THE EFFECT OF FERMENTED MILK ON VIABLE CELL COUNT AND BIOFILM FORMATION OF STREPTOCOCCUS MUTANS

유산균 발효유가 Streptococcus mutans의 생균수 및 biofilm 형성에 미치는 영향

  • Shin, Hye-Sung (Department of pediatric dentistry, Chonnam national university school of dentistry, Dental Research Institute and Second stage of BK21) ;
  • Kim, Seon-Mi (Department of pediatric dentistry, Chonnam national university school of dentistry, Dental Research Institute and Second stage of BK21) ;
  • Choi, Nam-Ki (Department of pediatric dentistry, Chonnam national university school of dentistry, Dental Research Institute and Second stage of BK21) ;
  • Yang, Kyu-Ho (Department of pediatric dentistry, Chonnam national university school of dentistry, Dental Research Institute and Second stage of BK21) ;
  • Kang, Mi-Sun (Department of Microbiology, Collge of Medicine Chonnam National University)
  • 신혜성 (전남대학교 치의학전문대학원 소아치과학교실, 치의학 연구소 및 2단계 BK 21) ;
  • 김선미 (전남대학교 치의학전문대학원 소아치과학교실, 치의학 연구소 및 2단계 BK 21) ;
  • 최남기 (전남대학교 치의학전문대학원 소아치과학교실, 치의학 연구소 및 2단계 BK 21) ;
  • 양규호 (전남대학교 치의학전문대학원 소아치과학교실, 치의학 연구소 및 2단계 BK 21) ;
  • 강미선 (전남대학교 의과대학 미생물학교실)
  • Published : 2009.08.31

Abstract

Lactic acid bacteria worked positively on gastrointestinal tract and oral environment. So I selected commercial five fermented milks and milk, and then I evaluated their effect of growth inhibition and biofilm formation of cariogenic bacteria, Streptococcus mutans. And also calculated the acidity, buffering capacity, concentration of Ca and P ion and pH change of those drinks. After adding S. mutans to fermented milks viable cell count of S. mutans in milk was not statistically different but those in all fermented milks were decreased as concentration of fermented milk increased. When I measured the amount of formed biofilm in 10% fermented milks and milk with S. mutans and compared with those without S. mutans, the amount was decreased in Active GG and Bulgaris while being increased in Tootee, Ace and milk(P<0.05). The fermented milk with the lowest pH value was E5(3.48${\pm}$0.01), and the highest was Bulgaris(4.19${\pm}$0.02). pH change of the fermented milks and milk with S. mutans was measured. The highest acid producing fermented milk was Bulgaris, and followed by Active GG, Ace, Tootee, E5, Milk. These results indicated that fermented milks had caries activity due to the value of initial acidity and acid producing capacity. But, concentrated fermented milks had the inhibitory effect against S. mutans, and also had high volume of Ca and P ion that protected teeth. So I suggest that they have positive effect on teeth.

유산균이 위장관과 구강건강에 probiotics로서 긍정적인 영향을 미치고 있음이 보고되고 있다. 이에 시판되는 유산균 발효유 5종과 우유를 선택하여 우식유발 원인균인 S. mutans에 대한 증식억제 및 biofilm 형성에 미치는 영향을 평가하고, 발효유의 산도, 완충능, 산생성능, 칼슘과 인의 함량을 측정하였다. 유산균 발효유에 S. mutans를 주입한 후 생균수를 측정한 결과 모든 발효유의 %가 증가함에 따라 S. mutans 수가 감소했으나 우유에서는 변화가 없었다. 10% 유산균 발효유에 S. mutans를 주입한 후 biofilm 형성 정도를 측정한 결과 액티브 GG, 불가리스는 biofilm 형성이 감소하였고, 이오는 유의한 변화가 없었으며, 투티, 에이스, 우유는 증가하였다(P<0.05). 유산균 발효유 및 우유의 산도를 측정한 결과 이오(3.48${\pm}$0.01), 투티(3.67${\pm}$0.02), 에이스(3.71${\pm}$0.02), 액티브 GG(4.04${\pm}$0.02), 불가리스(4.19${\pm}$0.02) 순으로 나타났다. 유산균 발효유의 산생성능을 평가한 결과 불가리스가 가장 높은 산생성능을 보였으며 액티브 GG, 에이스, 투티, 이오, 우유 순으로 산도 하강 경향을 나타냈다. 이상의 결과는 유산균 발효유가 초기산도 및 산생성능 측정 결과 우식유발 가능성이 있음을 나타냈다. 그러나 유산균 발효유 중에서 농후발효유가 우식유발균인 S. mutans를 억제하였고 biofilm 형성을 감소시켜 긍정적인 효과를 가지고 있음을 알 수 있었다.

Keywords

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