Effect of Postharvest Treatments on Fruit Quality of 'Hong Bak' Peach during Shelf Life

복숭아(Prunus persica Batsch) '홍백'의 유통 중 품질에 미치는 수확 후 처리 효과

  • 서정석 (충남농업기술원) ;
  • 황용수 (충남대학교 식물자원학부 원예학전공) ;
  • 천종필 (충남대학교 식물자원학부 원예학전공)
  • Received : 2009.09.30
  • Accepted : 2009.12.08
  • Published : 2009.12.30

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of 1-MCP, market temperature and combination treatment of freshing agent with 1-MCP on fruit quality of 'Hong Bak' peach (Prunus persica Batsch). The 1-MCP treatment at the rate of 1000ppb showed the best results in delaying the firmness loss and skin color development during shelf life without any detrimental effects on fruit quality. Moreover, positive effects of 1-MCP on fruit quality parameters were more significant in the fruits stored at $30^{\circ}C$ of high temperature shelf life than those of $20^{\circ}C$. The combination treatment of carbon ceramic with 1-MCP showed a beneficial effects including a prevention of firmness loss and maintaining external appearance during the five days of room temperature storage of 'Hong Bak' peach.

'홍백' 복숭아를 대상으로 저장 및 유통 중 품질 향상을 위한 1-MCP처리 방법과 4종의 선도 유지제 처리효과를 구명하기 위하여 본 연구를 수행하였으며 그 결과는 다음과 같다. '홍백' 복숭아의 적정 1-MCP 농도는 1000ppb였고 경도유지 및 착색지연에 있어서 가장 우수한 효과를 나타내었는데 당도 및 산도의 변화에는 크게 영향을 미치지 않았다. 유통온도에 따른 1-MCP와 에틸렌 제거제의 효과를 보면 $20^{\circ}C$ 저장의 경우에 비하여 $30^{\circ}C$ 저장의 경우 1-MCP 처리의 긍정적 효과가 더욱 크게 나타났다. 이러한 결과는 1-MCP 처리가 고온에서의 유통과정 중 품질유지가 효과적일 수 있다는 것을 시사한다. 한편 1-MCP와 선도유지를 위한 박스 내 충진물질의 복합처리 효과를 검토하여 본 결과 1-MCP와 카본세라믹 복합처리구의 경우에서 가장 높은 경도유지효과를 나타내어 실용성이 인정되었다.

Keywords