A Comparative Study on Quantifying Uncertainty of Vitamin A Determination in Infant Formula by HPLC

HPLC에 의한 조제분유 중 비타민 A 함량 분석의 측정불확도 비교산정

  • Lee, Hong-Min (Research and Development Center, Namyang Dairy Products Corporation) ;
  • Kwak, Byung-Man (Research and Development Center, Namyang Dairy Products Corporation) ;
  • Ahn, Jang-Hyuk (Research and Development Center, Namyang Dairy Products Corporation) ;
  • Jeon, Tae-Hong (Research and Development Center, Namyang Dairy Products Corporation)
  • 이홍민 (남양유업(주) 중앙연구소) ;
  • 곽병만 (남양유업(주) 중앙연구소) ;
  • 안장혁 (남양유업(주) 중앙연구소) ;
  • 전태홍 (남양유업(주) 중앙연구소)
  • Published : 2008.04.30

Abstract

The purpose of this study was to determine the accurate quantification of vitamin A in infant formula by comparing two different standard stock solutions as well as various sample weights using high performance liquid chromatography. The sources of uncertainty in measurement, such as sample weight, final smaple vloume, and the instrumental results, were identified and used as parameters to determine the combined standard uncertainty based on GUM(guide to the expression of uncertainty in measurement) and the Draft EURACHEM/CITAC Guide. The uncertainty components in measuring were identified as standard weight, purity, molecular weight, dilution of the standard solution, calibration curve, recovery, reproducibility, sample weight, and final sample volume. Each uncertainty component was evaluated for type A and type B and included to calculate the combined uncertainty. The analytical results and combined standard uncertainties of vitamin A according to the two different methods of stock solution preparation were 627 ${\pm}$ 33 ${\mu}$g R.E./100 g for 1,000 mg/L of stock solution, and 627 ${\pm}$ 49 ${\mu}$g R.E./100 g for 100 mg/L of stock solution. The analytical results and combined standard uncertainties of vitamin A according to the various sample weighs were 622 ${\pm}$ 48 ${\mu}$g R.E./100 g, 627 ${\pm}$ 33 ${\mu}$g R.E./100 g, and 491 ${\pm}$ 23 ${\mu}$g R.E./100 g for 1 g, 2 g, and 5 g of sampling, respectively. These data indicate that the preparation method of standard stock solution and the smaple amount were main sources of uncertainty in the analysis results for vitamin A. Preparing 1,000 mg/L of stock solution for standard material sampling rather than 100 mg, and sampling not more than 2 g of infant formula, would be effective for reducing differences in the results as well as uncertainty.

