버섯 다원적 기능의 접근

Approach on the multifunctionality of mushroom

  • 투고 : 2010.03.10
  • 심사 : 2010.03.24
  • 발행 : 2010.03.31

초록

버섯의 다원적 기능은 생리활성 기능, 가축 사료생산 기능, 유기질 비료 생산 기능, 생태계 분해자로서의 기능, 환경 오염물질 정화 기능, 식품 영양학적, 기호 식품적, 생리활성 기능 이다. 이 중 생리활성 기능, 가축 사료생산 기능, 유기질 비료 생산 기능과 생태계 분해자로서의 기능은 정량화를 하였고 그 나머지 기능은 정량화하는 연구가 더 필요하였다. 정량화된 버섯의 다원적 기능을 경제적 가치로 환산하면 112조 922억원이며 정량화하지 못한 부분까지 합하면 이의 2배 이상될 것으로 추정한다. 이렇게 추정할 경우 쌀의 다원적 기능 약 100조원의 경제적 가치에 비해 버섯은 거의 비슷한 가치가 있다고 볼 수 있다. 버섯의 생리활성물질 베타글루칸의 산업적 가치는 약 112조원, 가축 사료생산 기능은 약 618억원, 유기질 비료생산 기능은 약 56억원, 생태계 분해자로서의 기능은 약 360억원으로 나타났다.

The multiple functions of mushrooms are production of antibiotics, fodder for animal stock, organic fertilizers, food nutrients, favorite food, physiologically active materials, and decomposing organic matters, and cleaning environmental pollutants. Of these first three functions were evaluated. The value of the muti-functions of mushrooms were estimated to be 112 trillion 922 one hundred million Won, and if non-evaluated ones added the estimation would be doubled. This value is similar to multi-functions value of rice, 100 trillion Won. Especially, the industrial value of antibiotics from B-glucans is estimated to be 112 trillion Won, while animal stock fodder value is 618 one hundred million Won, organic fertilizer 56 one hundred million Won and decomposer of ecology 360 one hundred million Won.

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