Processing and Reduction Factors of Pesticide Residues in Chinese Matrimony Vine and Jujube by Drying

구기자와 대추 중 잔류농약의 건조에 따른 가공계수 및 감소계수

  • Lee, Eun-Young (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University) ;
  • Noh, Hyun-Ho (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University) ;
  • Park, Young-Soon (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University) ;
  • Kang, Kyung-Won (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University) ;
  • Lee, Kwang-Hyen (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University) ;
  • Park, Hyo-Kyung (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University) ;
  • Kwon, Chan-Hyeok (Food Safety Evaluation Department, National Institute of Food and Drug Safety Evaluation) ;
  • Im, Moo-Hyeog (Food Safety Bureau, KFDA) ;
  • Kyung, Kee-Sung (School of Applied Life Science and Environment, College of Agriculture, Life and Environmental Sciences, Chungbuk National University)
  • 이은영 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부) ;
  • 노현호 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부) ;
  • 박영순 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부) ;
  • 강경원 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부) ;
  • 이광헌 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부) ;
  • 박효경 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부) ;
  • 권찬혁 (식품의약품안전평가원 식품위해평가부) ;
  • 임무혁 (식품의약품안전청 식품안전국) ;
  • 경기성 (충북대학교 농업생명환경대학 응용생명환경학부)
  • Published : 2009.09.30

Abstract

This study was carried out to elucidate changes in concentration of pesticide residues in Chinese matrimony vine and jujube during drying. Test pesticides, triadimefon and triforine for chinese matrimony vine and methoxyfenozide and thiacloprid for jujube, which are commonly used for the crops in Korea, were treated to the crops by spraying and dipping. The pesticide residues in both fresh and dried Chinese matrimony vine and jujube were analyzed by using a GLC-ECD and an HPLC-DAD. Processing factors of the pesticides in Chinese matrimony vine and jujube by drying ranged from 1.41 to 2.28 and from 1.50 to 4.20, respectively. And reduction factors of the pesticides in the crops ranged from 0.29 to 0.47 and from 0.68 to 0.98, respectively. These results indicate that concentrations of the pesticides in the test crops increased after drying, while amounts of pesticides in them were diminished by drying.

구기자에 등록되어 사용중인 triadimefon과 triforine, 대추에 등록되어 사용되고 있는 methoxyfenozide와 thiacloprid의 건조에 따른 농약 잔류량의 변화를 확인하기 위해 분무와 침지방법으로 구기자와 대추에 농약을 처리한 후 건조하였다. 건조 전후의 구기자와 대추의 수분함량을 측정하였으며, GLC-ECD와 HPLC-DAD를 이용하여 잔류농약을 분석하여 건조에 의한 가공계수와 수분보정에 의한 감소계수를 산출하였다. 건조에 의한 구기자 중 triadimefon과 triforine의 가공계수는 각각 1.41-1.81와 1.70-2.28이었고, 대추 중 methoxyfenozide와 thiacloprid의 가공계수는 각각 3.35-4.20와 1.50-1.89으로 잔류농도가 증가하였다. 그러나 구기자와 대추 중 시험농약의 건조에 따른 감소계수는 구기자의 triadimefon과 thiacloprid는 각각 0.29-0.35와 0.33-0.47, 대추의 methoxyfenozide와 thiacloprid의 경우는 각각 0.75-0.98과 0.68-0.87로써 건조에 의한 시험농약의 절대량은 감소하였다.

Keywords

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