 발병이 적어졌으나 그 차이는 크지 않아 어느 방법도 실용적인 방제법이 될 수 없었다. 마늘을 이용한 종자소독제는 다른 소독제와 같이 소량으로 대량의 볍씨를 소독할 수 있는 장점이 있어 실용화 가능성은 매우 크다고 사료되며, 앞으로 연구가 계속 되어야 할 것으로 사료된다.

Keywords