Investigation on optimal factors in regard to matureness degree of food waste and mixing rate of the casting in vermicomposting

지렁이 사육에 있어서 음식물쓰레기의 부숙정도와 분변토 혼합비의 영향

  • Kim, Young-Koo (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Park, Sang-June (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Choi, Hun-Geun (Waste Research Department, National Institute of Environmental Research) ;
  • Phae, Chae-Gun (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology)
  • 김영구 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 박상준 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 최훈근 (국립환경연구원 폐기물 자원과) ;
  • 배재근 (서울산업대학교 환경공학과)
  • Received : 2004.05.30
  • Accepted : 2004.06.15
  • Published : 2004.06.30

Abstract

For disposal food wastes which is about 30% portion of tatal organic wastes, vermicomposting is more environmental-friendly treatment than lanfill, incineration, etc. Recently, the interest has been increasing but there are many problems on management of vermicopmposting in field especially. This study was conducted to investigate an optimal factors, which are limit NaCl conc., the mixing rate of food wastes and casting for growth of an earthworm related to efficient vermicomposting. The limit conc. of NaCl was 0.5% and in case of feeding food wastes to earthworms as a prey only, most earthworms were dead in a few hours due to excessive degradation of organic materials and high NaCl conc. However as feeding with the casting of proper mixing rate(3:7), most earthworms were survived until finishing composting. It was investigated the increaser degree of matureness of food wastes, the higher conc. of NaCl, therefore for efficient vermicomposting, it seemed proper mixing rate of food wastes and the casting is better than matureness of food wastes. and the most suitable mixing rate was 3:7 food wastes and the casting.

전체 유기성폐기물 가운데 약 30%가량을 차지하는 음식물쓰레기는 높은 염분과 함수율로 인해 적정 처리 방안의 부재라는 상황에서 기존의 처리방법들에 비해 보다 환경친화적인 지렁이를 이용한 퇴비화 방안은 최근 들어 관심이 집중되고 있다. 그러나 지렁이 이용기술은 도입초기의 운영방법 및 기술이 현재에도 적용되고 있으며 자료부족과 경험부족으로 인해 효율성이 떨어진다고 볼 수 있다. 지렁이를 이용한 음식물쓰레기 자원화 단계에서 높은 수분, 염분, 그리고 유기물 함량은 지렁이의 생육에 큰 저해 원인이 되는 것으로 알려지고 있으며, 이러한 영향을 최소화하기 위하여 전처리 단계에서 가능한 한 수분의 양을 줄이고 유기물을 1차적으로 분해하여 이용하도록 유도하고 있다. 본 연구에서는 지렁이를 이용한 음식물쓰레기 자원화에 있어 음식물쓰레기의 염분농도와 급이되는 음식물쓰레기의 부숙정도 그리고 혼합비에 따른 지렁이의 영향정도를 관찰하기 위하여 실시되었다. 실험 결과, 지렁이 생육과 관련된 최적의 함수율은 약 55%로 한계 염분 농도는 0.5%로 조사되었다. 음식물쓰레기의 높은 염분농도와 유기물 분해에 따른 발열 및 유기산 생성등의 부하를 줄이기 위한 분변토와의 혼합은 필수적 이었으며, 유기물 감량이 목적인 부숙과정은 결과적으로 음식물쓰레기의 염분농도를 증가 시키는 것으로 조사되었다. 따라서 가급적 부숙과정은 피하고 분변토와의 적절한 혼합을 통한 유기물감량이 요구되며, 결과적으로 음식물쓰레기와 분변토와의 혼합비는 모든 조건등을 고려했을 때 부숙되지 않은 음식물쓰레기와 분변토와의 3:7 혼합비가 가장 적절하다고 사료된다.

Keywords