A study on Calcination Characteristics of Powdered Oyster Shell

굴패각 재활용 방안에 관한 기초연구 -굴패각 소성가공특성-

  • 김종오 (경성대학교 건설공학부(도시)/환경지역발전연구소) ;
  • 이상은 (고성군청) ;
  • 이창호 (양산대학 기업시스템계열)
  • Received : 2007.12.10
  • Accepted : 2007.01.16
  • Published : 2007.03.30

Abstract

The objective of this study was to investigate the proper conditions of calcination and calcium extraction from powdered oyster shell. The physical characteristics such as particle size distribution, surface morphology, and thermal gravity were examined. The following result were obtained. As the powdered oyster shell was ignited in high temperature of $650^{\circ}C$ to $950^{\circ}C$, the calcination reactions was effectively progressed. The amount of weight loss during calcination would be matched with the generation of carbon dioxide gas. In the calcination of powdered oyster shell, the amount of weight loss increased according to the increased of calcination temperature and the decrease of mean particle size. It was founded that the proper temperature and retention time of calcination was $850^{\circ}C$ and 40 minute. In the extraction of calcium into liquid form using acid addition, the calcination oyster shell was more effective than the non-calcinated shell. The liquid calcium extraction technique using the calcinated oyster shell needed more researches considering cost evaluation.

본 연구는 대부분 매립 처분되고 있는 굴패각을 소성가공을 통한 약상 칼슘제 추출을 목적으로 굴패각의 이화화적인 특성과 열적특성 및 소성가구 후 패각의 특성 등 액상 칼슘제 추출을 위한 기초연구를 수행한 결과 굴패각 분쇄시 입자특성은 시료에 따라 입경의 차이가 큰 자이가 나타났으며, 소성온도에 따른 특성변화는 소성온도가 높을수록, 소성시산이 경과 할수록 무게감소량이 큰 것으로 나타났다. 또한 칼슘함량은 소성신간이 경과 할수록, 소성온도가 높을수록 칼슘함량이 증가하는 것으로 나타나 소성온도가 높고, 분말의 입자크기를 작게 할수록 소성가공이 가장 효율적인 것으로 나타났다. 아울러 소성가공된 패각은 식물이 이용할 수 있는 양이온치환능력(CEC) 함량이 30~60배까지 증가하는 하는 것으로 나타나 소성 가공된 굴패각을 식물에 유익한 영양소원으로 재활용 가능한 것으로 판단된다.

Keywords