DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Concentrate Feeding Method and Slaughter Age on Growth Performance, Feed Intake and Carcass Characteristics of Hanwoo Steers

거세한우 배합사료 급여방법 및 출하월령이 발육, 사료섭취량 및 도체특성에 미치는 영향

  • 조영무 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 장선식 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김형철 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김태일 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 박병기 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 백봉현 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김진형 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 권응기 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Received : 2008.10.24
  • Accepted : 2009.02.11
  • Published : 2009.02.01

Abstract

Thirty one Hanwoo steers were used in a completely randomized design experiment to see the effects of concentrate feeding method (group vs. individual feeding) and age at slaughter (26 vs. 28 months of age) on growth performance, feed intake and carcass characteristics. Steers were randomly assigned to one of four groups, G26 (group feeding slaughtered at 26 months of age), G28 (group feeding slaughtered at 28 months of age), I26 (individual feeding slaughtered at 26 months of age) or I28 (individual feeding slaughtered at 28 months of age). Amount of concentrate were restricted to 1.5% of BW for the growing period and 1.8% of BW for the early fattening period in both groups. For the late fattening period, concentrate were given ad libitum for G26 and G28, but were given up to 1.7% of BW for I26 and I28. Average daily gains were higher in individual feeding groups (I26 and I28) than those in group feeding groups (G26 and G28) for the early fattening period (p<0.05). ADGs were higher in group feeding groups than those in individual feeding groups (p<0.05). Concentrate intake in individual feeding groups tended to be higher compared to that in group feeding groups for the early fattening period, but tended to be higher in group feeding groups compared to that in individual feeding groups for the late fattening period. Feeding method or slaughter age had no significant effects on carcass characteristics, yield grade and quality grade. Shear force and tenderness of longissmus muscle were higher in groups slaughtered at 28 months of age than in groups slaughtered at 26 months of age (p<0.05). Feeding method or slaughter age had no effects on cooking loss, water holding capacity, juiciness, flavor, moisture, protein and fat of longissmus muscle.

본 연구는 배합사료의 급여방법(군사, 개체별 배합 사료 자동급이) 및 출하월령(생후 26 및 28개월)이 거세한우의 발육, 사료섭취량 및 도체특성 변화에 미치는 영향을 조사하기 위해 수행되었다. 시험구는 생후 26개월령 출하 군사구(G26), 개체별 배합사료 자동급이구(I26), 생후 28개월령 출하 군사구(G28), 개체별 배합사료 자동급이구(I28)의 4처리로 하여 각 처리당 7~8두씩 총 31두를 완전 임의배치하였다. 비육후기 배합사료 급여수준은 군사구(G26 및 G28)는 자유채식, 개체별 배합사료 자동급이구는 개체별로 체중의 1.7%이었다. 비육전기 일당증체량은 군사구들(G26 및 G28)에 비해 개체별 배합사료 자동급이구들(I26 및 I28)에서 많았으나(p<0.05), 비육후기 일당증체량은 개체별 배합사료 자동급이구들에 비해 군사구들에서 유의적으로 높았다(p<0.05). 비육전기 배합사료 섭취량은 군사구들에 비해 개체별 배합사료 자동급이구들에서 많았지만, 비육후기에는 개체별 배합사료 자동급이 구들에 비해 군사구들에서 많은 경향이었다. 배합사료 급여방법 및 출하월령이 거세한우의 도체특성, 육량등급 및 육질등급에 미치는 영향은 적었다. 배최장근의 전단력 및 연도는 26개월 출하 시험구들에 비해 28개월 시험구들에서 높았다(p<0.05). 배최장근의 가열감량, 보수력, 풍미, 수분, 단백질 및 지방 함량에 대한 사료급여 방법 및 출하월령의 영향은 없었다. 따라서 비육후기 개체별 배합사료의 제한급여가 거세한우의 도체특성에 미치는 영향은 적지만, 출하체중 저하로 농가소득을 감소시킬 수 있으므로 거세한우를 대상으로 개체별 자동급이기를 이용시 개체특성(등지방두께, 근내지방도 등)을 고려한 개체별 배합사료 급여수준 설정이 필요한 것으로 판단된다.

