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Effect of Seed Size and Cultivars on the Ratio of Seed Coat Dehiscence and Seedling Performance in Panax ginseng

인삼 품종별 종자의 크기가 개갑율 및 묘삼생육에 미치는 영향

  • Published : 2008.09.30

Abstract

This study was carried out to obtained the basic information for seed coat dehiscence and seedling performance according to seed size of eight ginseng cultivars. Seed size was separated into four grade(upper 5.0, 5.0-4.7, 4.7-4.0, and under 4.0mm in diameter). Seed coat dehiscence and survival ratio of seedling were not affected by seed size. Aerial parts growth of seedling such as stem length, stem diameter, and leaf area of seedling were larger seed(upper 5.0 mm) better than those of small seeds(4.7-4.0, and under 4.0 mm in diameter). Also root part growths such as root diameter, and fresh weight were larger seed(upper 5.0 mm) higher than those of small seeds(4.7-4.0, and under 4.0 mm in diameter). However, root length was not affected by seed size. Growth status of aerial and root parts of 'unpoong' 'umpoong' and 'opoong' were better than those of other cultivars in each grade of seed sizes. The growth of characteristics of 'hunpoong' and 'hungsun' were less than those of other cultivars.

본 실험은 품종별 종자의 크기가 묘삼의 소질에 미치는 영향을 조사하고 우수한 묘삼생산의 기초자료로 삼고자 수행하 였다. 품종간 종자크기별 개갑율과 생존율을 조사한 결과 개갑율은 품종에서 선운이 가장 우수하였고, 천풍의 개갑율이 가장 불량하였다. 종자크기는 개갑율 과 생존율에 영향을 미치지 못하였다. 경장, 경직경, 엽면적은 종자의 크기가 클수록(4.7 mm 이상) 생육이 우수하였으며 종자의 크기가 작을수록 생육이 불량하여 지상부 생육에 종자의 크기가 영향을 미치는 것으로 확인되었다. 근장, 근직경, 근생체중은 종자의 크기가 큰 것(4.7 mm 이상)이 생육이 우수하였으며, 종자의 크기가 작은 것은 생육이 불량하였다. 종자크기별 이용가능 및 불용묘삼을 조사한 결과 종자의 크기가 클 수 록 이용가능 묘삼의 수량과 본수 증가하는 경향이었다. 품종에서는 연풍, 금풍, 고풍이 지상하부의 생육이 우수하였으며, 천풍은 지상하부의 생육이 낮았다. 사용가능 및 우량묘삼을 생산하기 위하여 4 mm이상의 종자만을 파종하여야 할 것으로 생각된다.

Keywords

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