Effect of Feeding Lactobacillus reuteri to Laying Hens on Laying Performance, Availability and Intestinal Microflora

Lactobacillus reuteri의 급여가 산란계의 생산성, 영양소 이용율 및 장내 미생물 변화에 미치는 영향

  • Kim S. H. (poultry Science Division, Livestock Resources Development Department, National Livestock Research Institute) ;
  • Park S. Y. (National Agricultural Cooperative Federation) ;
  • Lee S. J. (poultry Science Division, Livestock Resources Development Department, National Livestock Research Institute) ;
  • Ryu K. S. (Bio Safety Research Institute, Chonbuk National University)
  • Published : 2004.12.01

Abstract

A feeding trial was conducted to investigate the influence of feeding Lactobacillus reuteri culture (LR) on productive performance, intestinal microflora and availability in laying hens. Four hundred and eighty, Isa-Brown layers, 49 weeks of age, were fed diets supplemented with LR at the level of 0 (control), 0.1, 0.2, and $0.4\%$ of the diets for eight weeks. Egg production and egg weight were measured daily. Feed intake was weighed every two weeks. Egg quality was measured three times at the start, mid-term, and end of the experiment. Intestinal microflora were examined for Lactobacillus spp., E. coli and Salmonella at the end of the experiment. Overall egg production was the highest in $0.2\%$ LR (P<0.05), but that of $0.1\%$ or $0.4\%$ LR treatments did not significantly differ from that of control. Egg weight was significantly higher in LR feeding group than the control (P<0.05). Daily egg mass was significantly higher in $0.2\%$ and $0.4\%$ LR treatments compared to the control and $0.1\%$ LR (P<0.05). The number of jumbo and extra large eggs were increased in LR supplemented groups, especially in $0.1\%$ LR. Feed intake of layers fed LR supplemented diets tended to be lower than the control. However, feed conversion ratio significantly improved in LR supplemented groups (P<0.05). Availability of dry matter and crude protein improved significantly in $0.4\%$ LR treatment (P<0.05). But, those of ether extract and crude ash were not significantly different among treatments. Eggshell breaking strength and eggshell thickness were not significantly influenced by LR supplementation, and Haugh unit and yolk index were also similar to the control. Total number of Lactobacillus spp. in ileum and cecum fed LR supplemented diets were significantly higher than those of the control (P<0.05). There were no significant differences in intestinal E. coli and Salmonella in all treatments. Therefore, it is concluded that dietary supplementation of Lactobacillus reuteri culture can improve the laying performance, feed efficiency and intestinal Lactobacillus.

본 연구는 산란계에 대한 유산균 배양물의 첨가가 생산성, 계란 품질 및 소화기관내 미생물 변화 및 영양소 이용성에 미치는 영향을 구명하고자 산란계 480수를 공시하여 8주간 사양시험을 실시하였다. 첨가된 유산균 배양물은 육계 맹장에서 채취한 L. reuteri avlbro2 배양물이었으며 첨가수준은 0.1, 0.2, $0.4\%$였다. 산란율은 $0.2\%$ 첨가구가 무첨가구에 비하여 유의적인 증가를 보였으며(P<0.05), 난중은 모든 유산균 배양물 첨가구가 무거운 것으로 나타났다(P<0.05). 1일 산란량 역시 유산균 배양물 첨가구가 무첨가보다 향상되는 것으로 나타났다(P<0.05). 사료섭취량은 유산균 배양물 첨가구가 낮은 것으로 나타났고, 사료요구율은 모든 첨가구가 유의하게 개선되는 결과를 보였다(P<0.05). 계란의 중량등급별 분포에서 유산균 배양물 급여구가 무첨가에 비하여 왕란과 특란의 비율이 향상되고 대란의 비율이 감소하는 것으로 나타났다. 영양소 이용율에서 LR $0.4\%$첨가구가 건물 및 조단백질 이용율이 무첨가 대비 유의하게 향상되었으며(P<0.05), 조지방 및 조회분 소화율은 처리간 유의성은 인정되지 않았다. 난각 강도와 난각 두께 및 Haugh unit, 난황색은 처리간 차이가 없는 것으로 나타났다. 회장과 맹장 내용물의 미생물 변화에서 유산균 배양물 급여구에서 유산균의 수가 유의하게 증가하는 것으로 나타났으며(P<0.05), E. coli와 Salmonella는 처 리간 차이가 없는 것으로 나타났다. 이상과 같은 결과에서 산란계에 대한 유산균 배양물의 첨가 급여는 산란율과 난중, 산란량이 증가하고 사료효을이 개선되었으며 영양소 소화율의 증진 및 장내 유익균의 수가 증가하는 효과가 있음을 알 수 있다.$1.0\%$의 EG를 첨가한 처리구에서 유의하게 높았다. EPA는 유의한 차이는 없었지만, EGBD를 첨가한 구들에서 증가하는 경향을 보였다. DHA는 $2.0\%$의 EGBB를 첨가한 구에서 유의적으로 가장 높았고, 대조구를 포함한 다른 처리구들에 비해 EGBD를 첨가한 구들이 유의적으로 높았다. 실험 2에서도 증체량은 유의한 차이를 보이지 않았고, 사료요구율은 시험 전 기간동안 EGBD를 첨가한 구가 유의적으로 좋았다. 가슴살의 지방산 조성의 결과를 보면 linoleic acid는 대조구가 유의하게 높았다. EP4 DHA와 lignoceric acid는 모두 $1.0\%$의 EGBD를 첨가한 구가 유의적으로 가장 높았고, Euglena를 첨가한 구들 모두가 대조구보다 높았으며, 그중 EGBD를 첨가한 구들이 유의적으로 더 높게 나타났다. 결론적으로, Euglena의 첨가가 육계의 생산성에는 크게 영향을 미치지 못했지만, 시험 2에선 EGBD의 첨가가 사료효율을 개선시키는 경향.이 있었다. DHA를 강화시킨 Euglena인 EGD나 EGBD의 첨가는 계육 내의 DHA를 비롯한 $\omega$-3 계열의 지방산의 수준을 높이는데, 특히 EGBD는 DHA 강화 효과가 높았다.학적 성질에 있어 일반 종이포장재보다 우수한 결과는 관찰되지 않았다. 그러나 숯포장재 제조 시 숯의 기능성을 저하시킬 수 있는 요인 및 제조 방법 등을 개선함으로써 숯의 기능성과 친환경적 특성을 최대한 살린 포장재의 연구 개발이 필요할 것으로 사료된다. 것으로 생각한다.예측 인자가 될 수 있을 것으로 생각된다.있을 것으로 판단된다.%$의 무기물질(Zeolite)이 첨가되어진 Modified California putting green system이

Keywords

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