Pre-Harvest Residual Characteristics of Boscalid and Pyraclostrobin in Paprika at Different Seasons and Plant Parts

파프리카 재배 중 살균제 boscalid와 pyraclostrobin의 사용시기에 따른 작물 부위별 생산단계 잔류특성

  • Cho, Kyu-Song (Division of Applied Life Science (BK21 program) & Institute of Agriculture and Life Science, Gyeongsang National University) ;
  • Lee, So-Jung (Division of Applied Life Science (BK21 program) & Institute of Agriculture and Life Science, Gyeongsang National University) ;
  • Lee, Dong-Yeol (Division of Applied Life Science (BK21 program) & Institute of Agriculture and Life Science, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, Yeong-Jin (Division of Applied Life Science (BK21 program) & Institute of Agriculture and Life Science, Gyeongsang National University) ;
  • Choe, Won-Jo (Busan Regional Korea Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Je-Bong (Department of Crop Life Safety, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Kang, Kyu-Young (Division of Applied Life Science (BK21 program) & Institute of Agriculture and Life Science, Gyeongsang National University)
  • 조규성 (경상대학교 응용생명과학부(BK21 농생명산업 글로벌 인재육성 사업단) & 경상대학교 농업생명과학연구원) ;
  • 이소정 (경상대학교 응용생명과학부(BK21 농생명산업 글로벌 인재육성 사업단) & 경상대학교 농업생명과학연구원) ;
  • 이동열 (경상대학교 응용생명과학부(BK21 농생명산업 글로벌 인재육성 사업단) & 경상대학교 농업생명과학연구원) ;
  • 김영진 (경상대학교 응용생명과학부(BK21 농생명산업 글로벌 인재육성 사업단) & 경상대학교 농업생명과학연구원) ;
  • 최원조 (식품의약품안전청 유해물질분석과) ;
  • 이제봉 (국립농업과학원 농산물안전성부) ;
  • 강규영 (경상대학교 응용생명과학부(BK21 농생명산업 글로벌 인재육성 사업단) & 경상대학교 농업생명과학연구원)
  • Received : 2011.08.08
  • Accepted : 2011.08.31
  • Published : 2011.09.30

Abstract

Recent outbreak of new diseases and pests which were introduced from abroad, seriously hampered both quality and safety of paprika fruits. This study has been carried out to aid an establishment of guideline for safe use of pesticides and reduction of their residues on paprika. Systemic fungicides boscalid and pyraclostrobin of either mixed (a.i.; 13.6+6.8%) or single (a.i.; 47 and 18.8%, respectively) water dispersible granule formulation(WG) products were sprayed with recommended or double dosage on paprika grown in green house at March and June. To draw pre-harvest residue limit, residues of each fungicide were analyzed from fruits collected eight times from 18 to 1 day pre-harvest. The biological half-lives of both boscalid and pyraclostrobin in mixed formulation in March and June were slightly shorter than those of single formulation which ranged from 14.4 to 20.1 days. Residue levels of both fungicides of single formulation in fruits in June were about one lower compared to those in March. However, application of double dosage frequently exceeded MRLs from fruits grown both seasons. These results showed that residue levels on fruits persisted longer period of time, more than two weeks, and so the case applied in winter season. The dissipation of fungicides on leaves and fruits was compared. The distribution of both fungicides in leaves was 20-200 times higher than that of fruits and persisted up to 18 days of pre-harvest period at the concentration of 10-40 ${\mu}g\;g^{-1}$. This study indicated that the mixed formulation product exhibited low residues in fruits, but high and long enough to pathogen growth in leaves.

본 연구는 최근 증가하고 있는 시설 내 수출 파프리카 재배에서 급증하는 외래해충과 병해충의 방제를 위해 사용되고 있는 농약의 안전사용과 잔류 저감을 위한 연구의 일환으로 실시했다. 침투성 살균제인 boscalid와 pyraclostrobin의 주성분 함량이 각각 47%와 18.8% 인 단제와 두 약제의 주성분 농도가 13.6%와 6.8%가 혼합된 합제를 기준량 및 배량이 되게 살포하여 계절별(3월과 6월)로 수확 전 18일부터 1일전까지 생산단계 농약 잔류분석을 통해 생물학적 반감기를 구하고, 열매와 잎에서의 살포 후 농약의 분포 비를 구하였다. Boscalid와 pyraclostrobin의 3월과 6월 살포한 농약의 반감기는 정량 처리 시 합제에서 boscalid의 경우 5.0일과 17.3일, 단제 처리구에서는 19.8일과 16.3일로 나타났고, pyraclostrobin은 합제 처리구에서 13.9일과 13.1일 이었고, 단제 처리구에서는 14.4일과 20.1일 이었다. 6월 처리구는 3월에 비해서 전체적으로 잔류량 검출이 합제의 경우 다소 낮았지만 단제 처리구의 경우 3월의 반 정도로 낮게 검출되었다. 배량 처리구간에서는 농약의 잔류는 두 농약 공통으로 안전사용기간 내 MRL을 초과하여 검출되는 경우가 많았고 특히 3월 처리구간이 6월에 비해 전 처리 기간 내 잔류량 감소가 거의 없거나, 더욱 높게 검출되었다. 열매와 잎에서의 농약의 분배 비율을 조사한 결과 두 농약이 적게는 20배에서 높게는 200배 정도 잎에서 생산단계 전 기간 동안 10-40 ${\mu}g\;g^{-1}$ 수준으로 유지되었다. 이 같이 합제는 주성분 함량과 최종살포 농도가 단제에 비해 낮으므로 열매에서의 잔류 저감을 도모할 수 있었고, 잎에서의 두 살균제의 잔류 수준과 지속기간이 병 발생을 억제할 수 있을 것으로 예상된다.

Keywords

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