시중 음식점에서 판매되는 쇠고기의 유전자 분석을 이용한 한우육 감별

Identification of Hanwoo (Korean Native Cattle) Beef in Restaurants using Real-time PCR

  • 김진만 (건국대학교 축산식품생물공학) ;
  • 남용석 (㈜코젠바이오텍 생명공학연구소) ;
  • 최지훈 (건국대학교 축산식품생물공학) ;
  • 이미애 (건국대학교 축산식품생물공학) ;
  • 정종연 (건국대학교 축산식품생물공학) ;
  • 김천제 (건국대학교 축산식품생물공학)
  • Kim Jin-Man (Department of Food Science and Biotechnology of Animal Resources, Konkuk University) ;
  • Nam Yong-Suk (Kongene Biotech) ;
  • Choi Ji-Hun (Department of Food Science and Biotechnology of Animal Resources, Konkuk University) ;
  • Lee Mi-Ae (Department of Food Science and Biotechnology of Animal Resources, Konkuk University) ;
  • Jeong Jong-Yon (Department of Food Science and Biotechnology of Animal Resources, Konkuk University) ;
  • Kim Cheon-Jei (Department of Food Science and Biotechnology of Animal Resources, Konkuk University)
  • 발행 : 2005.06.01

초록

유전자수준의 염기서열에 근거를 둔 유전자 감식기법을 활용하여 개체간의 유전적 차이로 한우육과 젖소육 혹은 수입육의 구별방법을 개발하기 위한 연구가 많이 수행되었다. 그 중 real-time PCR 판별방법은 기존 PCR의 단점인 허위양성을 배제시켜 그 결과의 신뢰성이 높으며, PCR 산물들의 제한효소에 의한 절단 및 겔에서의 확인 등의 과정을 생략시킬 수 있어 짧은 시간 내에 다량의 시료를 분석할 수 있고 민감도가 높아 쇠고기가 포함된 가공식품의 분석도 가능하다는 장점이 있다. 본 연구는 시중에서 한우로 유통되는 쇠고기(생육 또는 양념육)의 DNA를 추출하여 real-time PCR을 통해서 모색유전자의 유전자 형(C-type, C/T-type or T-type)으로 한우육과 젖소육 및 수입육을 구분하였다. 한우육만을 판매한다는 시중 음식점 41개소에서 쇠고기(생육 또는 양념육)를 수거하여 분석한 결과, 분석된 41개의 시료 중 29개가 한우 유전자형으로, 12개의 시료가 젖소 또는 수입육 유전자형으로 판별되었다. 따라서 분석된 시료들의 한우육(T-type) 비율은 $70.1\%$, 그리고 젖소육 또는 수입육 비율은 $29.3\%$(C/T-type; $12.2\%$, C-type; $17.1\%$)이었다.

Real time-polymerase chain reaction (RT-PCR) is currently considered as the most sensitive method to detect low abundant DNAs in samples. Compared to conventional PCR, real-time PCR has a high reliability because of excluding false-positive results and can allow a simultaneous faster detection and quantification of target DNAs. This study was carried out to identify the Hanwoo (Korean native cattle) beef by genotyping after DNA extraction of commercial beef in 41 restaurants. Since Hanwoo, Holstein and imported cattle meat have different patterns in the MC1R gene associated with the coat colors of cattles (C-type, C/T-type or T-type), we could identify the genotype using real-time PCR The result of real-time PCR assay for beef samples in 41 restaurants which are asserted to sell Hanwoo beef only, showed that 29 of 41 samples were Hanwoo beef gene type (T-type) and 12 of 41 samples were Holstein or imported cattle gene type (C-type or C/T-type). Therefore, the proportion of Han-woo beef was $70.7\%$ and the proportion of Holstein or imported cattle meat was $29.3\%(C/T-type; 12.2\%,\;C-type; 17.1\%)$.

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