DOI QR코드

DOI QR Code

Effect of Peking-Duck By-Product Extracts Supplemented with Medicinal Herbs on Serum Heavy Metal Levels and Blood Parameters of Rats Exposed to Lead and Mercury

한약재를 첨가한 오리부산물 추출액이 납과 수은에 노출된 흰쥐 혈청의 중금속 및 혈액지표에 미치는 영향

  • Park, Sung-Hye (Dept. of Herbal Resources, Professional Graduate of Oriental Medicine, Wonkwang University) ;
  • Shin, Eon-Hwan (Dept. of Hotel Culinary Arts, Ulsan College) ;
  • Park, Sung-Jin (Dept. of Bio-Food, Hallym College) ;
  • Ran, Jong-Hyun (Dept. of Herbal Resources, Professional Graduate of Oriental Medicine, Wonkwang University)
  • 박성혜 (원광대학교 한의학전문대학원 한약자원개발학과) ;
  • 신언환 (울산대학교 호텔조리과) ;
  • 박성진 (한림성심대학 바이오식품과) ;
  • 한종현 (원광대학교 한의학전문대학원 한약자원개발학과)
  • Published : 2005.04.01

Abstract

This experiment was planned to develop a functional supplement by food resources to prevent and lessen the deleterious effects caused by environmental pollutants such as polluted food, air, water and heavy metals. The goal of this study was to investigate the effects of peking-duck extracts supplemented with six kinds of medicinal herbs (DJ) on the intoxication of lead and mercury in rats. Sprague-Dawley rat weighing $150g\pm15g$ g, were randomly assigned to 5 groups, basal diet only (NCG), heavy metal without DJ injection (HCG), heavy metals and DJ (3 mg/mL) injection (HMLD), heavy metal and DJ (30 mg/mL) injection (HMMD), heavy metal and D] (300 mg/mL) injection (HMHD). Mecury (Hg) and lead (Pb) injected at the level of 50 ppm for 17 days. Also DJ oral feeding was continued for 31 days. The result of this study were as follows; Food intake and body weight gain in heavy metal administered groups were lower than those of control group (NCG). The activities of GOT, GPT and BUN level were significantly reduced in DJ-treated groups as compared to HCG. DJ was shown to suppress the accumulation of Hg and Pb in serum. The results suggest that DJ might have protective effect on Hg and Pb intoxication.

