Studies on the development of removal technique of residual pesticides in ginseng concentration

인삼농축액의 잔류농약 제거기술 개발에 관한 연구

  • 신영민 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 손영욱 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 이선화 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 정지윤 (식품의약품안전청 잔류물질화학과) ;
  • 원영준 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 이창희 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 김우성 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 채갑용 (부산지방식품의약품안전청 시험분석실) ;
  • 홍무기 (식품의약품안전청 잔류물질화학과)
  • Published : 2005.03.31

Abstract

For the removal of residual pesticides in ginseng extracts, we estabilished the removal process using pilot plant system, the characteristic components of ginseng maintains only. According to the agricultural chemical removal process, we monitored residual pesticides of 155 species, compraing the characteristic components of ginseng. The process of 4 types of agricultural chemical removal process compared to the control test was appeared that the residual pesticides were eliminated. As results above, the most efficient method of the possibility of raising the removal ratio of the agricultural chemical construction process was dried process of hexane after dipping and also remaining quality of the hexane appeared lowly. Besides, the removal process had an effected on the ginsenocide os ginseng, only the residual pesticides will be able to remove.

본 연구에서는 인삼성분의 조성을 변화시키지 않으면서 잔류농약만 제거시키는 방법을 pilot plant system에서 확립하고자 하였으며, 원래의 제조 공정에 따라 제조한 제품과 농약제거 공정을 적용하여 제조한 제품에서 155종의 잔류농약성분을 모니터링하였으며, 인삼성분을 비교 검토하였다. 농약제거공정을 거친 4가지의 공정은 control test에 비하여 잔류농약의 양이 많이 감소하였다. 즉, hexane을 이용한 공정에서 잔류농약이 제거되었고, 농약의 제거율을 높일 수 있는 가장 효율적인 방법은 헥산침지후 건조과정을 거친 공정으로 나타났다. 개발된 방법은 인삼농축액의 성분에는 영향을 미치지 않고 잔류농약만 89.1% 제거할 수 있었다.

Keywords

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