Studies on the Processing Factors of Pesticide in Dried Carrot from Field Trial and Dipping Test

포장 및 침지실험 당근의 건조에 의한 농약 가공계수 산출 연구

  • Published : 2009.12.31

Abstract

This study was performed to produce the processing factors of pesticides in dried carrot. It is essential data for establishing the maximum residue limits (MRLs) of pesticides in dried carrot. The target pesticides were azinphos-methyl, chlorpyrifos, captan, endosulfan and triclorfon. These pesticides are included Korea's MRL list in carrot and USA's MRL list in dried foods. To infiltrate these pesticides up to each MRL level in carrot, the dipping test was performed in laboratory. Also, the supervised residue trial of the pesticide for carrot was conducted in the green house to recognize the field trial's tendency. In the dipping test in laboratory (including drying examination), the processing factors of the carrot at various concentrations and temperatures could be evaluated. In field test, the processing factors were 5.9 for azinphos-methyl, 1.7 for captan, 7.6 for chlorpyrifos, 6 for endosulfan, 0 for trichlorfon, respectively. The dipping test in laboratory on various kinds of conditions showed more precise processing factors than field trial. The processing factors obtained from the dipping test of carrot were 0~4.7 at the various concentration of the pesticides, and 0~6.7 at various drying temperature. The lower level processing factors were 0~0.6 for trichlorfon and the higher level were 3.0~5.8 for chlorpyrifos. The highest processing factor was 9.1 for captan.

이 연구는 건조 당근의 농약잔류허용기준설정에 필수자료인 건조에 의한 농약의 가공계수를 산출을 위하여 실시하였다. 가공계수 산출 대상 농약은 우리나라에서 당근 중에 기준이 설정되어 있고 미국에서는 건조농산물 중에 기준이 설정된 농약인 azinphos-methyl, chlorpyrifos, captan, endosulfan, triclorfon으로 하였다. 당근에 각 대상 농약을 기준치 정도로 침투시키기 위하여 실험실에서 농약 첨가액을 사용하여 침지실험을 하였고 또한 포장재배시의 경향을 알아보기 위하여 온실에서 농약을 살포하여 재배하였다. 침지실험은 실험실에서 다양한 침지농도와 온도에서 실험하였다. 포장 재배한 당근의 농약 가공계수는 azinphos-methyl 5.9, captan 1.7, chlorpyrifos 7.6, endosulfan 6, trichlorfon 0 이었다. 실험실에서 포장 시험보다 더 정확한 가공계수를 얻고자 각 농산물을 농약액에 침지하여 여러 가지 조건으로 실험한 결과, 당근의 침지농도별 가공계수는 농약에 따라 0~4.7, 건조온도별 가공계수는 0~6.7 이었다. Trichlorfon은 가공계수가 낮은 수준으로 0~0.6을 보였고 chlorpyrifos의 가공계수는 3.0~5.8로 높은 수준이었으며 가장 높은 가공계수는 captan 9.1 이었다.

Keywords

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