HPLC를 이용하여 조제분유 중 비타민 A 함량을 분석 할 경우 표준품 분취량 및 시료의 샘플 분취량에 따라 달라지는 불확 도 크기를 산정하기 위하여, 분석결과에 영향을 주는 여러 가지 불확도 인자를 파악하고 각각의 불확도를 계산하였다. 계산은 GUM과 Draft EURACHEM CITAC Guide에 근거한 수학적 계산 및 통계처리 방법에 의해 처리하였다. 측정 불확도의 원인으로서 측정량 계산에 사용되는 시료의 무게, 시료의 최종전량, 그리고 기기에 의한 측정결과값 등이 작용하였다. 측정 불확도 원인의 개별구성요소는 저울의 안정성, 분해능, 재현성, 표준액의 순도, 분자량, 농도, 표준액 희석, 검정선, 회수율 그리고 분석기기의 재현성 등이 작용하였으며, 반복측정된 값을 통계적인 방법에 의해 구할 수 있는 불확도는 A type, 그리고 교정성적서, 제조자의 시방서, 공개된 정보 및 상식에서 얻을 수 있는 모든 정보를 이용 하여 구할 수 있는 불확도는 B type으로 구분하여 불확도를 산정하였다. 표준품을 100 mg 계량하여 1,000 mg/L 로 제조하고 다시 적절한 농도로 희석하여 산출한 결과는 627 ${\pm}$ 33 ${\mu}$g R.E./100 g 이었고, 10 mg을 계량하여 100 mg/L 로 제조하여 산출한 경우는 627 ${\pm}$49 ${\mu}$g R.E./100 g 으로 측정 및 계산되었다. 시료량을 약 1 g, 2 g, 또는 5 g으로 차등을 준 결과 및 불확도는 각각 622 ${\pm}$ 48, 627 ${\pm}$ 33, 491 ${\pm}$ 23 ${\mu}$g R.E./100 g 으로 나타났다. 시료량이 커짐에 따라 불확도의 값이 적어지나 시료 5 g의 경우에는 결과값에 이상이 있음을 알 수 있듯이, 정확한 분석을 위해 식품공전에 명시되어 있는 시료량을 취하는 것에 주의해야 할 것이다. 비타민 A 함량 분석의 결과값에 영향을 주는 주요인자로 전처리 과정중의 검화와 액액분배 과정으로 파악되었으며, 이는 시험자의 숙련도에 따라 결과값의 편차가 발생할 수 있는 실험단계이다. 본 연구에서는, 회수율 실험의 결과와 인증표준물질의 표기값에 만족하였으므로, 검화와 액액분배에서 발생될 수 있는 오차를 최소화시킨 결과값을 도출 한 것으로 사료된다. 따라서 정확한 결과값을 도출하기위해 분석자의 숙련도 향상에 충분한 고찰이 필요할 것이다. 또한 도출된 결과값이 갖는 불확실성을 나타내는 측정불확도는 시료의 전처리 및 기기분석을 통하여 결과를 도출하는 과정 중 발생할 수 있는 모든 불확도인자를 산출하여 합성하였다. 본 연구의 결과에 의하면, 비타민 A의 정확한 분석결과를 산출하고 불확도를 최소화하기 위해 표준품은 0.1 g을 계량하여 적절한 농도로 희석 사용해야하며, 시료량은 조제분유의 경우 약 2g 정도 취하여 vitamin A를 검화하고 추출해야함을 알 수 있었다. 즉, 검화 플라스크에서 검화를 할 경우의 시료량은 vitamin A 함량에 따라 그 시료량을 달리하여 분석을 수행하여야 한다. 그리고 USP(retinyl acetate 30 mg/g) 표준품과 같이 농도가 낮은 표준품의 경우에는 최소한 0.1 g 이상을 계량하여 모용액을 제조하여 사용하여야 표준용액 제조 및 검량선에 의한 오차를 최소화할 수 있을 것으로 사료된다. 측정불확도에 대하여 시험자가 시험수행시마다 파악하고 계산하기란 시간적, 인력적 제약과 업무효율적 측면에서 현실적으로 어려운 점이 많으나, 본 연구에서와 같이 시험과정 중의 분석오차 발생인자들을 파악하고 이중 영향이 큰 주요인자들을 집중 관리하여, 그 인자들을 최소화하는 방법을 끊임없이 모색하여야 최종 시험 결과의 오차를 크게 줄일 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Korea Food and Drug Administration. Food standards codex. Korean Foods Industry Association, Seoul, Korea (2007)
  2. Official CODEX Standards. CODEX standard for infant formula. CODEX STAN 72, CODEX Alimentarius Commission, FAO/ WHO, Geneva, Switzerland (1981)
  3. The Korea Nutrition Society. Dietary reference intakes for Koreans. The Korea Nutrition Society. Seoul, Korea. pp. 83-91. (2005)
  4. Korea Food and Drug Administration. Food standards Codex. Korean Foods Industry Association, Seoul, Korea. pp. 971-973. (2007)
  5. Korea Food and Drug Administration. Food standards codex. Korean Foods Industry Association, Seoul, Korea. pp. 973-974. (2007)
  6. AOAC. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th ed. Method 992. 04. Association of Official Analytical Chemists, Gaithersbrug, MD, USA (2005)
  7. AOAC. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th ed. Method 992. 06 Association of Official Analytical Chemists, Gaithersbrug, MD, USA (2005)
  8. ISO. Guide to the expression of uncertainty in measurements. International Organization for Standardization (ISO), Geneva, Switzerland (1993)
  9. NIST. Guideline for evaluating and expressing the uncertainty of NIST measurement results. NIST Technical Note 1297, NIST, Gaithersbrug, MD, USA (1993)
  10. EURACHEM. Quantifying Uncertainty in analytical measurements 2nd. EURACHEM, London, UK (1999)
  11. KRISS. Guide to the Expression of uncertainty in measurement. KRISS, Daejon, Korea (1998)
  12. Korea Laboratory Accreditation Scheme. Guideline for quantifying and expressing the uncertainty in measurement results. Korea Laboratory Accreditation Scheme, Daejon, Korea (2000)
  13. Kim BJ, Kim DH, Choi JO, So HY. Quantitative analysis of trace pp'-dde in corn oil by isotope dilution mass spectrometry: Uncertainty evaluations. Bull. Korea Chem. Soc. 20: 910-916 (1999)
  14. Kim YJ, Kim HW. Estimation of measurement uncertainty in vitamin C analysis from vegetable and fruit juice. Korean. J. Food Sci. Technol. 35: 1053-1059 (2003)
  15. Jun JY, Kwak BM, Ahn JH, Kong UY. Quantifying uncertainty of calcium determination in infant formula by AAS and ICPAES. Korean. J. Food Sci. Technol. 36: 701-710 (2004)
  16. Kim SH, Kwak BM, Ahn JH, Kong UY. Uncertainty of peroxide value determination in fat in follow up formula. Korean. J. Food Sci. Technol. 36: 885-892 (2004)
  17. Jun JY, Kwak BM, Ahn JH, Kong UY. Quantifying uncertainty of vitamin C determination in infant formula by indophenol titration method. Korean. J. Food Sci. Technol. 37: 352-359 (2005)
  18. IUPAC. IUPAC commission on atomic weight and isotopic abundances. J. Pure Appl. Chem. 69: 2471-2473 (1997) https://doi.org/10.1351/pac199769122471
  19. Danzer K, Currie LA. Guidelines for calibration in analytical chemistry. J. Pure Appl. Chem. 70: 993-1014 (1998) https://doi.org/10.1351/pac199870040993