Effect of High $CO_2$ Pre-storage Treatment on the Quality of Tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill.) During Ripening

고 이산화탄소 처리 조건이 토마토(Lycopersicon esculentum Mill.)의 숙성 중 품질 변화에 미치는 영향

  • Published : 2007.12.31

Abstract

This study was conducted to evaluate the effect of high $CO_2$ pre-storage treatment on the quality of tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill.) during ripening. Tomatoes at different maturity stage of breaker and pink were treated in air, or $CO_2$ (25, 50, 100%) for 24 hr at $20^{\circ}C$ before ripening in air at $20^{\circ}C$. Change of surface colour and softening were reduced by high $CO_2$ treatment of all concentrations. This effect of $CO_2$ on the colour and softening was higher in breaker fruit than pink fruit. $CO_2$ concentration of $25{\sim}100%$ did not affect on soluble solids content during ripening period. Titratable acidity of breaker tomatoes were reduced by 100% $CO_2$ treatment. High $CO_2$ treatment slightly reduced sweetness of breaker tomatoes. Acidity and texture of tomatoes increased with high $CO_2$ treatment. Off-flavour was denoted by $CO_2$ treatment in pink tomatoes. The external $CO_2$ injury developed after 22 days at $20^{\circ}C$ in pink tomatoes when treated with ${\geq}25%$ $CO_2$ and in breaker tomatoes with ${\geq}50%$ $CO_2$.

고 이산화탄소 전처리가 토마토의 숙성 중 품질 변화에 미치는 영향을 구명하기 위해 breaker와 pink 단계에 토마토를 수확한 후 고 이산화탄소(25, 50 및 100%)를 24시간 처리한 후 상온에서 숙성시키면서 품질변화를 조사하였다. 이산화탄소 전처리시 숙성기간 중 과피 변색과 과실의 연화가 억제되는 효과가 극명하였으며 이러한 효과는 pink 단계의 토마토 보다는 breaker 단계의 토마토에서 더 컸다. 이산화탄소 처리가 토마토의 숙성 중 당도에 미치는 영향은 없었으며, 100% 농도 처리시 breaker 토마토의 산도가 낮아지는 경향을 보였다. 관능검사를 실시한 결과 breaker 토마토의 경우 고 이산화탄소 처리에 의해 단맛이 감소하였다. 토마토의 산미와 조직감은 과실의 숙도에 관계없이 이산화탄소 처리에 의해 높게 유지되었다. Breaker 단계에서 수확한 토마토는 이산화탄소 전처리에 의한 이취 발생이 없으나, pink 토마토에서는 이취가 발생하여 향에 대한 선호도가 낮아졌다. 상온에서 22일 후 고 이산화탄소 장해 증상이 관찰되었는데, breaker 토마토는 50% 이상의 농도에서, pink 토마토의 경우 25% 이상의 농도 처리시 발생하였다.

Keywords

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