큰느타리버섯(Pleurotus eryngii) 품종 큰느타리3호의 재배적 특성

Cultural characteristics of commercial strain Kunneutari #3 of Pleurotus eryngii

  • 정종천 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 홍인표 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 장갑열 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 박정식 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 전창성 (농업과학기술원 응용미생물과)
  • Cheong, Jong-Chun (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Hong, In-Pyo (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Jang, Kab-Yeul (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Park, Jeong-Sik (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Jhune, Chang-Sung (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration)
  • 발행 : 2005.03.31

초록

최근에 국외로부터 수집된 균주의 생리적 및 재배적 특성을 조사하고자 일련의 실험을 수행하였다. 수집균주 ASI 2394(큰느타리3호)의 최적배지는 YM배지로 균사생장이 6.1 mm/7일로 가장 빨랐으며 그 다음은 MCM, PDA배지 순이었다. 그리고 기존 보급종인 큰느타리1호(ASI 2302)와 비교시 배지의 선택성이 비교적 넓은 경향으로 나타났다. 균사생장 최적배양온도는 25~28 이었다. 자실체 수량은 ASI 2394가 $117{\pm}16g/850m{\ell}$, 기존품종은 $76{\pm}14g$으로 수집균주가 54% 증수되었다. 그리고 개체중도 ASI 2394 균주가 $41{\pm}27g$으로 기존품종보다 월등히 무거웠다. 또한 대가 굵고, 갓이 두꺼우며, 갓의 형태가 우산형으로 상품성이 좋은 것으로 나타났다. 톱밥 병재배시 ASI 2394 균주는 균배양기간이 30일(액체종균 이용시는 27일), 균긁기 후 버섯 수확까지 21일이 소요되어 기존품종보다 각각 3일씩 단축되었다. 따라서 총 재배기간이 6일 단축되어 재배회수가 연간 5.4회에서 6.0회로 높아지므로 재배사 이용율이 향상되어 농가의 소득향상에 기여할 것으로 기대된다.

This experiment was carried out to examine on the physiological and cultural characteristics of commercial strain Kunneutari #3 of Pleurotus eryngii. The optimal medium suitable for mycelial growth was YM, and followed by MCM and PDA. Also this strain more faster mycelial growth as 6.1 cm/7days compared with commercial strain P. eryngii #1. The optimal mycelial growth temperature was $25{\sim}30^{\circ}C$. The fruitbody yield was increased 54% with $117{\pm}16g/850m{\ell}$ and the fruitbody shape and qualities of this strain was good. And individual weight was $41{\pm}27g$. Spawn run of P. eryngii #3 in bottle cultivation took 30 days and also it took 21 days from scratching of inoculum to harvest that was shorter 3 days than P. eryngii #1, respectively. Therefore, it is expected that cultivation for P. eryngii #3 strain will improve farmer's income by enhancing efficiency of facilities and shorten 6 days on cultivation period, in addition, getting more growing cycle of P. eryngii.

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