The cultivation and characterization of akoya pearls

아코야 진주의 양식 및 특성평가

  • Park, Ra-Young (Department of Gemological Engineering, Graduate School, Dongshin University) ;
  • Kim, Pan-Chae (Department of Gemological Engineering, Graduate School, Dongshin University)
  • 박라영 (동신대학교 대학원 보석공학과) ;
  • 김판채 (동신대학교 대학원 보석공학과)
  • Published : 2005.08.01

Abstract

The cultivation of akoya pearls was carried out with bio bead nucleus prepared using the hydroxyapatite. The akoya pearls cultured with bio bead nucleus were shown the color of cream. The luster and orient effect created by an action of the light from nacre were magnificent. The result of XRD is found that the nacre is a calcium carbonate of aragonite form. From the result of SEM, it is found that layers of calcium carbonate and conchiolin are stratified. The properties of akoya pearls cultured with bio bead nucleus are same those of akoya pearl cultivated with bead nucleus made from washboard shell. Because of the bio bead nucleus developed in this study has such a high capacity in producing various sizes and shapes, it is very advantageous for the cultivation of akoya pearls.

아코야 진주의 양식은 수산화아파타이트로 제조한 바이오 진주핵을 사용하여 행하였다. 양식된 아코야 진주는 대부분 크림색을 나타내었으며, 다양한 진주층에서 빛의 활동으로 인한 광택과 오리엔트효과는 매우 뛰어났다. 진주층은 아라고나이트형 탄산칼슘임을 XRD 분석 결과로부터 알았다. 그리고 SEM 관찰 결과, 아라고나이트형 탄산칼슘과 콘키올 린은 규칙적인 층상구조를 이루고 있었다. 이상의 결과로부터: 바이오 진주핵을 이용하여 양식한 아코야 진주의 특성은 섭 조개로 만든 진주핵으로 양식한 아코야 진주와 동일함을 알았다. 본 연구에서 개발한 바이오 진주핵은 진주의 크기, 형상 등을 자유롭게 할 수 있기 때문에 아코야 진주의 양식에 매우 유리하다.

Keywords

References

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