Physical Properties of Korean Earthenware (Onggi) as Food Container

식품 보관 용기로서 옹기의 물리적 특성

  • Seo, Gyeong-Hee (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Song, Bong-Su (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • An, Duck-Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Chung, Sun-Kyung (Department of Hotel Confectionery and Baking, Changwon College) ;
  • Lee, Dong-Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University)
  • 서경희 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 송봉수 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 안덕순 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 정순경 (창원전문대학 호텔제과제빵과) ;
  • 이동선 (경남대학교 식품생명학과)
  • Published : 2006.12.31

Abstract

Thermal and gas adsorption properties were measured for Korean earthenware (onggi) as a step to elucidate its role as food preserving container. Thermal conductivity and diffusivity decreased with increase in porosity while heat capacity depended on the raw soil component rather than porosity. Thermal barrier of the earthenware was generally similar to that of glass. The onggi material could sorb or adsorb a limited amount of water vapor, $CO_2$ and ethylene gases (0.0005 g/g, $17{\mu}g/g$, $2.6{\mu}g/g$, respectively). Thermal and gas adsorption properties of onggi seem to provide unique application area for use as food container and packaging.

식품 보관 용기로서 옹기의 기능성을 설명하려는 하나의 시도로서 옹기의 열특성과 수분 흡착 및 기체 흡착 특성을 측정하였다. 옹기의 열전도도와 열확산도는 기공율이 증가함에 따라 감소하였으며, 비열은 기공율보다는 구성 흙의 조성에 의존하는 것으로 나타났다. 옹기의 열차단성은 유리와 비슷하였으며, 금속포장재보다는 높은 열차단성을 가지나, 종이 및 플라스틱보다는 낮은 열적 차단성을 가졌다. 옹기는 상대습도 90% 기준에서 원료 흙에 관계없이 약 0.0005 g/g 건물 기준의 수분을 흡착할 수 있었으며, 약간의 $CO_2$ 및 에틸렌 가스를 흡착할 수 있었다 ($CO_2$$17{\mu}g/g$, 에틸렌 가스 약 $2.6{\mu}g/g$). 옹기의 열특성과 기체 흡착특성은 식품보관에 이용될 수 있는 독특한 특성을 가지는 것으로 평가되었다.

Keywords