Effect of Temperature on Induced Sexual Maturation of the Ark Shell, Scapharca broughtonii (Schrenck) Broodstock

피조개, Scapharca broughtonii (Schrenck) 어미의 수온에 따른 성 성숙 유도

  • Kim, Byoung-Hak (Shellfish Research Center, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Min, Kwang-Sik (Shellfish Research Center, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Lee, Seung-Ju (Shellfish Research Center, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Park, Ki-Yeol (Shellfish Research Center, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • An, Chul-Min (Research Planning Team, National Fisheries Research and Development Institute) ;
  • Min, Byeong-Hee (Department of Aquaculture, Pukyong National University)
  • 김병학 (국립수산과학원 패류연구센터) ;
  • 민광식 (국립수산과학원 패류연구센터) ;
  • 이승주 (국립수산과학원 패류연구센터) ;
  • 박기열 (국립수산과학원 패류연구센터) ;
  • 안철민 (국립수산과학원 연구기획팀) ;
  • 민병희 (부경대학교 양식학과)
  • Published : 2006.12.30

Abstract

Artificial induction of maturation by heating of the ark shell, Scapharca broughtonii (Schrenck) broodstock was investigated from 10th March to 21th May in 2004. Maturity at the fixed water temperature group of $23^{\circ}C$ was 60.5%, and it was the highest in maturity among experimental groups cultured for seven weeks. The proportions of organism surviving to start of S. broughtonii in the raised water temperature experimental groups (20 and $23^{\circ}C$) were over 90.5%, as similar to the control group (natural water temperature, 84.8%). But, the proportions of organism surviving to start of S. broughtonii in the fixed water temperature experimental groups (20, 23, and $26^{\circ}C$) were decreased with the increasing of the water temperature. In the fixed water temperature experimental groups of $26^{\circ}C$, the survival was 18.1%. Base on these results, the fixed water temperature of $20^{\circ}C$ (accumulated water temperature; $1,295^{\circ}C$) was the best condition for artificial induction of sexual maturation.

본 연구는 2004년 3월 10일 남해 강진 만에서 채취한 피조개 어미 1,200 마리를 확보하여 수온조절에 의한 인위적인 성성숙을 유도하였으며, 성숙 유도된 어미로부터 잔존율, 비만도, 생식소 조직검사, 적산수온 및 성숙소요일수를 조사하였다. 성 성숙유도된 어미의 잔존율은 $20^{\circ}C$가 94.8%로 가장 높았고, $23^{\circ}C$가 90.3%, 대조구(자연수온구)가 84.8%이었고, $26^{\circ}C$가 18.1%로 온도가 높을수록 잔존율이 낮은 경향이 있었다. 42일 째 생식소 조직의 암컷의 완숙기 출현율은 $23^{\circ}C$ 실험 구에서 67%로 가장 높았고, $20^{\circ}C$ 실험구에서 56%, $26^{\circ}C$에서 22%였으며, 자연수온 실험구에서는 성숙이 매우 늦어 완숙기에 이르지 못하였다. 수컷의 경우, $23^{\circ}C$ 실험구에서 완숙기 출현율이 100%로 가장 높았고, $20^{\circ}C$ 실험구에서 87%, $26^{\circ}C$에서 73%였으며, 자연수온 실험구에서는 50% 순으로 나타났다. 성숙소요일수는 $23^{\circ}C$$20^{\circ}C$에서 각각 42일 및 49일, 대조구인 자연수온 $(9.5-14.8^{\circ}C)$에서는 79일이였으며, 성 성숙 유도율은 $20^{\circ}C$$23^{\circ}C$에서 각각 55.5% 및 60.5%로 타 실험구와는 유의한 차이를 나타내었다 (p < 0.05). 따라서 $20^{\circ}C$ 실험구 (적산수온: $1,295^{\circ}C$) 가 피조개 어미를 인위적으로 성 성숙을 유도하는데 가장 좋은 것으로 판단된다.

Keywords