DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Fermented Wild-ginseng Culture by-products on Growth Performance, Blood Characteristics, Meat Quality and Ginsenoside Concentration of Meat in Finishing Pigs

발효산삼 배양액 부산물 급여가 비육돈의 생산성, 혈액성상, 육질특성 및 육내 Ginsenoside 함량에 미치는 영향

  • Jang, H.D. (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Kim, H.J. (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Min, B.J. (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Cho, J.H. (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Chen, Y.G. (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Yoo, J.S. (Department of Animal Resource & Science, Dankook University) ;
  • Lee, J.J. (Chungnam Regional Innovation Agency) ;
  • Han, M.H. (Chungnam Regional Innovation Agency) ;
  • Kim, In-Ho (Department of Animal Resource & Science, Dankook University)
  • Published : 2007.06.30

Abstract

This study was conducted to evaluate effects of fermented wild-ginseng culture by-product on growth performance, blood characteristics, meat quality and ginsenoside concentration of meat in finishing pigs. Forty-eight pigs(Landrace×Yorkshire×Duroc, 76.26±1.06kg average initial body weight) were used in 49d growth assay. Dietary treatments were included 1) CON(basal diet), 2) FWG1(basal diet+2.5% fermented wild-ginseng cultures by-product) and 3) FWG2(basal diet+5.0% fermented wild-ginseng cultures by-product). The pigs were allotted into four pigs per pen with four replicate pens per treatment by completely randomized design. No differences were found among treatments for ADG, ADFI and gain/feed from 0day to 49day of the experiment(P>0.05). Dry matter digestibility was greater in FWG1 treatment than CON treatment(P<0.05). In cholesterol concentration of blood, HDL cholesterol was significantly higher in CON treatment than FWG1 treatment(P<0.05). In meat quality, TBARS was significantly lower in FWG1 and FWG2 treatments than CON treatment(P<0.05). In sensory evaluation, Marbling was significantly higher in CON treatment than FWG1 treatment(P<0.05). Firmness in FWG2 and CON treatments was higher than FWG1 treatment(P<0.05). In meat color, L*-value of longissmus dorsi muscle was increased in FWG1 treatment compared to CON and FWG2 treatments(P<0.05). a* and b*-value of longissmus dorsi muscle were increased in CON and FWG1 treatments compared to FWG2 treatment (P<0.05). Ginsenoside concentration of meat was significantly higher in FWG2 treatment than CON treatment(P<0.05). In conclusion, fermented wild-ginseng culture by-product was effective for improving dry matter, TBARS, firmness, meat color and ginsenoside concentration of meat in finishing pigs.

본 시험은 발효산삼 배양액 부산물 급여에 따른 돼지 생산성, 혈액특성, 육질 특성 및 돈육내 진세노사이드에 관하여 평가하였다. 시험 동물은 3원교잡종(Landrace×Yorkshire×Duroc) 비육돈 48두를 공시하여 7주간 실시하였고, 시험 개시체중은 76.26±1.06kg이었다. 시험 사료는 기초사료를 대조구(CON)로 설정하였고, 처리구 1(FWG1)은 기초사료에 발효산삼 배양액 부산물 2.5%을 첨가하여 배합하였고, 처리구 2(FWG2)는 기초사료에 발효산삼 배양액 부산물 5.0%을 첨가하여 배합하였다. 시험구는 각 처리당 4마리씩 4반복으로 완전임의 배치하여 실시하였다. 성장률에서는 49일간 일당증체량, 일당사료섭취량 및 사료 효율에서 처리구간 유의적 차이가 없었다(P>0.05). 건물 소화율에서는 CON 처리구에 비해 FWG1 처리구가 유의적으로 높은 결과를 나타내었다(P<0.05). 혈액내 콜레스테롤 농도에서 HDL 콜레스테롤은 FWG1 처리구에 비해 CON 처리구 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 육질특성에서 지방산패도는 CON 처리구에 비해 FWG1과 FWG2 처리구가 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 관능검사에서는 근내 지방도는 FWG1 처리구에 비해 CON 처리구가 유의적으로 높게 나타내었다(P<0.05). 경도는 FWG1와 CON 처리구가 FWG1 처리구에 비해 높게 나타내었다(P<0.05). 육색에서 등심의 L*은 FWG1 처리구와 비교하여 CON과 FWG2 처리구가 유의적으로 증가 하였다(P<0.05). 등심의 a*와 b*은 CON 처리구와 FWG1처리구와 비교하여 FWG2 처리구가 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 육내 ginseno- side는 CON 처리구에 비해 FWG2 처리구가 유의적으로 높은 결과를 나타내었다(P<0.05). 결론적으로 발효산삼 배양액 부산물은 비육돈에서 건물 소화율, 지방산패도, 경도, 육색 및 육내 ginsenoside에 영향을 미치는 것으로 알 수 있었다.