본 연구는 오리 부산물 추출액과 영지, 가시오가피, 두충, 진피, 감국 및 대조를 섞어 만든 오리즙의 영양성분을 분석하고 이 오리즙을 납과 수은에 노출된 흰쥐에게 3가지 농도로 투여하여 혈청 내 중금속 농도의 변화 및 건강지표 parameters의 농도를 측정하여 중금속 피해 완화에 어느 정도 효과를 가질 수 있는지를 확인하여 건강보조식품으로 활용할 수 있는지의 여부를 판단하여 보고자 수행하였다. 뼈, 간 등 오리부산물과 6가지 한약재를 이용하여 만든 오리즙의 단백질 함량이 $49.92\%$, 섬유소 함량이 $37.02\%$로 구성되어 있어 중금속과 chelate를 형성하여 중금속 흡수를 억제할 수 있는 보조식품의 성분으로 바람직하다고 사료된다. 오리즙을 300 mg/mL를 투여 받은 군에서는 중금속의 노출에 의해 체중이 감소되는 현상을 완화시키는 결과를 나타내었고 혈액학적 성상 및 혈청의 여러 variables의 농도를 판단한 결과 오리즙이 비정상농도를 정상범위로 조절시켜 중금속에 의한 피해를 완화시켰다고 판단한다. 혈청 내 납과 수은의 농도는 오리즙을 mL당 30 mg, 300 mg 섭취 했을 때 유의적으로 감소되었다. 본 연구에서는 중금속 농도를 독성이 유발될 정도의 고농도가 아니라 유해한 환경속에서 현대인들에게 노출될 수 있는 정도로 혼합하여 투여하였다. 이 정도에 노출된 흰 쥐의 오리즙 섭취가 혈액의 여러 parameters의 농도를 완전하게 정상 범위내로 $100\%$회복되지는 못하였으나 축적 및 순환하는 양이 오리즙 섭취에 의해 감소되었음을 확인하였다. 또한 오리즙의 섭취량에 따라 정도의 차이도 나타났는데 1일 30 mg 이상을 섭취했을 때 중금속 노출에 대한 피해를 완화시킬 수 있는 것으로 나타났다. 이런 결과는 오리즙 중의 일정수준의 단백질, 아미노산과 선정된 약재의 성분 중 polyphenol 성분인 flavonoid가 착화합물형성 또는 화학흡착에 의해 체내 침착 억제 및 배설을 촉진시키는 작용에 의한 것으로 사료된다. 이 성분중 어느 것의 영향이 어느정도인지는 정확히 판단이 어려우므로 이런 결과를 뒷받침 할 수 있도록 각각 중금속별로, 농도별로 노출시켜 그 효과를 기대할 수 있는 성분들을 각각 작용시켜서 exposure and reaction design을 통한 좀 더 구체적인 연구도 필요하리라 생각되며 각 장기의 축적정도도 조사한다면 더욱 명확해질 수 있으리라 생각된다. 1일 30 mg이라는 양은 우리들이 섭취할 때는 80 mg(1포)에 해당하는 양이다. 따라서 사람에 따라 차이가 있을 수 있으나 일반적으로 꾸준히 1일 1포 이상의 섭취는 체내 중금속 농도를 감소시키는데 도움을 줄 수 있으리라 판단된다.

