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Kindergarten parents' perceptions on radioactive-contaminated foods and irradiated foods - Focus on the accident of unclear plant in Japan, 2011 -

방사능 오염식품과 방사선조사 식품에 관한 유치원 부모의 인식 - 2011년 일본 원전사고의 영향력을 중심으로 -

  • Yang, Jinhee (Dept. of Early Child Education, Korea National University of transportation) ;
  • Park, Yun (Dept. of Early Child Education, Nambu University) ;
  • Yeo, Hwayeon (Dept. of Radiology, Nambu University)
  • 양진희 (한국교통대학교 유아교육학과) ;
  • 박윤 (남부대학교 유아교육과) ;
  • 여화연 (남부대학교 방사선학과)
  • Received : 2012.09.10
  • Accepted : 2012.12.21
  • Published : 2012.12.30

Abstract

The purpose of this study was to examine the impact of the Fukushima nuclear power plant accident of Japan in 2011 on kindergarten parents' perception about irradiated foods and radioactive-contaminated foods. This study analysed the 178 questionnaire forms out of 205 parents of 'K' and 'M' kindergarten in the region of 'J' city. The findings of the study indicated that the Japanese nuclear power plant accident exerted an influence on anxious of kindergarten parents about irradiated foods and radioactive-contaminated foods. In conclusion, The full-fledged publicity and parent education are required to improve the perception and understanding of kindergarten parents about irradiated foods and the differences between it and radioactive-contaminated foods.

본 연구는 2011년 일본 후쿠시마 원자력 발전소 방사선 누출사고가 방사능 오염식품과 방사선 조사식품에 관한 유치원 부모의 인식에 미치는 영향을 분석하여 국민건강자료를 제공하는데 의의가 있다. 본 연구는 2012년 8월 J시의 K와 M유치원의 학부모 205명을 대상으로 설문지를 배부하여 회수된 178명의 자료를 분석하였다. 본 연구의 결과, 일본 원전사고는 방사능 오염식품에 대한 학부모의 불안감에 영향을 미쳤으며, 방사선조사 식품에 대한 부모들의 인식은 낮았다. 결론적으로 방사선조사 식품에 대한 유치원 부모들의 인식을 높이고, 방사능 오염식품과의 명확한 구분 및 올바른 인식을 돕는 적극적인 홍보와 부모교육이 이루어져야 할 것이다.

Keywords

References

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