The Risk Factors of the Pre-hypertension and Hypertension of Rural Inhabitants in Chungnam-do

충남 농촌 지역 주민의 고혈압 전단계와 고혈압의 위험요인

  • Eom, Ji-Sook (School of Education, Chungnam National University) ;
  • Lee, Tae-Ryong (Department of Preventive Medicine, College of Medicine, Chungnam National University) ;
  • Park, Seon-Joo (Center for Genome Science, National Institute of Health, KCDC) ;
  • Ahn, Youn-Jin (Center for Genome Science, National Institute of Health, KCDC) ;
  • Chung, Young-Jin (Department of Food and Nutrition, College of Human Ecology, Chungnam National University)
  • 엄지숙 (충남대학교 교육대학원) ;
  • 이태용 (충남대학교 의과대학 예방의학과) ;
  • 박선주 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ;
  • 안윤진 (질병관리본부 국립보건연구원 유전체센터) ;
  • 정영진 (충남대학교 생활과학대학 식품영양학과)
  • Published : 2008.12.31

Abstract

The purpose of this study is to investigate risk factors of pre-hypertension and hypertension in rural residents. Nine hundred and ninety four subjects aged 40-70 yrs in Chungnam-do participated in this study. The subjects (n = 824) were classified into three groups of hypertensive, pre-hypertensive, and normotensive according to the Joint National Committee (JNC)-7 criteria. The weight, body mass index (BMI), waist-hip ratio (WHR), and serum total protein, albumin, BUN, and triglyceride (TG) were positively correlated with SBP and DBP. After adjusted by age, sex and BMI, the total protein, albumin and TG were significantly correlated with SBP and DBP (p < 0.01). There was no significant difference in eating habits according to the level of blood pressure. The serum albumin, creatinine, Glu-FBS, Glu-PP l20, and triglyceride were higher in both prehypertensive and hypertensive group than in the normotensive group. However, mean serum cholesterol was not different among three blood pressure groups. In this study, the common risk factors of pre-hypertension and hyper-tension were male, age of fifties, lower education level, ex-smoking, higher drinking frequency, higher BMI, body fat %, waist circumference, WHR, serum albumin and diabetes, even though the degree of risks in these variables were higher in the hypertensive group. The higher BUN was a risk factor of prehypertension, while the family history, prediabetes, serum total protein, Glu-PP l20 and higher alcohol drinking amount were the risk factors of hypertension. This result suggests that maintaining good health habit and normal range of blood parameters as well as controlling body weight have to be paid attention in order to prevent hypertention, and further reseasch on the relationship of blood pressure and BUN are needed.

본 연구는 우리나라 충청지역 농촌 주민을 대상으로 고혈압전단계와 고혈압의 위험 요인을 파악하고자 2006년 1${\sim}$2월 사이에 보건복지부 질병관리본부 한국인유전체역학조사사업에 참여한 40${\sim}$70세 사이의 금산군 주민 994명에 대한 자료를 분석하였다. 전체 대상자 중 이미 고혈압의 진단을 받아 혈압강하제를 복용하는 170명을 제외한 824명을 대상자로 선정하고, 2003년 JNC7 보고서에서 발표한 고혈압 기준에 따라 정상혈압군, 고혈압 전단계군, 고혈압군으로 나누어 세 군간의 일반적 특성, 식습관 및 생활습관, 신체계측치와 체구성 및 혈액의 생화학성분의 농도차이를 살펴보았다. 조사대상자들 중 정상혈압군은 23.3%, 고혈압 전단계군은 39.7%, 고혈압군은 37.0%로 분포하였고, 혈압이 높을 수록 평균연령이 높았다. 고혈압 전단계군에서는 여자와 50대의 비율이 높았고, 고혈압군에서는 남자와 60대와 70대, 그리고 당뇨병전단계와 당뇨병에 속한 사람의 비율이 다른 두 군에 비해 높았다. 혈압수준별로 과거와 현재 흡연, 음주빈도, 음주량, 운동횟수의 백분율은 유의적인 차이를 보였으나, 흡연량, 음주유무, 운동의 규칙성, 식습관의 분포에서는 유의적인 차이를 보이지 않아 흡연, 음주, 운동 등 생활습관은 빈도가 양적인 면 보다 혈압에 더 영향을 미칠수 있는 것으로 나타났다. 체질량지수는 정상혈압군에 비해 고혈압 전단계군과 고혈압군이 높았고, 허리-엉덩이 둘레비는 고혈압군, 고혈압 전단계군, 정상혈압군 순으로 높게 나타났으며, 체중과 체질량지수, 허리-엉덩이 둘레비와 혈압간에는 유의적인 양의 상관관계를 보였다. 혈청성분 중에서 혈청 알부민, 크레아티닌, 공복혈당, 당부하 2시간 후 혈당, 혈청중성지방농도가 고혈압 전단계군과 고혈압군에서 정상혈압군에 비해 모두 높게 나타났고, 혈청 총단백은 혈압 단계별로 높았다. 혈압과 양의 상관성을 나타낸 요인은 위에서 언급된 요인들과 함께 혈중요소질소이었다. 혈압수준에 영향을 주는 위험요인에 대한 고혈압 전단계군과 고혈압군의 교차비 계산 결과, 남자, 50대 연령 과거흡연, 음주빈도, 체질량지수, 체지방율, 허리둘레, 허리-엉덩이둘레비, 당뇨병, 혈청 알부민농도는 고혈압 전단계와 고혈압의 공통 위험요인으로 나타났으며, 이들 모든 변수에서 고혈압의 위험도가 고혈압 전단계보다 더 높았다. 혈압수준별로 각기 다르게 나타난 위험요인은 고혈압 전단계의 경우 25 이상의 BMI와 혈청요소질소이었고, 고혈압의 경우, 60${\sim}$70대 연령, 교육유무, 고혈압 가족력, 당뇨전단계, 당부하 2시간 후 혈당, 혈청 총단백, 음주량이었다. 즉 고혈압전단계의 예방을 위해서는 음주, 흡연, 체중 관리외에 50대 연령에서 혈청 요소질소가 증가하지 않도록 섭취와 운동, 체중관리에 주의가 요구되며, 고혈압의 예방을 위해서는 특히 고혈압의 가족력이 있는 경우, 당뇨 및 혈당증가 방지나 음주량의 제한등 위험 요인을 줄이는 것이 중요하다. 결론적으로 고혈압 전단계의 위험요인에는 생활습관, 체지방, 혈청성분등 상대적으로 회복이 가능한 요인들이 관련되나, 고혈압은 회복하기 힘든 가족력이나 당뇨병 전단계 등이 위험요인으로 작용할 수 있음을 나타내었다.

