Effects of Water Temperature and Salinity on Dietary Feeding and Body Composition of Juvenile Jicon scallop, Chlamys farreri Transplanted from China

중국에서 이식된 비단가리비, Chlamys farreri의 먹이섭취와 체조성에 미치는 수온과 염분의 영향

  • 김철원 (국립수산과학원 남해수산연구소) ;
  • 백재민 (국립수산과학원 해조류연구센터) ;
  • 한석중 (국립수산과학원 제주수산연구소)
  • Published : 2008.11.30

Abstract

The feeding, clearance rate, ingestion rate and body composition of Jicon scallop, Chlamys farreri was investigated under combination in water temperature (24, 27, 30$^{\circ}C$) with salinity (24, 27, 30 %o). The Maximum feeding, Clearance rate showed 8.88 L h$^{-1}$ g$^{-1}$ and 25.42 $\times$ 10$^7$ cells h$^{-1}$ g$^{-1}$ under the experiment condition of 24$^{\circ}C$ and 30%o. While, the minimum feeding, clearance rate and ingestion rate were 0.15 L h$^{-1}$ g$^{-1}$ and 0.73 $\times$ 10$^7$ cells h$^{-1}$ g$^{-1}$ under the experiment condition of 30$^{\circ}C$ and 24%o, respectively. It was indicated that body composition of C. farreri were affected by water temperature and salinity.

비단가리비 치패의 수온(24, 27, 30$^{\circ}C$)과 염분(24, 27, 30%o)에 따른 먹이 섭취 활동(여수율과 소화율)및 체조성의 변화를 조사한 결과 수온과 염분 변화에 의하여 일간 먹이량, 여수율, 소화율 및 체성분이 영향을 받는 것으로 나타났다. 수온과 염분에 따른 비단가리비의 여수율과 소화율은 수온 24$^{\circ}C$의 30%o실험구에서 각각 8.88 L h$^{-1}$ g$^{-1}$과 25.42$\times$10$^7$ cells h$^{-1}$ g$^{-1}$로 가장 높게 나타났으며, 30$^{\circ}C$의 24%o에서 여수율과 소화율이 0.15 L h$^{-1}$ g$^{-1}$와 0.73$\times$10$^7$ cells h$^{-1}$ g$^{-1}$로 가장 낮은 값을 보였다. 비단가리비 치패의 체조성 성분은 고수은인 30$^{\circ}C$ 실험구와 저염분인 24%o 실험구에서는 다른 실첨구에 비하여 조단백질이나 조지방 함량이 적은 것으로 나타났다. 본 실험 결과 여름철 고수온과 저염분이 바지락의 대량 폐사 원인으로 작용하며 안정적인 생산을 방해하는 요인임을 알 수 있었다.

Keywords

References

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