A Study on improving the competitiveness of agri-food export sector in Korea - with Porter's Diamond Model -

우리나라 농식품 수출부문의 경쟁력 향상방안 연구 - 포터의 다이아몬드 모델을 중심으로 -

  • Received : 2011.08.31
  • Accepted : 2011.09.17
  • Published : 2011.09.27

Abstract

This paper examines agri-food export competitiveness among 4 countries(Korea, USA, Japan, China) based on Porter's Diamond model approach. Korea agri-food competitiveness index is much less than those of other countries. Korea is the lowest ranked among the 4 countries in terms of three determinants(except 1 factor, related and supporting industries) of Porter's Diamond Model: Factor condition, demand condition, firm strategy, structure and rivalry. Korea is assumed to have weak point in the factor condition, demand condition because of low capital and land as well as insufficient investment on the agri-food sector. on the other hand, it seems to have strong factor in consumer condition(demand condition). This paper suggest the following strategies to reinforced the agri-food export sector in Korea. 1) an incentive system for seed development and capital investment, 2) a cluster strategy between agriculture and related industry.

농식품 수출활성화는 국내농업의 소득창출을 위한 새로운 전환기를 제공하는 방안이라는 인식이 확산되고 있다. 최근 한류열풍으로 국내 농식품에 대한 인식이 확산됨에 따라 농식품 수출은 새로운 도전이면서 기회이기도 하다. 그러나 국내 농업이 가지고 있는 구조적 문제와 수출시장 진입에 관한 중장기적 전략부재로 인해 수출시장 경쟁력이 향상되지 못하고 있는 설정이다. 이러한 환경 하에서 본 연구는 우리나라 수출농업 활성화를 위해 농식품 수출부문의 경쟁력을 제고시킬 수 있는 포괄적인 접근의 필요성을 인식하고 농식품 수출분야에 경쟁력의 개념을 도입하여 농식품의 수출정쟁력 결정요인에 대하여 분석하였다. 농식품 수출부문의 국가 경쟁력 비교분석을 위해서는 종합적인 시각에서 농식품 수출부문을 분석 할 수 있는 평가모델과 측정척도를 적용하는 것이 중요하다. 따라서 비농업분야에서 경쟁력 결정요인을 찾기 위해 다양하게 적용된 포터의 경쟁력 모델을 중심으로 농식품 수출부문의 경쟁력을 비교분석하였다. 이를 바탕으로 우리나라의 농식품 수출부문의 국가경쟁력 강화방안을 모색하고자 한다.

Keywords