Quality Characteristic of Beverage with Gastrodia elata Blume Extract

천마추출물을 이용한 음료의 품질특성

  • Hong Sun-Pyo (Research Center for Industrial Development of BioFood Materials, Chonbuk National University) ;
  • Jeong Hae-Sang (Research Center for Industrial Development of BioFood Materials, Chonbuk National University) ;
  • Jeong Eun-Jeong (Faculty of Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Shin Dong-Hwa (Faculty of Biotechnology, Chonbuk National University)
  • 홍선표 (전북대학교 바이오식품 소재 개발 및 산업화 연구센터) ;
  • 정해상 (전북대학교 바이오식품 소재 개발 및 산업화 연구센터) ;
  • 정은정 (전북대학교 응용생물공학부) ;
  • 신동화 (전북대학교 응용생물공학부)
  • Published : 2006.03.01

Abstract

This study was performed to evaluate the Quality characteristics of the beverage with Gastrodia elate Blume extract. In the sensory evaluation of Gastrodia elata Blume beverage, score of color, flavor, taste, and overall acceptability were the best for a mixing ratio of extract 50%, oligosaccharide 10%, citric acid 0.02%, apple juice 7%, and distilled water 32.98%. Brix and pH of Gastrodia elate Blume beverage were 16.97 and 4.27 Free sugars of Gastrodia elata Blume beverage were composed glucose (3417.72 mg/100g), fructose (2215.68 mg/100g), and sucrose (1615.68 mg/100g). Organic acids of Gastrodia elata Blume beverage were composed malic (472.60 mg/100g), citric (290.27 mg/100g), succinic (276.63 mg/100g), and fumaric acids (1.73 mg/100g).

본 연구에서는 천마추출물을 이용하여 건강음료를 제조하고 그 품질특성을 조사하였다. 천마 음료의 개발을 위한 관능검사 결과 추출물의 첨가량이 50%일 때 색상, 향, 맛, 전반적기호도 등이 가장 양호한 것으로 나타났다. 또한 올리고당의 첨가량은 10%, 구연산은 0.02%, 사과즙은 7%, 증류수는 32.98%가 가장 적합한 것으로 나타났다. 최종 조합비로 제조한 천마 음료의 당도 및 pH는 각각 16.97, 4.27이었으며 색도는 L값 50.72, a값 25.16, b값 13.85이었다. 천마 음료의 유리당은 glucose(3417.72 mg/100g), fructose(2215.68 mg/100g), sucrose(1615.68 mg/100g) 순이었으며 유기산은 malic acid(472.60 mg/100g), citric acid(290.27 mg/100g), succinic acid(276.63 mg/100g), fumaric acid(1.73 mg/100g) 순으로 나타났다.

Keywords

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