Abstract
This study was performed on the effects of extraction temperature, pressure, time on apparent solubility and extraction yield of perilla oil and tocopherol, and color and fatty acid composition of the residue in supercritical carbon dioxide $(SC-CO_2)$ extraction. Apparent solubility of perilla oil and tocopherol increased with the increase of $CO_2$ density and was found to strongly depend on extraction pressure rather than extraction temperature. The extract yield of tocopherol in $SC-CO_2$ extraction increased with an increase of temperature and decreased with an increase of pressure and extraction time. The perilla oil apparent solubility of dried perilla powder for $60\sim180$ min at $40^{\circ}C/276$ bar increased with an extraction time, on the other hands, tocopherol apparent solubility decreased. As the increase of $CO_2$ density, less redness and yellowness increased. Fatty acid composition of perilla oil showed that perilla oil extracted by $SC-CO_2$ had better unsaturated fatty acid and decreased in saturated fatty acid. $SC-CO_2$ extraction offers a safe natural method for gaining perilla oil from dried perilla seeds powder.
들깨분말을 초임 계 이산화탄소로 추출온도, 압력, 시간을 달리하여 추출한 들기름과 토코페롤의 추출수율, 색도 및 지방산 조성을 측정하였다. 초임계 이산화탄소에 대한 지방과 토코페롤의 추출수율은 이산화탄소의 밀도 증가에 따라 증가하였는데, 추출온도보다는 추출압력에 의하여 크게 좌우되었다. 초임계 이산화탄소의 추출온도에 대한 토코페롤의 추출수율은 동일 압력에서 추출온도의 증가에 따라 증가 하였다. 들깨분말을 $40^{\circ}C/276$ bar에서 $60\sim180\;min$ 추출시 간을 달리하였을 때 들기름의 추출수율은 추출시간이 증가함에 따라 급격히 증가한 반면 토코페롤은 감소하였다. 또한 이산화탄소의 밀도가 증가할수록 Red/Yellow값은 증가하였다. 초임계 이산화탄소 추출을 통해 얻은 들기름의 지방산 조성은 추출시간의 증가에 따라 불포화지방산들은 많이 추출되었고, 포화지방산들은 감소되었다. 이는 초임계유체 추출시 지방산의 불포화도가 높아질수록 용해도가 증가하기 때문으로 사료된다. 위 결과는 초임계이산화탄소를 이용하여 천연물로부터 식품이나 의약산업에 중요한 특정물질을 추출할 수 있는 가능성을 보여주고 있으며, 추출물에 잔존하는 유기용매가 없기 때문에 직접 식품가공에 이용할 수 있다.