Effects of Feeding Japanese Apricot, Carrot, or Tangerine By-products on Contents of Vitamins E and K in Chicken Egg Yolks

매실박, 당근박, 감귤박 급여가 산란계 난황의 Vitamin E, K 함량에 미치는 영향

  • Choi, Seung-Hyun (Rural Development Administration) ;
  • Na, Jae-Cheon (Rural Development Administration) ;
  • Kwon, O-Sang (Major of Animal Science & Biotechnology, Collage of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Park, Sang-Mee (Major of Animal Science & Biotechnology, Collage of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Lee, Bong-Duk (Major of Animal Science & Biotechnology, Collage of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Ahn, Gil-Hwan (Dept. of Food Science and Technology, Collage of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University)
  • 최승현 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 나재천 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 권오상 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원생명과학전공) ;
  • 박상미 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원생명과학전공) ;
  • 이봉덕 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원생명과학전공) ;
  • 안길환 (충남대학교 농업생명과학대학 식품공학과)
  • Received : 2008.02.14
  • Accepted : 2008.05.28
  • Published : 2008.12.30

Abstract

This experiment is a quantitative experiment where insoluble Vitamins E and K are extracted from the yolk of the spawning which was fed by by-products of tangerine, carrot, or Japanese apricot. Finally the purpose is to raise contents of the insoluble Vitamins E and K inside the yolk of the spawning. The saponification method through ${\alpha}$, ${\alpha}$ - dipyridyl was used to determine the content of Vitamin E. Diethyl dithiocarbamate assay was used to examine the content of Vitamin K. The contents of Vitamin E in egg yolks of chicken fed by by-products of tangerine, carrot, or Japanese apricot increased 2 - 3 times compared to control egg, while the contents of Vitamin K almost no changed.

본 실험에서는 감귤, 매실, 당근의 껍데기로 감귤박, 매실박, 당근박을 먹여 산란계의 난황에 들어있는 Vitamin E와 K 함량을 높이고자 했다. Vitamin E 추출방법에는 검화방법인 ${\alpha}$, ${\alpha}$ - dipyridyl에 의한 비색정량법을 사용하였으며 전처리 과정 중 석유 ether를 가하여 층을 분리하는 과정과 증류수를 가하여 층을 분리하는 과정에 있어서 신중을 가하였고 신속한 시료 전처리 과정이 요구되었다. Vitamin K 추출에는 Diethyl dithiocarbamate에 의한 방법이 사용되었다. 실험결과 일반난황에서의 Vitamin E 함량보다 실험난황에서의 Vitamin E 함량이 2배 이상 높아졌음을 알 수 있었던 반면 Vitamin K의 함량은 소량 증가하여 큰 변화가 없었다. 위의 결과를 통해서 난황에 이전된 Vitamin E의 종류가 무엇이며 어떠한 형태의 Vitamin E가 이전이 많이 되었는지를 확인하는 실험이 필요할 것이다. 이러한 추가적인 실험이 이루어졌을 때 상업적으로 이용한 가치가 있는 가를 고려하여야 할 것이다.

Keywords