Effect of Food-Garbage Compost on the Characteristics and Storage of Persimmon Fruits

음식물 쓰레기를 이용한 퇴비가 감과육의 특성 및 저장성에 미치는 영향

  • Cho Young-Je (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
  • Chun Sung-Sook (Department of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Cha Won-Seup (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
  • Park Joon-Hee (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
  • Oh Sang-Lyong (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
  • Lee Won-Young (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
  • Kim Jeung-Hoan (Department of Food Engineering, Sangju National University) ;
  • Park Jae-Gyeong (Department of Applied Chemistry and Engineering, Sangju National University)
  • 조영제 (상주대학교 식품공학과) ;
  • 천성숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 차원섭 (상주대학교 식품공학과) ;
  • 박준희 (상주대학교 식품공학과) ;
  • 오상룡 (상주대학교 식품공학과) ;
  • 이원영 (상주대학교 식품공학과) ;
  • 김정환 (상주대학교 식품공학과) ;
  • 박재경 (상주대학교 응용화학공학부)
  • Published : 2005.06.01

Abstract

Reducing sugar content of persimmon fruits was increased by applying food-garbage compost Dungsi was brighter with yellow color than that of control. The Gabjubaekmok was darker than that of control with red color. It was suggested that taste of astringent was reduced because total phenol and soluble tannin contents were reduced by applying food-garbage compost. The vitamin C content of persimmon fruits during storage was higher than that of control. Stability of persimmon fruits by applying food-garbage compost and non-food garbage compost was about the same at room temperature. At low temperature, hardness of persimmon fruits was maintained for 20 days. Hardness and reducing sugar contents of persimmon fruits were increased by applying food-garbage compost. The result was shown that there was no effect on composition of persimmon fruits by applying food-garbage compost and maintaining hardness at room temperature, but at low temperature, the composition of persimmon fruits was changed.

음식물쓰레기 퇴비사용에 따른 감 과실의 특성 변화는 경도, 당도 등이 증가하였으며, 상주 둥시의 경우 색이 더욱 밝아지고 과육이 황색빛을 많이 띄게 되고, 갑주백목의 경우 색이 다소 어두워지는 반면 붉은색을 많이 띄는 특징을 나타내었다. Total phenol 함량과 가용성 탄닌은 음식물쓰레기 및 음식물 퇴비 처리에 의해 감소하는 경향을 나타내어 떫은맛이 다소 줄어들리라 판단되었고, 비타민 C의 함량이 대조구에 비해 증가하여 상큼한 맛을 더 많이 느끼게 될 것이라 생각되었다. 음식물쓰레기 퇴비사용에 따른 수확한 감과실의 저장성을 검토하여본 결과 상온저장 시에는 음식물 쓰레기 처리에 의한 저장성의 증대는 기대하기 어려웠으나 저온저장 시에는 음식물 쓰레기 퇴비 처리에 의해 경도가 상당기간 유지되는 것으로 나타나 음식물 쓰레기 퇴비사용이 상온저장조건에서 미치는 영향은 크지 않으나, 저온저장조건에서는 감과육의 물성 및 성분 조성에 효과적인 영향을 미칠 수 있다고 판단되었다.

Keywords

References

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