A Study on the Children's Eating Habits and Food Preference according to Their Parents' Economic Status (II) - Seoul & Gyeonggi (Incheon) Area -

부모의 경제수준에 따른 자녀의 식품기호도에 관한 연구 (II) -주식과 부식에 대하여, 서울.경기 (인천)지역을 중심으로-

  • 정혜정 (우송대학교 외식조리유학과) ;
  • 엄윤호 (우송대학교 외식조리학과)
  • Published : 2008.01.31

Abstract

This study was conducted to investigate the main and side dish preference of food with 681 children (145 of kindergarten, 300 of children, 236 of adolescences) in Seoul and Gyeonggi area using questionnaires. Regarding preference of the staple foods, it was shown that all group had the highest preferences for boiled rice, The kindergarten period prefer Jajangmyen the most, children and adolescences like spaghetti (p<0.05). For breads, the kindergarten preferred cakes the most, the middle years and the adolescences preferred pizza. Regarding preference of soups, it represents the kindergarten liked seaweed soup, the children and adolescences liked sollongt'ang (p<0.05). For pot stew, the kindergarten preferred bean-paste pot stew the most, the children with parents' income level less than 4 million won preferred Kim-chi stew, the middle years with parents' income level equal or greater than 4 million won preferred beanpaste pot stew and all adolescences preferred Kim-chi pot stew (p<0.05). Stewed beef with soy sauce was preferred the most by all ages. For pan-fried foods, the kindergarten with parents' income level less than 4 million won preferred pan-fried spicy port the most, the kindergarten with parents' income level equal or greater than 4 million won preferred pan-fried anchovy the middle years preferred pan-fried spicy pork, the adolescences with parents' income level less than 4 million won preferred pan fried Kim-chi the most (p<0.05). And for vegetable dish, all age groups preferred seasoned bean sprouts and Chinese cabbage Kim-chi the most which they can easily see on their tables.

본 연구는 유아기, 학동기, 청소년기 자녀를 대상으로 부모의 경제수준에 따라 주식과 부식류의 식품기호도를 조사 비교함으로써 부모의 경제수준에 따른 자녀의 식생활 경향을 알아보고, 이 결과를 바탕으로 자녀의 균형 잡힌 영양공급을 위한 식품의 조리법과 메뉴 개발의 기초 자료로 삼고자 하였으며, 그 길과를 요약하면 다음과 같다. 1) 조사대상자 중 학동기 두 집단 모두 과체중 대상이며, 유아기와 청소년기 두 집단은 정상 수준이었다. 2) 아버지와 어머니의 학력은 대졸이 가장 많았으며, 모든 집단 간 유의한 차이가 있었다. 모든 연령 집단에서 아버지의 직업은사무직이 가장 높게 나타났으며, 유아기의 경우 400만원 미만 (전문직)을 제외한 어머니 직업은 주부가 가장 높게 조사되었다. 3) 주식류에 대한 선호도에서 유아기와 학동기의 경우 경제수준에 따라 유의한 차이가 없으나, 청소년기의 경우 400만원 미만이 자장면과 라면에 대하여 더 높은 선호도를 나타내었다 (p<0.05). 모든 연령층에서 쌀밥을 가장 좋아하고, 면류에서는 스파게티와 자장면, 라면 순으로 나타났으며, 콩밥에 대한 선호도는 모든 연령층에서 가장 낮게 나타났다. 4) 국류와 찌개류에 대한 선호도에서는 유아기와 청소년의 경우 400만원 미만과 400만원 이상은 유의한 차이가 없었고, 학동기의 400만원 미만에서 김치찌개와 생선찌개를 더 선호하는 것으로 나타났다 (p<0.05). 모든 연령층에서 미역국과 설렁탕, 쇠고기국을 선호하고, 김치찌개와 된장찌개를 선호하였다. 5) 조림과 볶음류에 대한 선호도 조사에서 유아기와 청소년기의 경우 경제수준에 따라 차이가 없었고, 학동기의 400만원 미만에서 고등어조림, 제육볶음, 김치볶음, 낙지볶음, 감자볶음, 멸치볶음에 대하여 더 좋아하는 것으로 나타났다 (p<0.05). 모든 연령층에서 장조림과 감자, 계란조림을 전반적으로 선호하였고, 제육볶음과 김치볶음을 가장 선호한 반면, 버섯과 멸치볶음은 선호도가 낮게 나타났다. 6) 구이, 무침, 김치류에 대한 신호도 조사에서도 유아기와 청소년기의 두 그룹은 경제적 수준에 따른 차이가 없었으며, 학동기에서는 400만원 미만이 물김치와 오이소박이를 더 좋아하였다 (p<0.05). 모든 연령층에서 김구이를 가장 선호하고 다음으로 갈비구이를 좋아하였다. 무침류는 모든 연령층에서 콩나물무침을 가장 선호하였다. 7) 식품재료별 음식 선호도 조사에서는 유아기와 청소년기의 두 그룹 모두 경제수준에 따른 차이가 없었고, 학동기의 400만원 미만이 제육볶음, 생선볶음, 야채볶음 더 좋아했다 (p<0.05). 전반적으로 모든 연령층에서 선호하는 국류, 조림류, 볶음류, 구이류는 육류를 식품재료로 이용하는 것을 선호하였다.

Keywords

References

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