Keywords

References

  1. Allain, C. C., Poon, L. S., Chan, C. S., Richmond, W. and Fu, P. C. 1974. Enzymatic determination of total serum cholesterol. Gin. Chem. 20(4):470-5
  2. AOAC. 1995. Official method of analysis, 15th edition. Association of Official Analytical Chemest. Washington. DC
  3. Bae, G. S., Nam, K. P., Kim, H. S., Lee, S. G., Choi, H. S., Min, W. K., Joo, W., Maeng, W. J. and Chang, M. B. 2003. Effects of the artificial culture medium of wild ginsengs on rumen fermentation characteristics in vitro. J. Anim. Sci & Technol(Kor) 45:987-996
  4. Brekman, I. I. 1957. Panax ginseng, Mediz. Leningrad. 1-181
  5. Duncan, D. B. 1995. Multiple range and multiple F testes. Biometrics
  6. Hase, K. and Basnet, P. 1997. Effect of Hovenia dulcis on lipopolysaccharide -induced liver injury in chronic alcohol-fed rats. J. Trad. Med. 14:2833
  7. Kim, Y. K. and Cheong, S. K. 1985. Effect of slaughter weight on body composition III growing-finishing pigs, Res. Rept. RDA(L&V). 27(2):27-35
  8. Lee, D. W., Sohn, H. 0., Lim, H. B., Lee, Y. G. and Aprikian, A. G. 1995. Antioxidation of panax ginseng. Korea J. Ginseng Sci. 19:31-38
  9. Makkar, H. P. S., Sin, B. and Dawra, R. K. 1988. Effect of tannin-rich leaves of oak on various microbial activites of the rumen. Br. J. Nutr. 60:287-296 https://doi.org/10.1079/BJN19880100
  10. Matsuda, H., Kubo, M. and Mizuno, M. 1987. Pharmacological study on Panax ginseng. Yakugaku Zasshi. 41:125-134
  11. NPPc. 1994. Procedures to Evaluate Market Hog. 3rd ed. National Pork Producers Council, Des Moines, Iowa, USA
  12. NRC. 1998. Nutrient requirement of swine, 10th edition. National Academy Press, Washington, DC
  13. SAS. 1995. SAS/STAT User's Guide: Version 6, 11th edition. SAS Institute Inc., Cary, NC
  14. Shibata, S., Tanaka, O., Ando, T., Sado, M., Tsushima, S. and Tanaka, O. 1966. Protopanaxadiol a genuine sapogenin of ginseng saponins. Chem. Pharm. Bull. 14(6):595-600 https://doi.org/10.1248/cpb.14.595
  15. Sung, J. H., Hasegawa, H., Ha, J. Y., Park, S. H., Matumiya, S., Uchiyama, M. and Huh, J. D. 1997. Metabolism of ginseong saponins by human intestinal bacteria. Kor. J. Pharmacogn. 28:35-41
  16. Uchida, S., Ohta, H., Niwa, M., Mori, A., Nonaka, G., Nishioka, I. and Ozaki, M. 1990. Prolongation of life span of stroke-prone spontaneosly hypertensive rats (SHRSP) ingesting persimmon tannin. Chem. Pharm. Bull. 38:10491054