Keywords

References

  1. Lee SK, Yoo YC, Yang JY, In SW, Chung KH. 1999. Concentration of survey heavy metals in normal Korean tissues. Kor J Env Hlth Soc 25: 7-14
  2. Choi BS, Park YJ, Kweon IH, Hong YP, Park JD. 2002. Reference values of mercury in liver and kidney of Korean. Korean J Environ Toxicol 17: 109-115
  3. Chung Y, Hwang MS, Yang GY, Jo SJ. 1999. Health risk assessment of lead exposure through multi-pathways in Korea. Korean J Environ Toxicol 14: 203-216 https://doi.org/10.1002/(SICI)1522-7278(199902)14:1<203::AID-TOX26>3.0.CO;2-X
  4. 허준. 1991. 원본동의보감. 남산당, 서울
  5. 陳師文. 1975. 太平惠民和劑國防(券三,製四葉), 施風出版社, 北京, 中國
  6. 周命新. 1975. 醫學入問. 杏林書院, 北京, 中国
  7. Nam HK. 1997. Studies on the fatty acid composition of duck meat. Korean J Nutr 10: 34-37
  8. Kim JS, Kim WK. 2003. Effects of duck extract on lipids in rats. Korean J Nutr 36: 3-8
  9. Han SH, Shin MK, Chung YH. 2002. Effects of omija extract on the metabolism and renal cadmium contents in cadmium administered rats. J Korean Soc Food Sci Nutr 31: 1102-1106 https://doi.org/10.3746/jkfn.2002.31.6.1102
  10. Lee HJ, Kim MK. 1998. Retarding effect of dietary fibers isolated from persimmon peels and jujubes on in vitro glucose, bile acid and cadmium transport. Korean J Nutr 31: 809-822
  11. Rho JH, Han CK, Lee NH, Chung YK. 1997. Effect of pork as protein source on cadmium toxicity in rats. Korean J Anim Sci 39: 605-616
  12. Rhee ST, Park GY, Kim KY. 1993. Effects of dietary vitamin E and selenium on hematopoiesis and antioxidative detoxification mechanism in lead poisoned rats. J Korean Soc Food Nutr 22: 651-657
  13. Choi JH, Kim YJ, Rhee SJ. 2001. Effects of green tea catechin on bone disorder in long-term cadimum treated rats. J Korean Soc Food Sci Nutr 30: 1253-1259
  14. Kim OK, Kung SS, Park WB, Lee MW, Ham SS. 1992. The nutritional components of aerial whole plant and juice Angelica keiskei koidz. Korean J Food Sci Technol 24: 592-596
  15. Lee JH, Wou IS, Lee KN, Ji JO. 2001. The protective effects of the extract of Saururus chinesis againist cadmiun induced cytotoxicity (II). J Toxicol Pub Health 17: 173-180
  16. Raeng JI, Park HS. 2000. Effects of ginseng, jujube on removal of heavy metals. J Korean Soc Environmental Adminstration 6: 291-296
  17. Lee IK, Kim JG. 2000. Effects of extract of Eucommia ulmoides Oliv on the reduction of lead and cadmium in organs of rats. J Korean Pubic Health Assoc 26: 22-28
  18. Kim ID, Ryu NH. 1996. A study on the preventive effect of chitosan on the lead toxicity in rats. Korean J Toxicol 12: 283-288
  19. 식품공업협회. 2002. 식품공전. 문영사, 서울
  20. AOAC. 2000. Official Methods of Analysis. AOAC International, Virginia
  21. Hwang JB, Yang MO, Shin HK. 1998. Survey for amino acid of medicinal herbs. Korean J Food Sci Technol 30: 35-41
  22. 이세열, 정윤섭. 1993. 임상병리검사법. 연세대학교출판부, 서울
  23. Park HO, Lee HJ. 1995. A study on the free amino acid and minerals of chicken bone extracts by boiling time. Korean J Soc Food Sci 11: 244-248
  24. Kim JS, Yuh CS, Jang JH, Woo KJ, Kim HJ. 2002. A study on the nutritional characteristics of ostrich extracts added with medicinal herbs. J East Asian Soc Dietary Life 12: 218-224
  25. Kwan OR, Kim MK. 1992. The effect of dietary protein and calcium levels on metallothionein and histopathological changes during cadmium intoxication idn rats. Korean J Nutr 25: 360-378
  26. Kim US, Lee CH, Kim SJ, Lee JD, Moon KH, Baek SH. 1995. Effect of the Aloe arboresceus added-diet on the cadmiun toxicity in rat. Korean J Food Sci Technol 27: 555-563
  27. Kim SJ, Bak SW, Lee JD, Kim US, Moon KH, Yim HB, Heo JW, Jeong SY. 2001. Effect of fed chlorella on the change of lipid components and enzyme activity in serum of rat by lead exposure. Korean J Food & Nutr 14: 138-144
  28. Lee SK, Yoo YC, Yang JY, In SW, Chung KH. 1999. Concentration of survey heavy metals in normal Korean tissues. Kor J Env Hlth Soc 25: 7-14

Cited by

  1. Nutritional Characteristics and Quality Changes of Duck By-products During Frozen Storage at -20℃ vol.33, pp.1, 2013, https://doi.org/10.5851/kosfa.2013.33.1.109
  2. Applicability and toxicity evaluation of an adsorbent based on jujube for the removal of toxic heavy metals vol.93, 2015, https://doi.org/10.1016/j.reactfunctpolym.2015.06.009
  3. Effect of Smilax china L. Rhizome Extract on Heavy Metal Contents in Rats vol.24, pp.2, 2011, https://doi.org/10.9799/ksfan.2011.24.2.233
  4. Development of an Environmentally Friendly Adsorbent for the Removal of Toxic Heavy Metals from Aqueous Solution vol.223, pp.4, 2012, https://doi.org/10.1007/s11270-011-0988-1
  5. Effect of Duck-meat Intake on Adult Disease Risk Factors in Adult Human Males vol.30, pp.6, 2010, https://doi.org/10.5851/kosfa.2010.30.6.951