대용섬유자원으로써 어저귀를 이용한 한지제조(제3보) - 어저귀 한지의 발묵 특성 -

Manufacturing of Korean Paper (Hanji) with Indian Mallow (Abutilon avicennae Gaertner) as the Alternative Fiber Resources (III) - Characteristics of Chinese Ink Spreading Distance by Korean Paper with Indian Mallow -

  • 정선화 (충북대학교 농업과학기술연구소) ;
  • 조남석 (충북대학교 목재.종이과학과) ;
  • 최태호 (충북대학교 목재.종이과학과)
  • Jeong, Seon-Hwa (Institute of Agriculture Science & Technology, Chungbuk National University) ;
  • Cho, Nam-Seok (Department of Wood and Paper Science, Chungbuk National University) ;
  • Choi, Tae-Ho (Department of Wood and Paper Science, Chungbuk National University)
  • 투고 : 2005.04.04
  • 심사 : 2005.06.03
  • 발행 : 2005.07.25

초록

어저귀 한지의 발묵특성을 장 단섬유의 혼합비율에 따라 비교 검토하여 화선지로써의 적용 가능성을 검토하고자 하였다. 제조한 한지의 발묵특성을 검토한 결과, 인피펄프 단독으로 초지한 한지는 발묵상태가 매우 불량하여 화선지용으로는 적합하지 않은 것으로 나타났으며, 목질부 단독으로 초지한 한지의 발묵상태가 시판 화선지류보다도 훨씬 우수한 경향을 나타냈다. 강도적인 측면을 고려한다면 설포메틸 펄프화법으로 처리한 단섬유인 목질부 펄프를 60% 혼합한 어저귀 한지가 화선지용으로 적합하다고 사료된다. 펄프화 방법에 있어서도 설포메틸 펄프화법으로 초지한 한지의 발묵상태가 우수하였다. 이렇듯 한지의 발묵상태는 장섬유와 단섬유의 혼합량 및 지합과 밀접한 관련이 있다.

This study was carried out to investigate the sheet properties of Indian mallow Hanji, made by different pulping methods, such as alkali and sulfomethylated pulpings, and different stock compositions, various mixing ratios of bast fiber and wood core fibers. Indian mallow Hanjis made with 60% of woody core pulps were shown better Chinese ink spreading distance than those of the others. The Chinese ink spreading distance of the Indian mallow Hanjis made from bast fiber pulp only were unsuitable for Hwaseonji. The Chinese ink spreading distance of Indian mallow Hanji was closely related to the mixing ratio of long fiber and short fiber. Especially sulfomethylated pulping method was superior to alkali pulping method.

키워드

참고문헌

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