Effect of Bulnesia sarmienti Single and Complex Extracts on Serum Lipid and Body Fat in Rats Fed High-fat Diet

고지방식이를 섭취한 흰쥐에서 Bulnesia sarmienti 단일추출물과 복합추출물이 혈청지질 및 체지방에 미치는 영향

  • 박창호 ((재)대구테크노파크 바이오산업지원센터) ;
  • 김대익 ((재)대구테크노파크 바이오산업지원센터) ;
  • 정희경 ((재)대구테크노파크 바이오산업지원센터) ;
  • 이기동 (대구경북한방산업진흥원) ;
  • 김길수 (경북대학교 수의과대학) ;
  • 홍주헌 ((재)대구테크노파크 바이오산업지원센터)
  • Published : 2008.08.01

Abstract

This research examined whether feeding single extracts or complex extracts of Bulnesia sarmienti, together with a high fat diet, could improve serum lipid levels and reduce fat mass in rats. Test groups were fed the extracts, combined with a high fat diet, for eight weeks, and subdivided into seven groups: normal, control, and five treatment groups (BS: B. sarmienti extracts; BS-S: B. sarmienti and Salvia miltiorrhiza Bunge extracts; BS-M: B. sarmienti and Morus alba Linne extracts; BS-SM1: B. sarmienti, Salvia miltiorrhiza Bunge and Morus alba Linne extracts; and BS-SM2: BS-SM1 extracts at a 2-fold concentration). After feeding the test substance for 8 weeks, no significant differences were found for food intake, water intake, change in body weight, or food efficiency ratios (FER) among the groups. However, serum LDL-cholesterol had increased by 14.1% in the BS-S group. When compared with the control group, total cholesterol levels in the BS, BS-S, BS-M, BS-SM1, and BS-SM2 groups were reduced by 36.0, 14.5, 40.4, 17.5, and 22.5%, respectively, with the greatest change shown in the BS-M group. In terms of triglycerides, levels in BS, BS-S, BS-M, BS-SM1, and BS-SM2 had decreased by 41.9, 8.5, 62.3, 17.7, and 14.5%, respectively. Compared to the control group, the BS group showed a significant decrease in fat mass. In conclusion, the BS and BS-M groups showed significant effects with respect to improved serum lipid profiles and body fat mass when they were fed a high fat diet in combination with the respective extracts.

고지방식이로 비만 및 고지혈이 유발된 실험동물에서 체중, 혈중지질, 체지방, 혈청생화학적 검사 및 장기무게를 측정하여 B. sarmienti 열수추출물 및 B. sarmienti 복합추출물 투여로 인한 혈중지질 개선, 체지방 감량 및 시험물질의 간기능 및 장기무게 변화에 미치는 영향에 대해 조사하였다. 고지방식이에 의한 실험군간 사료 섭취량에는 차이가 없었으나, 체중 및 사료 이용 효율은 정상군과 비교할 때 유의한 증가를 나타내었다. 시험기간 동안 시험물질 투여로 인한 체중증가 및 사료이용 효율에는 영향이 미치지 않는 것으로 나타났다. 혈청 생화학적 검사에서 고지방식이에 의해 혈중 ALT, AST, creatinine의 변화가 나타났으나 , g-GT, 총단백의 변화는 관찰되지 않았다. ALT, AST, creatinine은 시험물질 BS와 BS-M 투여로 정상군에 가깝게 유지되었다. 고지방식이에 의한 장기무게 변화는 비장, 신장, 폐에서는 변화를 보이지 않았으나, 정상군에 비해 간은 증가하였고 심장은 감소하였다. 시험기간중 혈중지칠 변화는 총 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤, triglyceride, 동맥경화지수(AI) 모두 고지방식이에 의해 유의적인 증가현상이 나타났으나, 시험물질 투여로 인해 전반적으로 혈중지질 및 동맥경화지수 감소현상을 보였다. 특히 BS 투여군에서 현저한 감소현상이 나타났다. 고지방 식이에 의한 체지방 변화는 정상군과 비교할 때 유의적인 증가현상을 보였으며, 시험물질 투여로 후 복강 지방조직 및 부고환 주위 지방조직의 무게변화는 BS 투여군에서 유의적인 감소현상을 보였다. 따라서 고지방식이에 의해 유의한 체중증가 현상과 혈중지질 상승현상을 관찰할 수 있었으며, 시험물질 투여로 인한 체중감소는 나타나지 않았다. BS 투여군에서 혈중지질 감소 및 동맥경화 지수도 유의적인 감소가 나타났다. 체지방 변화에서도 BS 및 BS-SM1 투여군에서 유의적인 감소가 나타났다. 종합적으로 B. sarmienti 단일추출물 및 B. sarmienti 복합추출물에 대한 혈중지질 및 체지방 감소효과에서 B. sarmienti 단일추출물 및 B. sarmienti 와 상백피 복합추출물이 혈중 중성지방, 동맥경화지수, 체지방감소에 더 효과적인 것으로 조사되었다. 따라서 혈중지질 개선효과에서 B. sarmienti 단일추출물과 비교할 때 B. sarmienti와 상백피 혼합추출물에서는 혈중지질 개선의 상승효과를 기대할 수 있었으나, B. sarmienti와 단삼 혼합추출물에서는 혈중지질개선 상승효과는 관찰되지 않았다.

Keywords

References

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