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Perception and Satisfaction on Nutrition Counseling Service for Patients Consuming a Therapeutic Diet at Hospitals in Busan

부산지역 일부병원 치료식 섭취 환자의 영양상담에 대한 인식 및 만족도

  • Yi, Jeong-Ryeh (Dept. of Food Science and Nutrition, Pukyong National University) ;
  • Son, Eun-Joo (Dept. of Nutrition Care, Dongnam Institute of Radiological & Medical Sciences) ;
  • Lyu, Eun-Soon (Dept. of Food Science and Nutrition, Pukyong National University)
  • 이정례 (부경대학교 식품영양학과) ;
  • 손은주 (동남권원자력의학원 영양팀) ;
  • 류은순 (부경대학교 식품영양학과)
  • Received : 2010.03.03
  • Accepted : 2010.08.17
  • Published : 2010.09.30

Abstract

The purpose of this study was to investigate the perception and satisfaction on the nutrition counseling service for patients consuming a therapeutic diet at hospitals in Busan. The subjects were 153 inpatients at five hospitals with over 400 beds each. The research was performed through the interviewing process using questionnaires conducted from January to February, 2008. In a total of 88 patients, 57.5% had experienced nutrition counseling and were through the motives of counseling with doctors 64.2% and themselves 29.3% of the patients. In the method of nutrition counseling, 58% of the patients had an individual counseling. In the patients' perception on the nutrition counseling, 75.0% of the patients understood very well, 83.0% of them perceived the explanation as very important, 79.5% were very satisfied and 78.7% were helped in nutrition-management. On a scale of 5.00 for the nutrition counseling satisfaction, the average scores were 3.80 for 'explanation of knowledge', 3.71 for 'cognitive communication skills', 4.05 for 'effective communication skills' and 3.60 for 'facilitation skills'. The items of low scores in the nutrition counseling satisfaction were 'follow up diet-therapy after discharge', 'providing to personalized nutrition information', 'presentation of specific menu' and 'methods of menu planning'. There were significant (p<0.01) positive correlation between perception and satisfaction on the nutrition counseling. Therefore, it was suggested that dietitians increase the patients' satisfaction on the nutrition counseling with developing the model based on the patient-centered counseling.

본 연구는 병원 영양과에서 실시하고 있는 치료식 섭취환자의 영양상담에 대한 인식과 영양상담 만족도 요인으로서의 지식전달 요인, 인지적 대화요인, 감성적 대화요인, 촉진능력 요인과의 관계를 파악함으로써 앞으로 병원 영양과에서 환자들의 영양상담에 대한 만족도를 높이는데 필요한 기초자료를 제공하고자 시도하였다. 조사대상은 부산지역 400 병상 이상의 병원에 입원중인 치료식 섭취환자를 퇴원하기 직전에 직접 1:1 면담법을 이용하여 설문조사를 실시하였다. 배부된 설문지 중 총 153부(98.7%)를 분석에 사용하였으며 본 조사는 2008년 1월 21일~2월 28일에 진행하였다. 조사대상 환자 중 영양상담을 받은 경험이 있는 환자가 전체의 57.5%로 나타났고, 영양상담을 받은 계기는 의료진이 권해서가 64.1%로 가장 높았고 영양상담 방법은 개별교육이 58.0%로 나타났다. 영양상담에 대한 인식에서 영양상담 이해에 대한 긍정적인 견해는 75.0%, 중요도는 83.0%, 영양관리에 도움이 되는 정도는 78.7%로 나타났다. 영양상담에 대한 전체 만족도 점수는 3.80점이며, 각 세부요인에서 지식전달 요인 3.80점, 인지적 대화 요인 3.71점, 감성적 대화 요인 4.05점, 촉진능력 요인은 3.61점으로 나타났다. 영양상담의 만족도 점수가 낮은 항목은 '퇴원 후 식사요법 정보제공', '맞춤형 영양정보 제공', '구체적인 식단 제시', '식단 작성 방법 설명'으로 나타났다. 영양상담에 대한 인식인 이해도, 중요도 및 영양관리 도움정도는 영양상담에 대한 만족도인 지식전달 요인, 인지적 대화 요인, 감성적 대화 요인, 촉진 능력 요인과 모두 유의적인(p<0.01) 양의 상관관계를 나타냈다. 이상의 결과를 살펴볼 때, 영양사들은 환자들의 영양에 대한 이해도 및 중요도를 높일 수 있는 다양한 영양상담 도구의 개발 및 활용 방안에 대한 노력이 필요하겠다. 환자와의 영양상담시 환자 스스로 영양관리를 독립적으로 실행에 옮길 수 있도록 환자들을 위한 구체적인 식단제시, 조리방법, 맞춤형 영양관리 방법 등의 촉진 요인들에 대해서 영양사들은 더 많은 관심을 가져야 하겠다. 즉, 실제 식사와 관련된 조리체험교실, 시식회 등의 개최를 통해 환자들에게 보다 직접적이고 실질적으로 다가갈 수 있는 환자 중심적인 영양상담이 필요하며 특히, 맞춤형 영양상담을 통해 환자의 치료 효과를 높이기 위해서는 현재로서는 부족한 영양사 인력의 증원이 절실히 필요하겠다.

Keywords

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