  17. Witte, V. C., Krause, G. F. and Baile, M. E. 1970. A new extraction method for determining 2-thiobarbituric acid values of pork and beef during storage. J. Food. Sci. 35:582
  18. Xie, J. T., Mehendale, S. R., Wang, A., Han, A. H., Wu, J. A., Osinski, J. and Yuan, C. S. 2004. American ginseng leaf: Ginsenoside analysis and hypoglycemic activity. Pharmacological. Res. 49: 113-117 https://doi.org/10.1016/j.phrs.2003.07.015
  19. Zhang, S., Chen, R. and Wang, C. 2006. Ginsenoside extraction from Panx quinquefolium L. (American ginseng) root by using ultrahigh pressure. J. Pharmaceut. Biomedical. Anal. 41: 57-63 https://doi.org/10.1016/j.jpba.2005.10.043
  20. 강방희, 구자현, 주충노. 1986. 인삼사포닌 분획 이 쥐와 토끼의 간의 저 밀도 지단백질(LDL-C) 수용체에 미치는 영향. 한국생화학학회지 19(2): 173-178
  21. 곽이성, 위재준, 황석연, 경종수, 김시관. 2000. 고려홍삼 조사포닌 분획이 노령 암컷 흰쥐의 생 리적 기능에 미치는 영향. 한국식품영양과학회지. 29(3):460-465
  22. 김병기, 황인업, 김영직, 황영헌, 배만종, 김수민, 안종호. 2002. 안삼, 산약, 한약부산물의 급여가 재래종 계육의 이화학적 특성에 미치는 영향. 한국축산식품학회지. 22(2):112-129
  23. 김병기, 황인업, 강삼순, 신상희, 우선창, 김영직, 황영현. 2002. 인삼, 산약, 한약 부산물의 급여가 재래닭의 생산성에 미치는 영향. 한국축산식품학회지. 44(3):297-304
  24. 남기열. 1996. 최신고려인삼. 천일인쇄사 서울 pp. 247-252
  25. 류희영, 김영규, 정문호. 1992. 인상사포닌이 차 드뮴의 면역독성에 미치는 영향. 한국환경위생학회지. 18(2):125-134
  26. 박준철, 김영화, 정현정, 이성대, 장해동, 김인철, 이상진, 이재정, 이찬호, 이상석. 2006. 배양산삼 분말 빛 그 발효산삼배양액 분말 첨가가 비육돈의 생산성 및 노체 특성에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지. 48(6):819-826 https://doi.org/10.5187/JAST.2006.48.6.819
  27. 박한우, 김세창, 정노팔. 1988. 생쥐의 체액성 면역에 미치는 인삼사포년 분획물들의 영향. 고려인삼학회지 12(1):63-67
  28. 서종립, 허정호, 정영호, 조영희, 이국천, 김국헌, 하대석, 류재두, 김충희, 김곤섭, 김의경, 김종수. 2005. 조각자(주엽)나무의 생라활성물질 Gleditschiao이 비육돈육외 이화학적 성상에 미치는 영 향. 대한수의학회지. 45(4):527-536
  29. 오진섭, 홍사악, 임정규, 김락두. 1964. 인삼아 가계발윤에 미치는 영향. 서울대학교 논문집
  30. 유영모, 안종남, 채현석, 박범영, 김진형, 이종문, 김용곤, 박형기. 2004. 인삼부산물 급어 수준에 따른 돈육의 저장특생. 한국축산식품학회지. 24 (1):37-43
  31. 이승호. 2006. 산삼 세포배양에 의한 생리활성물 질 생산과 바이오리액터 배양에 관한 연구. 아주 대학교 대학원 석사학위논문
  32. 이은정, 조해림, 이대위, 정춘식, 김종훈, 김영식. 2003. 조직배양산삼 부정근 메탄올 추출물이 식이성 고지혈증에 미치는 영향. 생약학회지. 34 (2):179-184
  33. 진상근, 김일석, 김수정, 정기종. 2006. 산상 배양 액 급여 돈육의 지방산, 아마노산 조성 및 관능 적 특생. 한국축산식품학회지. 26(3):349-355
  34. 한국인삼연초연구원. 1996. 최신 고려인삼(성분 및 효능편)

Cited by

  1. Effects of dietary fermented red ginseng marc and red ginseng extract on growth performance, nutrient digestibility, blood profile, fecal microbial, and noxious gas emission in weanling pigs vol.46, pp.1, 2018, https://doi.org/10.1080/09712119.2018.1466708