Water Requirement of Red Pepper Cultivated in House

시설재배 고추의 생육시기별 물요구량 산정

  • Received : 2010.11.29
  • Accepted : 2010.12.13
  • Published : 2010.12.31

Abstract

The essential factor for house cultivation is water management. Water requirement of crop is the most important for the water management. The water requirement of crop is different according to the area as well as climate condition and growth stage. However, the measurement of PET (Potential Evapo-Transpiration) and crop coefficient (Kc) is very difficult especially in house cultivation. Therefore, the PET and Kc of red pepper are estimated based on the lysimeter experiments carried out by the RDA for 11 years about the ratio of house cultivation to wild cultivation. Periodic PET, mean water requirement (MWR) and accumulated water requirement (AWR) of red pepper cultivated in house are evaluated.

우리나라 7개 지역을 대상으로 하여 고추의 노지재배 조건과 시설재배 조건에서의 상대적 비율을 산정하고, 시설재배 조건에서 대기증발요구량과 고추의 생육시기별 작물계수를 추정함으로써 시설재배에서 고추의 생육시기별 물요구량을 산정한 결과 시설 재배 고추 생육기간인 12월 중순~6월 상순의 최근 30년간 일평균 PET는 2.47 mm $day^{-1}$이었으며, 시설재배 노지 고추의 생육기간 전체 (12월 중~6월 상순) 평균 일 물요구량은 2.4 mm $day^{-1}$이었다. 또한 전 생육기 누적 물요구량은 445.2 mm으로 나타났으며, 시설재배 고추의 생육단계를 4단계로 나누어서 보면, 생육 중기 (S-3)단계에서 물요구량이 가장 많았다.

Keywords

References

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