Effects of Corn Distiller's Dried Grains with Solubles on Production Performance in Laying Hens

옥수수주정박의 급여가 산란계 생산성에 미치는 효과

  • Cheon, Yeoung-Ju (Dept. of Animal Science, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Lee, Hak-Lim (Dept. of Animal Science, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Shin, Myung-Ho (Dept. of Animal Science, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Lee, Soo-Kee (Dept. of Animal Science, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Lee, Bong-Duk (Dept. of Animal Science, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Son, Chan-Ku (Gongju Life Science High School)
  • 천영주 (충남대학교 동물자원과학부 동물자원생명과학전공) ;
  • 이학림 (충남대학교 동물자원과학부 동물자원생명과학전공) ;
  • 신명호 (충남대학교 동물자원과학부 동물자원생명과학전공) ;
  • 이수기 (충남대학교 동물자원과학부 동물자원생명과학전공) ;
  • 이봉덕 (충남대학교 동물자원과학부 동물자원생명과학전공) ;
  • 손찬구 (공주생명과학고등학교)
  • Published : 2007.06.30

Abstract

A layer feeding trial was conducted for 10 weeks to investigate the effects of the addition of corn distillers dried grains with solubles (DDGS) to layer diets on the laying performance, egg qualities, and yolk fatty acid composition. Nine hundred Hyline Brown layers, 24 weeks of age,were randomly allotted to 20 replicate laying cages, 45 birds per replicate. There were four diet treatments (0, 10, 15, and 20% DDGS), and five replicates per treatment. All experimental diets were prepared to contain iso-protein (17%) and iso-calorie (TMEn 2,780 kcal/kg). The use of DDGS up to 20% level in layer diets did not exert any influence on feed intake, laying rate, total egg mass, mean egg weight, and feed conversion ratio. DDGS did not exert any influence in weight of egg, breaking strength, and color of eggshell. The albumen height and Haugh unit was not influenced by DDGS addition. The yolk color was significantly increased by DDGS supplementation. As the DDGS level increased, the oleic acid content decreased, and the linoleic acid increased (P<0.05). The degree of saturation of yolk fatty acids was not affected by dietary DDGS. The inclusion of DDGS up to 20% in layer diets resulted in the decrease of feed cost per kg without any effect in the laying performance. In conclusion, the use of DDGS up to 20% level in layer diets could replace corn and soybean meal without any harmful effect on the laying performances.

본 시험은 품질이 양호한 미국산 DDGS를 산란계 사료에 급여시 산란성적, 계란의 품질 및 난황지질의 총지방 함량과 지방산 조성에 미치는 영양적 가치를 평가하기 위해 실시하였다. 24주령의 Hyline Brown 계통의 산란계 900수에게 DDGS를 각각 0%, 10%, 15%, 20%를 첨가한 4가지의 동에너지 (TMEn 2,780 kcal/kg)-동단백질(17%) 사료를 10주간 급이하였다. 실험설계는 4처리 5반복의 완전임의 배치법을 사용하였다. 사료섭취량, 산란율, 총난중 및 사료요구율 등의 산란 생산성은 모든 처리구 사이에 유의한 차이가 없었다(P>0.05). DDGS 첨가는 계란의 난각중, 난각강도, 난각색, 난백고 및 Haugh units에 유의한 영향을 미치지 않았다(P>0.05). 그러나 난황색도의 경우 DDGS를 첨가하지 않은 대조구에 비해 DDGS의 첨가량이 증가함에 따라 난황색도가 유의적으로 증가하였다(linear, P<0.05). 한편, 난황지질의 총지방 함량은 유의적인 차이가 없었으며, DDGS가 증가함에 따라 난황 oleic acid는 유의하게 감소하였으며(linear, P<0.05), linoleic acid는 증가하였다(linear, P<0.05). DDGS 첨가는 난황지방산의 불포화도에 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 결론적으로, 산란계사료에서 DDGS를 15~20%까지 옥수수-대두박을 대체하여 사용할 경우 제반 산란성적에 아무런 영향이 없이 사용할 수 있다고 판단된다.

Keywords