Effects of Packaging Film Application and CA Storage on Changes of Quality Characteristics in 'Hongro' and 'Gamhong' Apples

신육성 사과 '홍로', '감홍' 품종의 포장재 적용과 CA 저장에 따른 품질 변화에 미치는 영향

  • Published : 2005.10.01

Abstract

'Hongro' and 'Gamhong' apples grown at the Gochang-si in the southern part of Korea were harvested on September in 2002 for storage study. Each cultivar was divided into two groups of maturity based on the harvested date. Immature fruits were harvested 10 days early compared to fruits having proper maturity. This study was conducted to evaluate quality the change of 'Hongro' and 'Gamhong' apples newly bred by different storage methods with PE film package and CA conditions. A typical climacteric respiration pattern was observed in new variety 'Hongro' and 'Gamhong' apples stored at room temperature. The results indicated that fresh quality of the stored fruits in CA condition was better than that in other treatments during storage. Qualities of apples were least changed at CA storage of 3% $CO_2$ and 1% $O_2$. CA storage was effective in maintaining the freshness of 'Hongro' and 'Gamhong' for 16 weeks.

'홍로 (Hongro)'와 '감홍 (Gamhong)' 고품질 사과 품종의 저장 특성을 조사하기 위하여 미숙과와 적숙과에 대한 알맞은 수확시기 설정과 적정 저장온도, 저장방법 등에 따라 과실의 품질 변화에 미치는 영향에 대하여 수행하였다. 신육성 '홍로 및 감홍'은 상온 저장 상태에서 climacteric 호흡 경향을 보여 주었다. CA 저장이 실험한 저장 방법 중 선도 유지에 가장 우수하다는 결과를 얻었다. 3% $CO_2$ 와 1% $O_2$의 CA 저장에 보관한 사과가 가장 적은 품질변화를 나타냈다. ‘홍로 및 감홍‘의 신선도는 상온 저장에서 3주, PE 필름 저장은 12주, 그리고 CA 저장은 16주까지 각각 유지되었다.

Keywords

References

  1. 전세창 (2003) 최신 과실 생산이론과 기술. 경기도 농업기술원, p.136-144
  2. 사과 사랑 동호회 (2002) 사과 품종 선택의 길잡이. 농촌진흥청 대구사과 연구소, p. 30-43
  3. 신용억, 김휘천, 강상조, 문종열, 김정호 (1989) 사과 추석기 출하용우량품종 '홍로' 육성. 농시 논문집 (원예편), 31, 53-61
  4. 정헌식, 최종묵 (1999) 사과의 CA 저장 중 에틸렌 및 이산화탄소 생성. 한국농산물저장유통학회지, 8, 345-350
  5. 김병삼, 현남억, 남궁배 (1999) 수확후 예냉처리가 쓰가루 사과의 저장중 품질에 미치는 영향. 한국농산물저장유통학회지, 6, 371-375
  6. Dris, R., and Niskanen, R. (1999) Calcium chloride sprays decrease physiological disorders following long-term cold storage of apple Plant Foods for Human Nutrition 54, 159-171 https://doi.org/10.1023/A:1008171909458
  7. Beavers, W.B., Sams, C.E., Conway, W.S., and Brown, G.A. (1994) Calcium source affects calcium content, firmness, and degree of injury of apples during storage. HortScience 29, 1520-1523
  8. Park, H.W., Park, J.D., Kim, D.M., and J.S. Choi, 2001. Freshness extension of 'Fugi' apples to packaging materials. Korean J. Postharvest Sci. Technol., 8, 345-350
  9. Kays, S.J. (1991) Postharvest physiology of perishable plant products. AVI, New York, p.75-94
  10. Yang, S.F. and Hoffman, N.E. (1984) Ethylene biosynthesis and its regulation in higher plants. Ann. Rev. Plant Physiol., 35, 155-189 https://doi.org/10.1146/annurev.pp.35.060184.001103
  11. Gussman, C.D., Goffreda, J.C., and Gianfagna, T.J. (1993) Ethylene production and fruit softening rates in several apples fruit ripening variants. HortScience 28, 135-137
  12. 이승구 (1996) 원예작물의 수확후 생리. 성균사, 수원, p.49-156
  13. Allen, F.W., McKinnon, L.R. (1985) Storage of yellow newton apples in chambers supplied with artificial atmosphere, Amer. Soc. Hort. Sci., 32, 146-151
  14. Hong, Y.P., Lee, S.K. (2003) Optimum CA condition for four apple cultivars grown in Korea. Kor. J. Hort. Sci. Technol., 21, 316-320