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Prediction of Carcass Meat Quality Grade by Ultrasound in Hanwoo

초음파를 이용한 한우의 도체육질 예측

  • Rhee, Y.J. (College of Animal Resource Sciences, Kangwon National University) ;
  • Kim, J.Y. (College of Animal Resource Sciences, Kangwon National University) ;
  • Lee, S.K. (College of Animal Resource Sciences, Kangwon National University) ;
  • Song, Y.H. (College of Animal Resource Sciences, Kangwon National University)
  • 이용준 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 김지용 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 이성기 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 송영한 (강원대학교 동물자원과학대학)
  • Published : 2005.12.31

Abstract

For the establishment of prediction strategies of carcass meat quality grade and for the enhancement of prediction accuracy, sixty six Hanwoo steers were ultrasonically tested at 24 months of age. Ultrasonic meat quality grade were predicted by standard ultrasonic image and decision tree method using ultrasonic meat quality index. From the results of decision tree method using ultrasonic meat quality index, it was found that the marbling score was mainly influenced by the distinctness of rib on ultrasound image. Prediction accuracy of meat quality grade by ultrasonic meat quality index was 86.4%, resulting in 7.6% higher accuracy than that by standard ultrasonic image (78.8%).

본 시험은 초음파진단기를 이용한 한우의 도체육질 예측기법의 확립과 예측율 향상을 목적으로 실시하였다. 도체육질 등급별 초음파 표준화상과 초음파 육질 index를 활용한 decision tree 분석을 이용하여 24개월령 거세한우 66두의 도체육질 등급을 예측하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 초음파 육질 index를 이용한 의사결정나무 분석 결과, 초음파 화상 내 늑골의 선명도가 육질 등급에 가장 큰 영향을 미치는 것으로 나타났다. 거세한우 66두를 대상으로 초음파 육질 index에 의한 도체육질 등급의 예측율은 86.4%를 나타났으며, 도체 등급별 초음파 표준화상을 이용한 78.8%에 비해 7.6%의 예측율 향상을 보였다.

Keywords

References

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