Keywords

References

  1. National Statistical Office. Annual report of the cause of death statistics(2005); 2006
  2. Jung KO, Chun JO, Sohn HS, Kang JH, Kim HD, Cho KI, Lee CU. Risk factors of hypertension and the effect of these factors on blood pressure. Korean J Epidemiology 1995; 17(2): 201-213
  3. Oh HS, Chun BY, Kan S, Yeh MH, Kang YS, Kim KY, Lee YS, Park KS, Son JH, Lee SW, Ahn MY. The risk factors for the development of hypertension in a rural area -An 1-year prospective cohort study-. Korean J Prev Med 2000; 33(2): 199-207
  4. Elliot P, Rogers S, Scalli G, Beevers DG, Lichtenstein MJ, Keenan G, Hornby R, Evans A, Shipley MJ, Elwood PC. Sodium, potassium, body mass, alcohol and blood pressure in three United Kingdom centers (The INTERSALT Study). Eur J Clin Nutrition 1990; 44: 637-645
  5. Park CY, Lee WC, Meng KH. The effects of age, birth cohort and body mass index on blood pressure in Korean young adults. Korean J Epidemiology 1987; 9(2): 228-235
  6. Van Hooft IMS, Grobbee DE, Manning HJW, Hofman A. Hemodynamic characteristics of the early phase of primary hypertension. Circulation 1933; 87: 1100
  7. Kan S, Yeh MH, Lee SK, Chun BY. A case-control study for risk factor related to hypertension. Korean J Prev Med 1991; 24(2): 221-231
  8. Huh YH, Kim KM, Song UK, Choi JH, Lee JW, Lee SY, Kim YJ. Factors related to awareness of hypertension. J Korean Acad Fam Med 1999; 20(12): 1761-1768
  9. Suh HS, Lee CH, Park HS, Kim CJ. Relationship of several obesity indices to blood pressure. J Korean Acad Fam Med 1993; 14(8): 594-600
  10. Cho AK, Park JS, Cho KH. Correlative study of systolic and diastolic blood pressure with body mass index and age. J Korean Acad Fam Med 1993; 14(3): 156-166
  11. Lee KS, Choi WS, Shin HC, Park CY. The ralative risk of hypertension for overweight, hyperglycemia, hypercholesterolemaia. J Korean Acad Fam Med 1992; 13(40): 364-375
  12. Van Itallie TB. Health implications of overweight and obesity in the United States. Ann Intern Med 1985; 103: 983-988
  13. Moreira LB, Fuches FD, Moras RS. Alcohol intake and blood pressure - The importance of time elapsed since last drink. J Hypertension 1998; 16(2): 175-180 https://doi.org/10.1097/00004872-199816020-00007
  14. Peter DA, Lawrence JB, Ian RB, Bruce KA, Robert V. Effect of alcohol use and other aspects of lifestyle on blood pressure levels and prevalence of hypertension in working population. Circulation 1982; 66(1): 60-66 https://doi.org/10.1161/01.CIR.66.1.60
  15. The seventh report of the Joint National Committee on prevention, evaluation and treatment of high blood pressure; 2003
  16. Lee TS. Prevalence of hypertension and related factors of resident's in rural area [Dissertation]. Gyongbuk: KyongBuk National University; 2004
  17. Report on the asia-pacific perspective: redefiding obesity and its treatment. International Obesity Task Force; 2000
  18. National cholesterol education program / National heart, lung and blood institute of health. Third report of the expert panel on detection, evaluation, and treatment of high blood cholesterol in adults (adult treatment panel III) full Report; 2002
  19. Lee RD, Nieman DC. Nutritional assessment 3rd. Mc GrawHill; 2003
  20. Noh HS. Prevalence rate and risk factors of hypertension related to level of blood pressure in a metropolitan city[Dissertation]. Chungnam: Chungnam National University; 2006
  21. Seo JH, Kim JJ, Nam TS. A case-control study on the risk factors related with hypertension in a human dock center. J Korean Acad Fam Med 1990; 11(3): 31-36
  22. Wanna-methee SG, Shaper AG, Walker M, Ebrahim S. Lifestlye and 15-year survival free of heart attack, stroke and diabetes in middle-aged British men. Arch Intern Med 1998; 158-243
  23. Selby JV, Schwartz J, Landis R, Harlan WR. The relationship between blood lead levels and blood pressure and its cardiovascular risk implications. Am J Epidemiol 1985; 121: 246-258 https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a113995
  24. Donma O, Donma MM, Kahraman D, Uygur H, Sagliker Y. Serum lipids, lipoproteins and apolipoproteins in unrated essential hypertension. J Hum Hypertension 1993; 7: 311-313