Keywords

References

  1. Andersen, H. R. and Ingvartsen, K. L. 1984. The influence of energy level, weight at slaughter and castration on growth and feed efficiency in cattle. Livestock Prod. Sci. 11:559-569. https://doi.org/10.1016/0301-6226(84)90071-X
  2. AOAC. 1995. Official Methods of Analysis. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington D.C., U.S.A.
  3. Hermesmeyer, G. N., Berger, L. L., Merchen, N. R. and Nash, T. G. 2002. Effects of restricted and ad libitum intake of diets containing wheat middlings on site and extent of digestion in steers. J. Anim. Sci. 80:812-817. https://doi.org/10.2527/2002.803812x
  4. Hermesmeyer, G. N., Berger, L. L., Nash, T. G. and Brandt, R. T. 2000. Effects of energy intake, implantation, and subcutaneous fat end point on feedlot steer performance and carcass composition. J. Anim. Sci. 78:825-831. https://doi.org/10.2527/2000.784825x
  5. Hicks, R. B., Owens, F. N., Gill, D. R., Martin, J. J. and Strasia, C. A. 1990. Effects of controlled feed intake on performance and carcass characteristics of feedlot steers and heifers. J. Anim. Sci. 68:233-244.
  6. Laakkonen, E., Wellington, G. H. and Skerbon, J. W. 1970. Low temperature longtime heating of bovine. I. Changes in tenderness, water binding capacity, pH and amount of water-soluble component. Journal of Food Science. 35:175-177. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1970.tb12131.x
  7. Loerch, S. C. 1990. Effects of feeding growing cattle high-concentrate diets at a restricted intake on feedlot performance. J. Anim. Sci. 68:3086-3095. https://doi.org/10.2527/1990.68103086x
  8. Loerch, S. C. and Fluharty, F. L. 1998. Effects of programming intake on performance and carcass characteristics of feedlot cattle. J. Anim. Sci. 76:371-377. https://doi.org/10.2527/1998.762371x
  9. Murphy, T. A., Loerch, S. C. and Dehority, B. A. 1994. The influence of restricted feeding on site and extent of digestion and flow on nitrogenous compounds to the duodenum in steers. J. Anim. Sci. 72:2487-2496. https://doi.org/10.2527/1994.7292487x
  10. SAS. 1999. SAS / STAT Software for PC. Release 6.11, SAS Institute, Cary, NC, U.S.A
  11. Schackelford, S. D., Wheeler, T. L. and Koohmarmie, M. 1995. Relationship between shear force and trained sensory panel tenderness ratings of 10 major muscles form bos indicus and bos Taurus cattle. J. Anim. Sci. 73:3333-3340. https://doi.org/10.2527/1995.73113333x
  12. 김영근, 조영무, 최순호, 권응기, 명규호, 강병무, 손삼규 2003. 거세한우 비육후기 농후사료 제한급이가 성장 및 도체특성에 미치는 영향. 축산시험연구보고서. pp. 720-726.
  13. 축산물등급판정소. 2008. 축산물등급판정통계. http://www.kormeat.co.kr/

Cited by

  1. The Effect of Carcass Traits on Economic Values in Hanwoo vol.31, pp.4, 2011, https://doi.org/10.5851/kosfa.2011.31.4.603
  2. Estimation of Genetic Parameters for Average Daily Gain and Carcass Traits of Hanwoo vol.54, pp.5, 2012, https://doi.org/10.5187/JAST.2012.54.5.317
  3. A survey of the relation between fatty lesions after slaughter inspection results and cattle carcasses quality grades in Korea vol.36, pp.2, 2013, https://doi.org/10.7853/kjvs.2013.36.2.121